Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010

DUĆAN ČAROBNIH ČUDA
(Audiofilija, glazboljublja i još ponešto...)

Dućan čarobnih čuda
(Audiofilija, glazboljublje i još ponešto...)

DUĆAN ČAROBNIH ČUDA ( audiofilija, glazboljublje i još ponešto...)
piše: Dinko Husadžić Sansky

U Zagrebu je ovih dana otvoren poseban dućan, kombinacija hi fi opreme i multimedijskih prezentacija, akustički tretiranog prostora pogodnog za manje jazz bandove, promocije CD-a, slušaonice, predstavljanja knjiga... evo nekoliko rečenica s mojim dojmovima.

Audiofili su zanimljiva skupina virusno zaraženih "bolesnika", u koju i sam u dobroj mjeri spadam, i kao član Audiofil.net Kluba Zagreb (www.audiofil.net/klub), i kao stalno konektiran lik na http://www.audiofil.net/ forumu, jednom od boljih i sadržajnijih u ovom dijelu svemira, zapadno od Urala... te kao ponosni vlasnik jednog solidnog HI FI sustava (kojeg mnogi audiofili u našoj zemlji drže jako dobrim). Sad je vrijeme, poštovani čitaoče, da mi rezignirano kažeš - dobro je, čovječe, smanji doživljaj, ti pa ti, ja pa ja... čemu ovakav uvod?

Stoga što čudima nikad kraja pa niti u mojim godinama, kad sam već mislio da me ništa ne može baš tako iznenaditi. Kao klinac sam rano počeo kolekcionirati glazbu, kroz vinil i kazete, a onda ovo čudo s CD-ima, za koje rekoše da su vrh zvuka (ali, čini mi se da i nisu baš, dobri stalni vinil i meni i mnogim mojim audiofilskim frendovima još uvijek je nekako bliži, iako je to teško predočiti mlađim generacijama)... i sve to slušajući na nekim lošim gramofonima, kazetofonima koji su malo-malo "peglali" traku, pa one linije, "sve u jednom", i CD pogon, i ploče i kazete, i radio... godine studiranja, relativne neimaštine, e da bi tek u kasnim tridesetim (uvjetovano poboljšanim financijama, hi-fi je za razliku od jazz glazbe, ipak malo skuplji hobi!) došao do odlične kombinacije audiofilije, glazbofilije i jazzoljublja (o jazzoljublju pišem u svojoj knjizi "Pogled na jazz / Zapisi iz jazz svemira", također ga nekako prispodobeći s "virusnom" zarazom, parafrazirajući Tootsa Thielmansa)... U cijelom tom spletu okolnosti, kad se vode rasprave po forumima o tehnofiliji, audiofiliji, glazbofiliji, nekrofiliji (hahahah, ovo zadnje - ne, šala mala!) kombinacija bogate glazboteke s vrhunskim zvukom, npr. talijanskog "Pathos" pojačala ili "Sonus Faber Grand Piano Home" zvučnika (nešto ranije sjajnih francuskih "Focalovih" zvučnika!)... dovela me je tu gdje jesam, već bliži pedesetim godinama, a još uvijek dječački fasciniran pobrojanim igračkama.

I eto, odjednom je tu "Dućan čarobnih čuda", nedugo otvoren u Šarengradskoj 1 (ranije je "Sonus Art" imao dućan u Preradovićevoj), gdje ljudi poput mene mogu definitivno ostati začuđeni ljepotom, poput Alice u zemlji čudesa. Kako sam putujući okolo, uz jazz klubove, često zalazio i u audiofilske dućane, po mnogima ostavljao fine novce, kombinirajući kvalitetne uređaje s jazz ugođajima moje glazbene kolekcije, dođoh u situaciju kad, evo, u Zagrebu imamo jedan dućan kakav stvarno rijetko gdje imamo zgodu posjetiti.

Tvrtka "Sonus Art audio / video", osnovana je 2003. godine. Poslovna orijentacija tvrtke je specijalizirana maloprodaja vrhunskih hi-fi komponenti, zvučnika, kućnih kina, TV-a i ostale specijalizirane audio i video opreme.

Uvoz, logistiku i distribuciju od samog početka obavlja tvrtka "TD elektronika", iako surađuju i s drugim ekskluzivnim uvoznicima. Zahvaljujući dobroj poslovnoj strategiji i stalnim inovacijama, "Sonus Art audio / video" se profilirao u vodećeg hrvatskog ovlaštenog dealera vrhunskih audio / video brandova poput "Bowers & Wilkins", "Classé", "Rotel", "Focal", "Pathos", "NuForce", "Nordost", "Anthony Gallo", "Philips", "Panasonic", "Samsung", "Gear4", "Tvix"... (www.sonusart.hr/novosti/239-da-li-ste-spremni) .

U novootvorenom specijaliziranom dućanu u središtu Zagreba (Šarengradska 1), na više od 200 m2, predstavljeni su proizvodi iz audio i video svijeta najnovije generacije, koji svojom tehnologijom već danas predstavljaju standard budućnosti. Osobita delicija za nas ljubitelje dobrog zvuka je i posebno akustički tretirana demo prostorija, dodatno opremljenu potpunom automatizacijom. Česte su forumske rasprave o akustičkom tretmanu prostora, nerijetko se pokazuje da vrijednost hi-fi sustava od više stotina tisuća kuna može značajno devalvirati lošim prostorom. Pokušajte (banalan primjer) odnijeti svoj mobitel u kupaonicu i pustiti glazbu, nisam siguran da ju budete dugo slušali...

Taj prostor slušaonice idealan je i za manje, npr. jazz svirke (tria ili kvartete), prezentacije CD-a, promocije knjiga o glazbi i slično... tako da smo ovom intencijom "Sonus Arta" dobili multimedijski prostor zavidne kvadrature i još zavidnije kvalitete zvuka.

A naslov? "Dućan čarobnih čuda"? Razumjet će me svatko onaj koji doma sjedne u fotelju u magičnom jednakostraničnom trokutu "sweet spota", između zvučnika, puštajući omiljeni CD ili LP ploču staru tridesetak godina, a još uvijek sjajno zvučeću... uz čašu dobra vina, uz omiljenog kućnog ljubimca, uz prigušena svjetla (po mogućnosti bez džangrizavih punica!)... i opusti se uz vrhunsku glazbu i vrhunsku interpretaciju te glazbe zahvaljujući uređajima koje nam nudi i "Sonus Art".

Svakako preporuka za posjetiti ovaj dućan, a koncerti, prezentacije i promocije koji tamo slijede, samo su šlag na torti sjajne i zaokružene percepcije ugodna zvuka i pametno potrošenog dana.

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -