Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

KAMION, SESTOTON, JURI KAO AVION
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)



Svetlana Miljus

Safet Isovic i Zaim Imamovic

KAMION, SESTOTON, JURI KAO AVION
"Kamiondzijska" muzika za novcanik i dusu

Ranih sedamdesetih, kad su cuda moderne tehnologije podrazumijevala rotirajuce bubnjeve za tombolu, presijavajuce disko-kugle i crno-bijele televizore, na svim regionalnim putevima SFRJ postojale su kamiondzijske kafane-odmorista.

U kafanama se moglo dobiti toplo corbasto jelo, na meniju je bio i rostilj, cesto riba i divljac, a jednobraznost enterijera u vidu kockastih stolnjaka na klimavim astalima razbijao je u dnu prostorije postavljeni dzuboks, u koji se ubacivao novcic od pedeset para ne bi li zapocela birana pjesma. Singl-ploce su bile podijeljene u nekoliko grupa, obiljezenih slovima (uz oznaku 1 ili 2 pored slova, za avers i revers stranu), klasifikovanih po zanru ili licnom afinitetu vlasnika. Dzuboks je sadrzavao nezaobilazne hitove engleskog i italijanskog govornog podrucja, poput Tom Jonesa ili Englebert Humperdincka, Milve ili Celentana, zatim bisere sa aktuelnih festivala u Splitu, Beogradu ili Zagrebu, no, daleko su najtrazeniji bili vinili old school narodnjaka - Lepa Lukic, Silvana, Meho Puzic, Nedeljko Bilkic...

E, a kad bi maligani ucinili svoje, i vozaci otposlali na pocinak parkinga svoje drumske krstarice, pocinjao bi sou-program. Konobarice bi u sirem luku izvodile slalom izmedju veselih gostiju, a gazda revnosnije upisivao recke za slomljene case. Znalo se - krecu pjesme iz posebne, "H" grupe. Muske pjesme.

Krenulo bi singlicom "Cajka iz Novoga Sada" Svetlane Miljus, a junaci u koznim jaknama sa krznom bi trljali brkove uz stihove "didu lidu / jedna zena peca ribu / upecala dva sarana / digla glavu do tavana / upecala stuku, debelu ko ruku"... Lascivni tekst golicao je mastu brkajlija, a jos kad bi ista pjevacica (blajhana plavusa sa jakim nogama, naravno) izvijala numeru "Paznja soferima", planeta bi prestala da se vrti. Na red bi dolazio kafanski evergreen Ivice Damjanovica "Cico, Cico" u izvodjenju bogate oblinama Merse "Meri" Miljkovic - "Dodji Cico dole do livade / pa da vidią Cico sto Ciganke rade..." (numera koju je mnogo docnije prepjevala Sneki Babic), a na B strani iste singlice bio je "Ljubomorni muz", jadikovka "slobodne" zene koju ne shvata jaca polovina - "Kad obucem suknju mini, on tada pobesni / pa mi veli, luda zeno, bolje suknju skini". Ih!

"Meri" Miljkovic je bila ikona "kamiondzijske" muzike (u rangu Mice Trofrtaljke Ostojic), a njene su singlice bile medju najtrazenijim. Poseban biser Mersinog repertoara bila je Kolubarceva veselica "Vero, Vero, Veronika", poluvodviljski song sto je zapocinjao pijanim glasom gosta (Milana Srdoca, rekao bih) u kafani u kojoj nastupa "nova pevaljka Vera", da bi se potom preslo u urnebesni ritam pocrtavan "dugmetarom" i stihove "ko sa Verom nije bio / taj se nije izlecio / Vero, Vero, Veronika / Ti si moja harmonika (Dal' se secas moga lika)". Na B strani ovog reprezentativnog camp singla smjestile su se dvije pjesme - "Veronikino kolo" i izazivajuca "Ja sam zena bez muza".

Vrijeme fajronta je, zna se, odredjivao sam gazda. Osoblje bi cistilo objekat od srce rasute po podu, a junaci ove price, tanjeg novcanika, ali punijeg srca, uranjali u toplinu lezaja kabine sa cijih su se prozora zavodljivo smijesile golisave starlete iz "Cika" i "Starta", ili, u najboljem slucaju, iz kakvog prokrijumcarenog njemackog magazina za odrasle.


Miodrag Petrovic Ckalja

Miodrag Petrovic Ckalja

SEKS NA KILO

U popodnevnim casovima nerijetko su se iz dzuboksa mogli cuti kratki monoloski zapisi glumackog karaktera. Popularni komicari Ckalja i Mija su na plocama izvodili skeceve na zadatu temu, uz saljivu pjesmicu koja bi pocrtavala ispricano, ali su se, lako uvidjevsi ciljnu grupu, "presaltovali" i poceli snimati namjenska izdanja. Karakteristican je Ckaljin mini-vinil "Vila Raviojla i Ckalja", na cijoj je B-strani antologijski "Lov na sofere". Nista manje zanimljiva nije bila ni singlica "Seks na kilo", sa omotom na kome je komicar okruzen posterima iz erotskih magazina, dok je na B-strani vanvremenska tema "Primam platu pa se smeskam". Sto se narodnjaka tice, medju "namjenskim" pjesmama apsolutni sampion bila je numera "Hej, soferi", koju je nadahnuto izvodio tandem Safet Isovic - Zaim Imamovic.



Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -