Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - ex YU vremeplov

MARATONCI PLESA
Bačka Palanka, Srbija
Storija

Početkom serijala "Rock and roll u Bačkoj Palanci!!!", istakli smo veoma važnu činjenicu, a ona je da je Bačka Palanka u vreme veselih šezdesetih i sedamdesetih, imala u kultnom "Domu omladine" (bivšem "Radničkom") prestižne igranke uz onda zvanu "bit" muziku (o pojmu "beat", drugom prilikom). Te, 1971. godine, maja meseca, omladinci Bačke Palanke odlučili da obore postojeći YU rekord u dužini plesa i da u svom gradu održe maraton u plesu, po svim propozicijama. Prenećemo deo atmosfere koju je 11.06.1971. godine objavila i zagrebačka "Arena" (broj 546), pod naslovom "Maratonci plesa", iz pera (i sa fotkama) bačkopalanačkog novinara Slavka Obradovića. Savetnik pri nastajanju ovog priloga bio je Milan Ćurčić.

"Bilo je to najneobičnije takmičenje ikada održano u Bačkoj Palanci. Proslavljajući Dan mladosti, devetnaest mladih takmičara odlučilo je da obori dotadašnji YU rekord u non-stop plesu koji je iznosio 29 sati i 30 minuta. Propozicije takmičenja su bile vrlo stroge i precizne. Svaki sat odmor pet minuta, a mogli su ga koristiti za masažu, pregled lečnika, osobne potrebe. Hrana i piće mogli su uzimati samo uz ritam bit muzike. Svako prekoračenje ili mali predah za vreme takmičenja povlačilo je za sobom diskvalifikaciju.

Start plesačkog maratona bio je zakazan za 25. maja 1971. godine u 19.45 sati. Prva 24 sata nijedan takmičar nije zakazao. Za divno čudo, izgledali su mnogo svežije i odmornije od samih članova žirija koji su bezvoljno kunjali za sudačkim stolom. Tek neposredno pre samog izjednačavanja bivšeg državnog rekorda, deset takmičara je napustilo takmičenje. Tako je samo njih devetoro postiglo vreme duže od bivšeg rekorda.

U narednih dvanaest sati još šest takmičara - iscrpljeno, umorno i pospano - napustilo je takmičenja. Tako je u završnici ostalo samo njih troje: Mićo Radovanović, Dobrila Karanović i Milorad Zorić. Iako s očitim tragovima umora i nespavanja na licu, njihovi su pokreti još uvek bili vrlo sveži i gipki. Međutim, što je vreme više odmicalo, sve više se sticao dojam da se bliži granica njihove izdržljivosti. U pauzi između 42. i 43. sata plesa, lečnik specijalist izvršio je kontrolni pregled srca i refleksa takmičara, te im dao odobrenje da mogu nastaviti s plesom. Još jedan sat trojka je izdržala plešući uz neku bit melodiju(!), dok je oko pet stotina gledalaca i vatrenih navijača bodrilo svoje ljubimce. A onda je umor počeo činiti svoje. Prvi je odustao Milorad Zorić. Posle 44 sata i 25 minuta neprekidnog plesa, prišao je ekipi svojih masera, naslonio se na jednog od njih i - zaspao. Slično je prošla i Dobrila Karanović. Upravo je u 46. satu 15. minuti plesala neku sambu, na trenutak posrnula, sela na pod i istog trenutka zaspala.

Najizdržljiviji je bio Mićo Radovanović. Iako je ostao sam pred žirijem i publikom, on je nastavio plesati kao da se ništa ne događa. Tek u 21 sat i 50 minuta, 27. maja 1071. godine, videvši da više nema protivnika, i sam je odsutao od takmičenja. Tako je 23-godišnji radnik iz Zemuna, postao novi državni rekorder u maratonskom plesu - izdržao je na nogama punih 50 sati i 2 minute.

Osamnaestogodišnja Dobrila Karanović, iz Bačke Palanke, najizdržljivija je jugoslovenska plesačica! Ta dva najuspešnija takmičara osvojili su i veoma vredne nagrade, a to su desetodnevna putovanja u Rim i London.

Tek kada se takmičenje završilo, mogli smo pogledati sve brojke koje su pratile ovaj neobični maraton. Umesto orkestra koji bi pratio ovo takmičenje, na gramofonu se vrtelo 1.500 gramofonskih ploča. Takmičari su za sve to vreme popili 368 crnih kava, 200 boca jogurta, 415 boca raznih voćnih sokova, pojeli 168 sendviča, 6 kg limuna i 3 kg čokolade, dok je Dr. Živojin Kranajac, lečnik specijalist koji je pratio ovo takmičenje, izvršio desetak specijalisitčkih pregleda rada srca, kontrola krvnog tlaka i kontrola refleksa. Najzad, treba dodati da je novi jugoslavenski prvak u maratonskom plesu Mićo Radovanović za vreme takmičenja izgubio punih šest kilograma od mase telesne težine. Ništa bolje nisu prošli ni ostali takmičari."

Pobednik maratona: Mico Radovanovic

Pobednica maratona: Dobrila Karanovic

THEY SHOOT HORSES, DON'T THEY? - Yowza, Yowza! (1969)

Prilog:

Željko Gradjin
Bačka Palanka, Srbija
heyjo@nspoint.net








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -