Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010
SARR E ROMA
CD "Sarayland"

Sarr e Roma
"Sarayland" (Snail Records, 2010)

Album Sarayland
Izdavač Snail Records
Datum izlaska 2010.
Ocjena albuma
Popis pjesama
1. Kaj te djav ; 2. Guglo kafava ; 3. Tu bal val ; 4. Solnushka ; 5. Svaku ženu volim ja ; 6. Imao sam deset žena ; 7. Ja nemam prava na sreću ; 8. O Djila ; 9. Tsumajlej ; 10. Zvonija, Zvonija feat. Ljiljana Buttler ; 11. Do dva konja a obadva vrana ; 12. Robinja
 

Sarr e Roma - Band

Band Sarr e Roma je 2008. godine proslavio 10 godina aktivnog rada i postojanja. U tom periodu Sarr e Roma je imao više od 300 koncerata, dobrotvornih priredbi i gostovanja, kako u BiH, tako i u zemljama regiona, Evrope, te u Australiji. U istom periodu, ponosno objavljujemo, izdali smo 4 autorska albuma. Prvi album, "Megatulum" bio je prvi posljeratni album (snimljen 1998. godine) i koji je probio granice BiH i našao svoje mjesto kod publike u Hrvatskoj i Sloveniji. Drugi album, "Kameno srce" u izdanju Dallas Recordsa (za BiH, Hrvatsku i Sloveniju) donio je prve autorske hitove Sarr e Roma kao što su "Kameno srce", "300 dana", "Skitnica" itd. Treći album, "Godine", sa naslovnom pjesmom "Lejla" kao i pjesmama "Žena u tuđoj avliji", "Mangup i seljančica" itd., donio je punu afirmaciju Sarr e Roma kao etabliranog banda sa prepoznatljivim zvukom i pojavom, kako u BiH, tako i u regionu. Četvrti i posljednji autorski album, "Neka nama vas", u izdanju Hayat Production za BiH i HIT Recordsa za Hrvatsku i Evropu, donio je snažan proboj Sarr e Roma na regionalnu scenu čije su pjesme "Breza", "Neka meni nas" itd., postale mega popularne na ovim prostorima. Pored toga, Sarr e Roma se bavila i drugim muzičkim pravcima, pa je u tom kontekstu napravljen i band Mostar Sevdah Reunion, čije jezgro je bio Sarr e Roma, i sa kojim smo snimili 2 albuma sevdalinki koje su na prepoznatljiv način pronijele slavu bosanskog zvuka diljem svijeta. Zadnje, ali ne i manje bitno čime se ponosimo, muzika je za 2 BiH filma - "Mliječni put" i "Ničija zemlja", kao i bezbroj ostalih gostovanja.

Zbog svega navedenog, u skladu sa našom tradicijom, a želeći da nastavimo u ovako uspješnom okruženju, odlučili smo da započnemo evropsku karijeru koja bi išla istim putem Mostar Sevdah Reuniona. U svrhu toga, sklopili smo ugovor sa izdavačkom kućom World Records i njenim izvršnim producentom, Dragim Šestićem, o snimanju albuma za svjetsko tužište. Riječ je o albumu "Sarayland".

 

Sarr e Roma - Sarayland

Postava banda Sarr e Roma: Amir Karahasanović - vokal i ritam gitara ; Nihad Voloder - solo gitara, električna gitara i električni bass ; Nihad Krečo - klavir ; Vedran Čičak - berde bass, basprim ; Muhamed Jusić - bubnjevi i udaraljke ; Adnan Zimić - basprim i prateći vokal
Gostujući muzičari: Suad Pašić - saksofon ; Vanja Radoja - violina ; Admir Đulančić - trombon ; Aida Mujanović - prateći vokal ; Tjaja Mirando - cimbalo
Specialna gošća: Ljiljana Buttler

Uspješna evropska karijera banda Sarr e Roma, sudeči po materijalu snimljenom na albumu "Sarayland", više je nego zagarantovana. Dalo se to naslutiti i po pozitivnim kritikama vezanim za taj album izrečenim na nedavno održanom muzičkom festivalu Womex 2010.

"Sarayland" sadrži 12 kompozicija, podjednako bržeg i laganijeg ritma, podjednako pjevanih na romskom i bosanskom jeziku. Zvučnom slikom dominira siguran glas Amira Karahasanovića, uz virtuoznu instrumentalnu pratnju mnogobrojne muzičke ekipe - što redovnih članova banda, što gostujučih muzičara. Ne treba ne spomenuti i specijalnu gošću u pjesmi "Zvonija, Zvonija", legendarnu Ljiljanu Buttler. Odnos vokalnih i instrumentalnih dijelova je uravnotežen i svi muzičari su dobili (i iskoristili) priliku da pokažu svoju virtuoznost. Muzika je harmonski i aranžerski bogata / zahtjevna i u sebi nosi pravi romski groove. Pjesme laganog ritma odišu atmosferom logorske vatre ispod zvjezdanog neba.

Producentski dio posla, odrađen od strane Dragi Šestića, bez ikakve je primjedbe. Veliko organizatorsko iskustvo Dragi Šestića, također je garancija uspjeha Sarr e Roma na world music sceni svijeta. Band Sarr e Roma je to zaslužio, a i kadar je nositi se sa tim odgovornim zadatkom.

SARR E ROMA - Imao sam deset žena

Autor recenzije:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -