Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

EVROPSKI, A NASI CRTACI
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)


 

EVROPSKI, A NASI CRTACI
Nijesu nas samo Amerikanci crtacima oblikovali

Obozavali smo americke crtane filmove, od "Looney Toones", preko Hana Barbera produkcije, do (anti)super-heroja iz ulice Akacija. Medjutim, kroz gomilu prekoatlantskih ostvarenja znao se probiti i kakav crtani evropskog porijekla.

Kalimero je bio sarmantno, ali dozlaboga nesrecno pile sa komadom jajeta na glavi. Izmislio ga je Italijan Toni Pagot kao lik za TV reklamu, ali su se ubrzo pojavili i trominutni animirani dozivljaji jedinog crnog pileta u familiji zutih. U crtanom je Kalimero imao stidljivu (ali bistru) djevojku Prisilu, a tu su bili i Valerian, zelena ptica opsjednuta kinematografijom i njegova sramezljiva Rozela, te Suzi i Piero, bogate patke iz visokog drustva. Ulazili su u najrazlicitije avanture koje su se, po pravilu, zavrsavale placnim Kalimerovim glasom: "To je nepravda".

Ostajemo u suncem okupanoj Italiji. Godina je 1969-ta. Na ekranu se pojavljuje ruka koja povlaci horizontalnu crtu. Linija se pretvara u nosati lik koji uzvikuje "a-laa" i pocinje da pjeva "bajum, badum" (ili "barum, barum" - svako od nas je drugacije tumacio nerazumljive rijeci). Animirani film "La Linea" Osvalda Kavandolia postao je planetarno popularan zbog univerzalnog jezika i humora koji se svodi na grimase koje podrazavaju osnovne ljudske reakcije. Nema znacajnije evropske televizijske kuce koja nije otkupila tu seriju, a avio-kompanije, inter-city vozovi i autobusi emitovali su ih decenijama svojim putnicima kako bi ugodnijim ucinili putovanja. Veseli, ali i zlocesti lik je remek-djelo jednostavnosti grafike i ritmicke preciznosti, a na nasim kanalima pojavljivao se gotovo redovno u pauzama fudbalskih utakmica.

Cast crtanih filmova slovenskih naroda uspjesno su decenijama branila dva serijala, jedan poljski, drugi sovjetski. Veseli djecaci Bolek i Lolek dojezdili bi u nase domove nedjeljom oko 11 sati, nakon "Nedjeljnog zabavnika". Svugdje su ti derani stizali, bavili se sportom i istrazivanjem planete Zemlje - donosili vreli dah pustinje Gobi, veslali uz Orinoko, peli se na Kilimandzaro, upadali u goleme valove Polinezijskog otocja, ucestvovali na Olimpijadi u Meksiku... I uvijek skupa, stiteci jedan drugog, kako prijatelji po definiciji i rade. Kreator simpaticnih Poljaka bio je Vladislav Nehrebecki, a muziku koja prati dramaticnu radnju komponovao je Valdemar Kazanecki.

Pocetkom osamdesetih, redovan termin 20-minutnih crtanih filmova nedjeljom u 7 uvece okupiralo je sovjetsko ostvarenje "Nu, pogodi!". Serija se vrtjela oko Vuka koji je na sve nacine pokusavao da uhvati Zeca. Vuk je bio kreiran kao totalni bad-guy; puno je pusio, unistavao muzejske postavke, krsio zakon u svakom pogledu. Katkad bi na povrsinu isplivala i njegova svijetla strana (plesao je valcer, klizao ili svirao gitaru), ali bi na kraju i ona bila upotrijebljena u sluzbi ganjanja pozitivca Zeca, koji je imao znatno manju minutazu u epizodama, uglavnom izbjegavajuci opasnost na najrazlicitije nacine. U crtanom nije bilo puno dijaloga, samo Vukov usklik "Nu pogodi, Zajec" (sto su nasi prevodili sa "Zapamtices ti mene, Zece") u trenucima nemoci i sveopsteg bijesa.

Naravno da se ovim ne iscrpljuje spisak evropskih crtaca koji su obiljezili SFRJ djetinjstva, no, u ovom zapisu nije bilo mjesta za legendarnog Gustava, Ivicu iz Zemlje Crtica, ili najpoznatiju od svih pcela medarica - Maju.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ruska animirana serija "Nu, pogodi" koju je Vjaceslav Kotjonockin napravio po uzoru na "Road Runner" i "Toma i Dzerija" izazvala je reakcije u SSSR-u cim se pojavila, 1969. godine. "Politicki nemoralni" elementi nizali su se iz epizode u epizodu, a zamjerke su cesto zadirale i u domen "seksualnih devijantnosti" (Vuk se cesto skida u donji ves na javnom mjestu, Vuk muzjak igra sa mladim Zecom, casti ga sampanjcem i ruzama, i posjecuje dok je ovaj u krevetu). Zanimljivo je da je glas Vuku u originalnoj postavci trebao dati kultni ruski pjevac i glumac Vladimir Visocki, ali drzavni vrh nije dao odobrenje za takvo sto. Njegova zamjena je punih 17 godina bio Anatolij Papanov (glas Zeca je Klara Rumianova), a kao omaz znamenitom ruskom umjetniku Vuk u jednoj epizodi pjeva "Pjesmu Prijatelju" Vladimira Visockog.Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -