Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MALI VOZ ZA MALU DRZAVU
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)


MALI VOZ ZA MALU DRZAVU

Nema toga sto moze izracunati koliko je siromasnoj Crnoj Gori znacio "Ciro", mali, spori voz koji je punih pedeset godina prevozio robu i putnike od pristanista u Baru do Vira, varosi na Skadarskom jezeru.

Da se ne lazemo, ja "Cira" pamtim samo kao oronuli muzejski eksponat u parku Dvorca kralja Nikole, po kome smo se pentrali nakon provlacenja kroz zicanu ogradu. Bio je idealno mjesto za igranje rata ili zmurke nama djecacima u popodnevnim casovima, da bi ga, nekoliko sati nakon nas, i znatno stariji omladinci i omladinke koristili za neke druge igre, sto nama jos na pamet nijesu padale. Sjecam se i da bi moj otac, predratni stariji gospodin, svaki put uzdisao kad bi prosao pored olupina dvaju lokomotiva i nekoliko vagona. Dugo nijesam razumio zasto.

Korijeni price o "Ciru" datiraju iz vremena kad se u moru kupalo u dugackim pantalonama sa tregerima, osnovno sredstvo komunikacije bio telegraf, a parobrod pistanjem pozdravljao gospodu u odijelima na rivi i hamale sto su cekali posao s kacketima na glavi i kotrabanom u ruci. Bila je 1908. godina, Bar je dobio prvu zeljeznicku prugu u ovom dijelu Balkana, i mnogi su na to gledali kao na "dja'olju rabotu". No, svakog cuda za tri dana, i uskoro su se Primorci ponosili novim prevoznim sredstvom. A ono, malo i neudobno, ali ipak prevozno sredstvo.

Bio je maksimalne brzine 25 kilometara na sat, mada nikad uistinu nije isao tom "silinom". Znalo se, kome se zuri - neka ide konjem, ili pjeske - preko planinskog prevoja Sutorman nije lako ni vojsci preci, a ne sirotom vozu. "Ciro" je, govorili nam stariji, dok se penjao uz strme visove Sutormana brekcao "kuku ka'cu, kuku ka'cu", a kad se nosen inercijom strovaljivao u Barsko polje veselo pistao "ka'cu kuci, ka'cu kuci".

U kompoziciji su dugo godina bili lokomotiva i samo jedan vagon, ali su zato u tom jedinom vagonu bile dvije klase, doduse obje na drvenim sjedistima. Ako je ko bio zedan, iskakao je van iz voza, pio na izvoru vode, trcao nazad i stizao ga uz planinu. Ako je nekome kuca bila daleko od stanice, masinovodje bi usporile kompoziciju i domaćin bi, natovaren robom, lako iskocio.

O "brzini" popularnog voza dovoljno govori i podatak kao stvoren za Ginisovu knjigu rekorda. Davnog septembra 1935. godine Vojin Radovanovic se opkladio da ce se trkati s vozom od mora do vrha planine, citav 21 kilometar sina. Receno-ucinjeno. Lokomotiva "Markoni", pracena sa dva vagona puna radoznalaca, kroz ravninu je daleko ostavila trkaca, ali je zato "uz pedenciju" tesko stenjala. Nakon dva sata, sav izgreban i znojav, na zemlju ispred planinske stanice Sutorman stropostao se Radovanovic. Nekoliko sekundi nakon njega usao je i voz.

Zanimljivo je da je sirina kolosjeka iznosila sedamdeset pet santimetara, sto je od standarda odudaralo za jedan cenat, pa su lokomotive, koje su decenijama isle na ovoj relaciji, po specijalnoj narudzbi napravljene u Berlinu. Po ovome je pruga postala jedinstvena u svijetu, kao i po cinjenici da su Limljani, selo u Crmnici, jedino selo na svijetu koje je imalo cak cetiri zeljeznicke stanice.

"Ciro" je saobracao sve do 1959. godine, kada su pruge uskog kolosjeka zamijenjene tzv. normalnim. Lokomotive i vagoni su potom preneseni u park, ali su neposredna blizina mora i velika vlaga ucinile svoje, pa je od kompozicija malo toga ostalo. Sklonjene su 2001. godine i poslate na konzervaciju. Danas ukrasavaju perone zeljeznickih stanica Bar i Podgorica.

"Ciro" je, svakako, najtrazeniji od svih barskih filmskih aktera. Prvi kadrovi odradjeni su jos u prvom kvartalu XX vijeka, a dokumentarni film "Mali voz" snimljen je 1959. godine, i prikazan na Filmskom festivalu u Kanu. "Ciro" je bio u centru paznje crnogorskog igranog filma, ciji je lajt-motiv bila brzina kojom se kompozicija penjala uz Sutorman - "Cetiri kilometra na sat". Nekad veoma popularna njemacka glumica Marija Sel snimala je pedesetih u vagonima kadrove za jedan od filmova noire produkcije, da bi "last appearance" imao neposredno pred dislokaciju 2001. godine, kada je u Dvorcu kralja Nikole ekipa prvog crnogorskog spageti-vesterna, "Za saku priganica", snimala u kompoziciji akcione scene. "Pomogao" je i pri izradi spotova za prvi pop-rock album snimljen u Crnoj Gori - "Zajedno u snovima" titogradske grupe "Josef K".Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -