Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Kvartet 4M
Biografija

Postovani citatelji Barikade,
U dalekim, 50-tim godinama proslog vijeka, na pozornicama ex-YU pjevali su pjevaci, koje su gajili jedan ukoceni stil pjevanja. Muskarci su ublacili tamno odjela, a zene su pretezno nosile duge i tamne haljine. Prilikom pjevanja ti pjevaci i pjevacice jedva da su se micali i osim ponekog pokreta rukom nije bilo drugog pomicanja tijela.

Mozete misliti kako je to bilo neobicno, kada se je krajem daleke, 1956. godine, pojavio jedan kvartet sa 4 pjevaca, koji su njegovali jedan potpuno drugi nacin ponasanja na pozornici. Oni su pjevali, plesali, govorili i sto je najvaznije, bili su lezerni na pozornici. Buduci da sam u to doba mogao gledati talijanski televizijski program, meni taj stil pjevanja nije bio nepoznat i mogu reci da mi se je veoma svidjao. U to doba (pocetkom 60-tih godina) RAI (Radio televizija Italije) je svake subote emitirao jedan muzicki program pod imenom "Canconisma". Mogu reci da sam u to doba nestrpljivo ocekivao subotnju vecer da pogledam novu epizodu "Canconisime". Glavna zvijezda i voditelj tih emisija bila je Catarina Valente. Ona je pjevala, zatim bi obucena u uski triko otplesala poneki ples, a kratko poslije toga ona bi vodila intervju sa nekim gostom njene emisije. Taj nacin pjevanja i kretanja na pozornici, bio je potpuna suprotnost ukocensti koja je vladala na nasim pozornicama. Moze se reci da je takav nacin rada od pjevaca zahtjevao mnogo vise, jer on je morao pjevati, plesati, govoriti i morao znati ispricati vic u pravo vrijeme, tako da se publika vicu i nasmije. Vec naprijed spomenuti kvartet pod imenom "Kvartet 4M" krenuo je tim tezim putem i time je njihov uspjeh bio programiran.

Osnivaci "Kvarteta 4M" bili su Ivica Krajac i Miro Ungar, inicijator te ideje. "Kvartet 4M" osnovan je 1956. godine i pjevaci u kvartetu su bili: Ivica Krajac po nadimku - Mali, Branko Marusic - Medo, Zeljko Ruzic - Muki i Miro Ungar. U svim njihovim imenima ili nadimcima je bilo prisutno slovo "M" i time i znate zasto su oni uzeli ime "Kvartet 4M". Svi ti mladici su bili prijatelji Ivice Krajaca, jos iz gimanazijskih dana ili sa sportskih terena i svi su dijelili isti interes - za "zabavnu glazbu". Poslije osnivanja, krajem 1956. godine, "Kvartet 4M" pobjedjuje na natjecanju amatera pjevaca u Zagrebackom Varijeteu i i vec kratko poslije toga zaradili su svoj prvi honorar sa profesionalnim angazmanom.

Na jednomjesecnu turneju u Bugarsku, "Kvartet 4M" isao je u ljeto 1957. godine. Njihov prvi diskografski uspjeh na trzistu ploca ex-YU, sa pjesmom "Na nasoj obali", dosao je je vec 1958. godine. Tim uspjehom je pocela prava profesionalna karijera "Kvarteta 4M". U februaru 1959. godine otisli su na dvogodisnju turneju po Europi, te su na ex YU televiziji poceli nastupati od februara 1961. Medjtim, prvi TV nastup imali su jos 1957. godine. Vec pocetkom 60-tih godina, oni su bili redovni gosti u muzickim programima na televiziji ex-YU i time je njihova popularnost veoma porasla. U isto vrijeme postojao je "Kvartet Melos". U tom kvartetu pjevao je poznati pjevac Arsen Dedic. Oba kvarteta su cesto nastupali u istoj TV emisiji i u zivo su se borili za naklonost publike. Na zalost, "Kvartet Melos" je poslije kratkog vremana nestao sa muzicke scene, a Arsen Dedic je nastavio svoj put solo pjevaca.

Za razliku od "Kvarteta Melos", "Kvartet 4M" je nastavio svoj zajednicki put i vec 1962. godine dosle su prve turneje van granica ex-YU, koje su bile umjetnicki i financijski veoma uspjesne. U to doba ih je podupirao klavirist i aranzer Branko Bulic, cije se ime cesto vidi na gramofonskim plocama tog vremena. Na domacem terenu "Kvartet 4M" imao je na festivalima vise uspjeha i to na: Zagreb (1962, 1963), Opatija (1962, 1968) i Split (1964).

Miro Ungar je 1968. godine odlucio da krene putem solo pjevaca i na njegovo mjesto je dosao Saša Sablic - Medicus koje je ostao u kvartetu do prestanka njegovog rada, daleke 1974. godine. Vec godinu dana kasnije, 1969. godine, "Kvartet 4M" je dobio priliku da se predstavi cijeloj Evropi - na takmicenju za Pjesmu Evrovizije . Sa pjesmom, "Pozdrav svijetu", oni su te, 1969. godine, osvojili 13. mjesto, sto je bilo ispod ocekivanja. U Italiji su snimili vise ploca, gostovali su u vise zamalja, ali njihovo glavno podrucje djelovanja bila je ex-YU. Oni su u ex-YU postigli svoje najvece uspjehe, snimili su oko 60 ploca tako da je njihova glazba i danas moze cuti u programima radio stanica.

Kao sto je vec receno, 1974. godine je doslo do razdvajanja starih prijatelja i oni su krenuli razdvojenim putevima. "Kvartet 4M". Posljednji put taj kvartet stao na scenu 11.12.2006. godine, u zagrebackoj Tvornici kulture, prilikom jubilarnog koncerta povodom 50 godina muzicke karijere Mire Ungara. .Nastupili su: Krajac - Mali, Ruzic - Muki, Sablic - Medicus i Miro Ungar, naravno. Odpjevali su naredne kompozicije: "Na nasoj obali", "Buona sera", "Bembasa" i "Don Pasquale". Cijeli koncert je snimala HRT, ali taj snimak jos nije prikazan.

Njihovi daljnji zivotni putevi su bili veoma razliciti! Ivica Krajac, rodjen 1938. godine, bio je uspjesan u kazalistu i to kao reziser, ali i na polju klasicne glazbe (opera). Branko Marusic, rodjen 1937. godine, posvetio se je turizmu i bio je organizator jednog safarija. Zeljko Ruzic, rodjen 1938. godine, radio je kasnije kao agent (posrednik) osiguranja. Sasa Sabljic, rodjen 1944. godine, radio je poslije u zdravstvu. Miro Ungar, rodjen 1937. godine, i danas pjeva i izdaje nove snimke. Moram napomenutii da su svi clanovi "Kvarteta 4M" bili uspjesni studenti i da su pored glazbe imali solidna zanimanja. Oni su danas, svi osim Mire Ungara, penzioneri. Nakon toliko godina, moze se reci, da su ti momci koji su pjevali u "Kvartetu 4M" ostavili neizbrisiv trag na polju zabavne glazbe u ex-YU. Posebno se moraju istaci Ivica Krajac i Miro Ungar jer su njih dvojica i izvan "Kvarteta 4M" djelovali na glazbenom polju.

Diskografija "Kvarteta 4M" je veoma bogata i u mojoj zbirci je samo jedan dio njihove diskografije:

Kvartet 4M_Crna vrata_Davie_1958.mp3
Kvartet 4M_Na nasoj obali_Tradi_1958.mp3
Kvartet 4M_Diana_P_Anka_1959.mp3
Kvartet 4M_You are my destiny_P_Anka_1959.mp3
Kvartet 4M_The great pretender_Ram_1959.mp3
Kvartet 4M_Buona sera_Sigman_1959.mp3
Kvartet 4M_Cocconut woman_Burgers_62.mp3
Kvartet 4M_Zelena polja_Gilkyson_1962.mp3
Kvartet 4M_Sedam dana nedjeljno_Krajac_1962.mp3
Kvartet 4M_Studentska pjesma_Stamac_Zag62.mp3
Kvartet 4M_Moj san_Boulanger_1962.mp3
Kvartet 4M_Krovovi_S_Kalogjera_Zag62.mp3
Kvartet 4M_Charlie Brown_Leiber_1962.mp3
Kvartet 4M_Bemabasa_Trad_1962.mp3
Kvartet 4M_Adam i Eva_P_Anka_1962.mp3
Kvartet 4M_Platno boje kist i twist_Krajac_Zag63.mp3
Kvartet 4M_ Strankinja_Dedic_Split1964-.mp3
Kvartet 4M_Cistac cipela_Christopher_65.mp3
Kvartet 4M_Idem i ja ne ti ne_Janacci_1968.mp3
Kvartet 4M_Zoro je dosao_Leibner_1968.mp3
Kvartet 4M_Pozdrav svijetu_Lentic_Eurovizija69.mp3
Kvartet 4M_VS_Br_Bulica- Jos uvijek- Ivica_Krajac.mp3
Kvartet 4M_VIS_Br_Bulica- Zelena trava mog doma_Putnam.mp3
Kvartet 4M_Vis_Branka_Bulica- Prijedlog- Albula.mp3
Kvartet 4M_Zelena trava doma mog.mp3
Kvartet 4M_Jedinac Sin_Del Turco.mp3

Kao i do sada, prvih 10 citatelja Barikade, koji mi se jave, mogu besplatno dobiti jednu pjesmu u izvedbi "Kvarteta 4M", formata mp3. Izabranu pjesmu poslati cu Vam e-mailom, ali vi prije toga mislite na vase telefonske troskove i na kapacitet Vaseg e-mail-boxa.

Izvori informacija bile su:

omotnice starih ploca / mali napisi u novinama / Internet / dobro sjecanje na 60-te godine

Uz srdačan pozdrav, Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de



Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -