Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

PANINI NASEG DJETINJSTVA
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)


PANINI NASEG DJETINJSTVA
Samoljepljive slicice - svijet na dohvat ruke

Generacije SFRJ pionira svoje su odrastanje mjerile vremenom izmedju izlazaka albuma sa samoljepljivim slicicama, uz nepremostivi bezdan koji je zjapio izmedju uzvika "i'am" i "ne'am" pri otvaranju kesica.

Pored domacih albuma "Fudbaleri i timovi", posvecenih jugo-ligama, nasa su djetinjstva obiljezila tematska izdanja najcuvenije svjetske firme za proizvodnju samoljepljivih slicica, "Panini" iz Modene, Italija. "Paninijevi" serijali bili su mini-enciklopedijskog karaktera, te su tako mladje generacije u startu bile bogatije znanjem koje se tek docnije sticalo u skolama. Ovo se narocito odnosilo na albume o zivom svijetu na planeti ("Praistorijske zivotinje", "U svetu zivotinja", "Flora i fauna" sa mirisljavim slicicama), svemiru ("Put u kosmos"), geografskim i ostalim naucnim odrednicama ("Zastave i grbovi svijeta", "Popularna nauka"), no, pravi su hit uvijek bila izdanja posvecena svjetskim fudbalskim prvenstvima, olimpijadama, zvijezdama iz svijeta sporta i aktuelnim TV serijama ("UFO", "Sandokan"). Na naslovnoj strani, ispod obavezne oznake "Figurine Panini" stajao je opstepoznati logo - stilizovani kopljanik, a pojmovna objasnjenja ispod slicica davana su na nekoliko jezika.

Osim kupovinom ili mijenjanjem, album se popunjavao i tako sto su se slicice "nabavljale" u igrama "u po", odigravanim daleko od ociju roditelja sto su ove aktivnosti zabranjivali. "Tapke" su se igrale na glatkoj podlozi da se ne bi izbusile slicice, sa po jednom slicicom od oba igraca, a postavljale su se, ili dijagonalno, ili jedna preko druge. Kasnije je uvedeno da se stavlja i po vise slicica. Samo su pravi majstori znali da jednim pokretom brida dlana obrnu i po desetak komada, a onaj ko okrene zadnju poslije je prvi tapkao. Bilo je onih koji su krisom lizali jezikom dlan ne bi li lakse okretali, ali na takve se gledalo s prezrenjem.


Druga igra je bila "slika-bijelo". Igraci bi ulozili jednaki broj slicica, spojili i bacili u vazduh, a jedan od njih bi govorio: "slika" ili "bijelo". Kad slicice padnu na tlo, pogleda se koja se strana obrnula, pa igrac pokupi one koje su se okrenule kako je on rekao.

Trece su "poklapale", igra iz osamdesetih. Igraci bi sa malog uzvisenja (najbolje vrh od stepenica) naizmjenicno bacali po jednu slicicu dolje, sve dok se neka ne poklopi nekim svojim krajem s drugom. Tada ovaj sto je poklopio nosi sve prethodno palo.

Cetvrta, najhazarderskija igra, bio je "par-nepar". Igrac iz balice nasumice vadi jednu slicicu, a suparnik mora da pogodi da li je zadnja cifra na pozadini slicice par ili nepar. Ukoliko pogodi, dobija onoliko koliko iznosi ta cifra, ukoliko ne, onda daje, s tim da je bilo onih koji su tu cifru duplirali ili triplirali. Desavalo se, i to cesto, da jedan od igraca ode kuci placuci, "do koze ockuljan".

Valja napomenuti da su se, kod fudbalerskih, najvise trazile prve tri slicice, zatim tzv. "zlatne", grbovi, kao i reprezentativaca SFRJ kad su ucestvovali na Mundijalima. Posebnu draz izazivalo je sakupljanje praznih kesica, jer je izdavac albuma, ponukan visokom dozom ekoloske svijesti, za one koji su poslali zamasan broj istih, organizovao nagradnu igru na kojoj se mogao dobiti poni-bicikl, rolsue, penkala ili znacke Diznijevih junaka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sve je pocelo 1960. godine kada su braca Panini poceli distribuirati slicice po citavoj Italiji. Na naslovnici prvog albuma bio je igrac "Milana", Nils Liedholm, dok je prva stampana slicica bio kapiten "Intera", Bruno Bolchi. Danas "Panini" ima godisnji obrt od oko 100 miliona dolara. Samo fudbalerskih slicica publikovano je preko 25 milijardi do danas, a sustina tehnologije je decenijama ostala nepromijenjena - na specijalnoj masini se odstampaju dva lista duga nekoliko desetina metara sa samo jednom slicicom, onda idu u masinu koja ih reze, pa ih po metodi slucajnog uzorka pakuje u kesice. Na sajtu "Paninija" postoje linkovi na 30 svjetskih jezika, a od 1999. godine je moguce naruciti bilo koju slicicu koja vam nedostaje, iz bilo koje godine, kao i komplet albume, po cijeni i do 1000 eura.Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -