Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Dušan Jakšić
Biografija

Postovani citatelji Barikade,

Nakon duzeg vremena doslo je vrijeme da ponovo krenemo u nasu vremensku ekspediciju i da trazimo tragove na sirokom polju zabavne muzike. Na nasem putovanju imamo poznati cilj koji ce nam olaksati daljnje putovanje. Taj cilj jeste prvi festival Jugoslovenske Radio televizije, koji je odrzan 1958. godine u Opatiji i zavrsio pobjedom Ive Robica i Zdenke Vuckovic. Medju mladjim narastajem,  ucesnicima festivala, a u koje su spadale Zdenka Vuckovic i, na zalost, nedavno preminula Marjana Derzaj, zapjevao je i jedan ozbiljniji pjevac koji je predstavljao Radio telvizijski centar Beograd, pjevac po imenu Dusan Jaksic.

Moram nastaviti nase putavanje do Karlovca, daleke 1928 godine, jer je Dusan Jaksic, rodjen u tom gradu, bas te godine. Po zavrsetku Drugog svjetskog rata, presao je u Beograd sa zeljom da postane glumac. Kazalisna akademiju jos nije radila i on se je, manje vise iz nuzde, 1946. godine upisao u srednju muzicku skolu i to kao solo pjevac. Ucio je strpljivo i diplomirao je, ali je svoju buducnst uvijek vidio u kazalistu. Krajem 40-tih godina proslog vijeka, sa svojom diplomom je uspio da dobije kazalisni angazman u Novom Sadu. Kako su neki problemi vjeciti, i on se je morao boriti sa cinjenicom da su place u kazalistu bile veoma male. Njegovo rijesenje tog novcanog problema bilo je da je uz glumu poceo i pjevati, i to narodne pjesme.

Dosla je, sada vec daleka, 1954. godina i Dusan Jaksic je dobio angazman u "Beogradskom dramskom  pozoristu". Smatrao je da je sa glazbom zauvijek raskrstio. Na to se moze reci - "Nikada ne reci nikada", jer se zaista nikad ne zna sto zivot moze da donese. Vec godinu dana kasnije, 1955. godine, na jednoj svecansti u redakciji, odnosno, klubu beogradskih novina "Borba",  Dusan Jaksic je iznevjerio svoje cvrste namjere. Na toj zatvorenoj zabavi svirao je sekstet Duska Radetica i Dusan Jaksic je iz zadovaljstva zapjevao jednu pjesmu. To pjevanje se nastavilo sve do jutra.  Ujutro je Dusko Radetic predlozio Dusanu Jaksicu da za radio stanicu Beograd snime pjesmu "Nocas nisu sjale zvezdice na nebu", sto je bilo odmah i napravljeno. Kratko poslije toga snimio je i poznatu pjesmu "Sve moje jeseni su tuzne", kompozitora Zarka Petrovica, kojeg je Dusan Jaksic i poznavao. Moze se reci, da je time bila rodjena nova muzicka zvijezda zabavne glazbe ex-YU.

Od 1955. godine do 1958, godine, Dusan Jaksic je postao lokalna beogradska zvijezda i dobio je glas pjevaca romansi i sansona. Na Opatijskom festivalu, 1958. godine, uspio mu je prodor na glazbeno trziste ex-YU i njegove ploce su se pocele dobro prodavati. Time je bio zapecacen njegov put pjevaca a ne glumca. U medjuvremanu je cesto glumio i nastupao u raznim  kazalistima, ali on je za siroku publiku uvijek bio PJEVAC, Dusan Jaksic.  U slijedceh 10 godina, znaci, do 1968. godine,  stalno je nastupao na festivalu u Opatiji i tu je sa vlastitom  pjesmom, "Julijana", osvojio tri glavne nagrade. Na festivalu "Beogradsko prolece", 1964. godine, osvojio je prvu nagradu sa vlastitom kompozicijom "Cerge", na tekst Dragoljuba Despotovica. Pjesma, "Otisla si sa lastama", postala je hit i izvedba te pjesme mogla se je veoma cesto cuti na svim radio stanicama ex-YU.

Danas se moze reci da je Dasan Jaksic, u biti, bio samo gost na polju zabavne muzike i da je njegova ljubav bila i ostala, kazaliste. Mozda je to razlog da se on nikada nije svadjao svojim kolegama na glazbenoj sceni, niti je trazio medijsku prisutnost. Njegov glavni interes bio je na drugoj strani, t.j u kazalisnom svijetu. Zapazio sam da je njegova pisutnost na Internetu veoma slaba i da je on kroz to novoj Internet generaciji skoro nepoznat. Na Internetu su on ponekad spominje kao Dusko Jaksic. To je vazno znati radi trazenja podataka, kojih je vezanih za njega na Internetu zaista veoma malo. Koliko je meni poznato, Dusan Jaksic jos uvijek pjeva u svecanim prilikama.

Diskografija Dusana Jaksica je za to doba veoma opsirna i morate uzeti u obzir, da je on mnogo vremena proveo glumeci u  kazalistu, tako da sva njegova umjetnicka energija i nije bila uperena prema zabavnoj glazbi. Postoje vjerovatno izdanja gramofonskih ploca koja meni nisu poznata, ali mi je najvaznije da citatelji Barikade dobiju bar opcu informaciju o pjesmama koje je pjevao Dusan Jaksic. Ukoliko je neka njegova ploca u Vasim rukama, a da nije navedena u mojoj listi, molio bih Vas da mi tu informaciju posaljete na moju, dolje navedenu, e-mail adresu.

Karolina, daj / SANREMO '61 / EPY3098
Ja sam simpatican / Napunite mi casu / Zemlja srca mog / Svet / EP50243
Jednom se zivi / Zaklin / Decak iz predgradja / Sneg / EPY3743, 1967
Kad dodje noc / Za dva poljupca / Zbogom drugovi / Niko na svetu / EP50241
Kristinka / Jja sam vjetar  / SY1048
Luna nad morem / Manuela / SY1137
Mali Gonzales / Suze ljubavi / SY1211
Maliziusella / Torero / Chitarra romana / Ti-pi-tipso / EPY3033
Marina / Bicu opet tu / Julija / Kad prodje / EPY3063
Nocas nisu sjale (zvezdice na nebu) / Moja mala nema mane / Jesen stize dunjo moja / Al' je lep ovaj svet / P17116, 1965
Raskrsce / Dosvidanja / Sevastopoljski vals / Oprostaj sa gitarom / EPY3244, 1963
Sad znanci smo samo / Trojka / SY1032
Tamo daleko / Teci, Dunave / Nebo je tako vedro / Jesenje lisce / EPY3453, 1965
Tri godine sam te sanjao / Tuga rastanka / Podmoskovske veceri / Kad bi bila moja / EPY3058
Usamljena harmonika / Marinika / Reka bez povratka / Zracak nade / EPY3010
Vrati se / Prica o crnim ocima / Melodie d'amour / Pesma mladosti / EPY3060

JAKSIC, DUSAN & ANSAMBL UROSEVIC
Tamo daleko / Tteci, Dunave / Nebo je tako vedro / Jesenje lisce / EPY3453, 1965
Cerge / SY1039
OPATIJA 1958
Sonja / Za jedan poljubac

Postovani slustelji Barikade, prvih deset citatatelja koji mi se jave mogu e-mail porukom dobiti ce jednu pjesmu Dusan Jaksica (u mp3 formatu) i to pjesmu: Sve_moje_jeseni_su_tuzne_1955_Zarko Petrovic.mp3 . Navedu pjesmu cu Vam poslat putem e-maila, ali morate misliti na Vase telefonske (modem) troskove!

Izvori informacija:

Omotnice gramofonskih ploca
Stari novinski clanci / Internet informacije
Internet trgovine rabljenih gramofonskih ploca

Uz srdačan pozdrav, Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de




Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -