Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Ivica Šerfezi
Biografija
01.12.1935. - 28.05.2004.

Dragi citatelji Barikade,
Nakon dužeg godišnjeg odmora javljam se sa novom biografijom. Vi vec iz mojih ranijih priloga znate da naše putovanje muzickim vremeplovom zahtjeva dosta priprema, traženja materijala, podataka i planiranja. Ja sam na ovo novo putovanje morao krenuti bez priprema jer je do mene došla tužna vijest koja me je veoma pogodila i navela da odmah krenem na put našim vremeplovom. Ta vijest je glasila: "Ivica Šerfezi, veliki zabavljac i pjevac, zauvjek je napustio pozornicu i njegovu vjernu publiku". Za mene licno je to gubitak pjevaca koji je svojim uspjesima pratio moju mladost, zrele i sada vec "malo" zrelije godine. Mogu se sjetiti da su moje kolegice iz osmogodišnje škole, oko 1958. / 1959. godine, oduševljeno spominjale Ivicu Šerfezija. Rado sam slušao njegovo pjevanje, ali Ivica tada nije bio moj mladenacki idol. Ivica Šerfezi je preminuo u Zagrebu, 28. maja 2004. godine i to nakon teške bolesti koja mu nije dala šansu da dalje produži svoju uspješnu karijeru.

Ivica Šerfezi je rođen 01.12.1935. godine i djetinjstvo je proveo u Zagrebu. O njegovim roditeljljima i o njegovoj mladosti mogu veoma malo reci zbog nedostatka podataka, ali mi je poznat veoma važan detalj, da je prije 53 godine, još kao gimnazijalac, Ivica Šerfezi upoznao Božicu - tadašnju školsku kolegicu, a kasnije njegovu suprugu. Poslije završetka gimanazije, Ivica Šerfezi je nastavio školovanje i završio studij geografije i sporta. Veoma je interesantno da je Ivica Šerfezi vec bio veoma uspješan sportaš kada je poceo karijeru pjevaca i zabavljaca. Ivica je igrao tenis i na rang listi tenisaca ex-YU dostigao je osmo mjesto. Njegova supruga je kao tenisacica vec bila dosegla i sami vrh ex-YU tenisa, ali se ona odrekla teniske karijere zbog braka sa Ivicom.

Pjevacka karijera Ivice Šerfezija pocela je, kao što je to u to doba bilo uobicajno, po plesnim dvoranama. Može se reci da je ta generacija pjevaca osjecala puls publike i to je bio jedan od razloga da su njihove karijere bile duge i uspješne. Prvi veliki uspjeh Ivica je doživio u Dinamovom stadionu u Zagrebu, na gostovanju Domenico Modugna. Istovremeno, na istoj Modugnovoj turneji i na slican nacin pocela je i karijera Lole Novakovic koja je uz Modugna pjevala na stadionu Beogradu.

Prva ploca Ivice Šerfezija, "Ruže su crvene", bila je njegov veliki diskografski uspjeh. Tada je poceo uspješni put Ivice Šerfezija na glazbenoj sceni. Mogu slobodno reci, da je Ivica našao zlatni kljuc da otvori ženska srca i da svojom pjesmom u njima probudi tihe cežnje i osjecaje. Ivica je decenijama njegovao svoj nacin pjevanja i njegova uspješna karijera potvrdila mu je da je bio na ispravnom putu. Sa instinktom dobrog prodavaca, on je znao izabrati svjetske hitove koji su odgovarali njegovim glasovnim mogucnostima i sa njima je ocaravao našu, pretežno žensku publiku. U njegovim pjesmama su se uvijek spominjale suze, ruže, bol, vjecna i jedina ljubav, a to su motivi koji su uvijek znali dirnuti svaku novu generaciju publike.

Uz beogradskog pjevaca, Đorđa Marjanovića, Ivica je pravovremeno otkrio tadašnji istocni blok i muzicko tržište koje je bilo nezasiceno. Na taj, u to doba zatvoreni prostor, Ivica je donio jedan imidž pjevaca sa zapada, i taj faktor je još pomogao njegovu glazbenu karijeru. Pored tadašnjeg Sovjetskog Saveza, on je, može se reci, osvojio i srca publike iz Istocne Njemacke. Na tom, zatvorenom tržištu, Ivica Šerfezi je uspio plasirati na milione single gramfonskih ploca - u ex-DDR-u preko 10 miliona, a u ex-SSSR-u preko 16 miliona. U to doba su naklade nekih naših "razvikanih" pjevaca iznosile dvadesetak tisuaa single gramfonskih ploca.


Ivica Šerfezi sa obožavateljkama iz ex-DDR-a


Ivica Šerfezi sa obožavateljkama iz ex-DDR-a

Na glazbenoj sceni ex-YU, Ivica Šerfezi je bio tržišni adut br. 1 tadašnjeg Jugotona iz Zagreba. Prve zlatne ploce bile su dodijeljene upravo za njegove pjesme. Kako su godine prolazile, srebrene i zlatne ploce su se nizale jedna za drugom i njegova kolekcija zlatnih i srebrenih ploca bivala je sve veca i veca.

Na drugom važnom podrucju tadašnjeg muzickog života - u festivalskom "pogonu", Ivica Šerfezi je sve godine igrao pozadinsku ulogu. On je ponekad bio pozivan na festivale, popunio bi program festivala, ali su mu veliki uspjesi su na tom polju ostali uskraceni. Možda je to bilo povezano sa mirnim nacinom pjevanja kojeg je on njegovao? Na primjer, Oliver Dragojevic i Tereza Kesovija su znali podici publiku na noge, što se kod Ivice Šerfezija nije dešavalo. On je cesto prakticirao pjevanje u duetu, a najcešce je pjevao sa Ljupkom Dimitrovskom. Godine su prolazile, novi pjevaci su dolazili i nestajali, a Ivica Šerfezi je pjevao i pjevao, putujuci od uspjeha do uspjeha.

Prije nekoliko godina Ivica Šerfezi je dobio volju da se bavi politikom, ali pjevanje mu je, ipak, ostalo kao glavni poziv. Bila bi šteta da je za stalno otišao u politicare. Loših politicara ima veoma mnogo, a pjevaci poput Ivice Šerfezija su bili veoma rijetki.

Nekadašnji sportaš, živio je veoma zdravo, ali zadnjih godina su se poceli javljati teškoce sa želucem. U febrauaru 2004. godine bio je na lijecnickom pregledu i savjetovana mu je operacija, što je i ura?eno. Dijagnoza je bila veoma neugodna, Ivica Šerfezi je imao rak. Borbeni tenisac se nije predao. Poceo je odmah u martu sa kemoterapijom, a vec u aprilu je stajao na pozornici. Samo je mali krug njegovih najboljih prijatelja znao njegovo zdravstveno stanje. Kcerka njegove dobre prijateljice, Ljupke Dimitrovske, znala je to najbolje, lijecnica i onkolog, bila je zdravstveni savjetnik Ivice Šerfezija.


Ivica Šerfezi sa Dagmar Frederic


Ivica Šerfezi sa Dagmar Frederic

Osam dana prije smrti, Ivica Šerfezi je nastupio u Dubrovniku i to u društvu sa Dagmar Frederic iz Njemacke. Nitko od posjetioca tog koncerta nije mogao ni slutiti što je sa njihovim Ivicom Šerfezijem. On je planirao sa Dagmar krenuti na turneju u Njemacku i to na podrucje bivšeg DDR-a gdje je još uvijek imao svoju vjernu publiku. Njegov koncert u Dresdenu bio je vec rasprodan, što svjedoci o njegovoj popularnosti.

Opaka bolest je napredovala brže od ocekivanja i Ivica je morao hitno u bolnicu, gdje je u prisustvu svoje supruge, zauvjek napustio svoju familiju, svoje obožavatelje i njemu drage, daske pozornice. Nama ostaje jedna mala utjeha, Ivica Šerfezi nam je ostavio svoju glazbu koja ce nas još dugo sjecati na nezaboravnog pjevaca i zabavljaca. Imam osjecaj da sam smrcu Ivice Šerfezija nepovratno izgubio jedan dio moje mladosti!

U svakom slucaju, izgubili smo jednog pjevaca i zabavljaca za kojeg ce se teško naci zamjena i teško si mogu predstaviti da je netko od današnjih pjevaca u stanju ponoviti njegovu uspješnu karijeru.

Slucajem sam prije šest tjedana, od nekadašnjeg školskog kolege, Slobodana Jurcica iz Rijeke, dobio više single ploca Ivice Šerfezija. Jedan dio tih starih ploca sam ocistio, oslobodio prašine, digitalizirao, kompjuterski ocistio i poboljšao dinamiku snimaka. Zbog loše tehnike tog vremena, dinamika je na straim snimcima veoma loša. Kroz to izgleda da su stari pjevaci imali slabe glasove, što nikako nije bio slucaj.

Kroz veoma obilnu diskografiju Ivice Šerfezija ja cu u listu njegovih pjesama staviti samo cetiri pjesme koje sam upravo obradio. To su snimci iz 1970. i 1975. godine.

Cetiri pjesme Ivice Šerfezija

Ivica Serfezi - Jos su tople tvoje suze_ Kalogjera 1970.mp3

Ivica Serfezi - Mendozino Sahm Holm 1970.mp3

Ivica Serfezi - Suze kazu sve Zacar, Holm 1975.mp3

Ivica Serfezi - Tvoje zadnje pismo iz Atene Kalogjera 1975.mp3

Dragi citatelji Barikade ,
Prva desetorica citatelja koji mi se jave e-mail porukom, mogu dobiti jednu od ovih pjesama u mp3 formatu, koju au poslati putem e-maila. Mislite samo na Vaše telefonske (modem) troškove.

Koristim ovaj prilog o Ivici Šerfeziju, da njegovoj ožalošcenoj familji izrazim duboko saucešce u moje, kao i u ime citatelja Barikade.

Dragi citatelji Barikade, srdacno Vas sve pozdravlja,

Vaš Nadir Efendic
Efendic@gmx.de

Izvori informacija:

Rijecki Novi List
Super Illu / njemački časopis
Nekadašnji susjed Ivice Šerfezija koji sada živi u Meksiku
Internet



Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -