Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Muzicki CV

Zafir Hadžimanov
Muzički CV

KRATKA BIOGRAFIJA ZAFIRA HADŽIMANOVA

Zafir Hadžimanov je rodjen 12.12.1943. godine U Kavadarcima - Makedonija, od oca Vasila (magistra farmacije i etnomuzikologa) i majke Vere (domaćice). Gimnaziju i muzicku školu završava u Skoplju, gdje čini i prve veoma uspješne profesionalne korake u svijetu pozorista i muzike. 1962. godine upisuje "Fakultet dramskih umjetnosti" u Beogradu i 1967. godine diplomira sa odličnim uspjehom u klasi prof. Mate Miloševica. Još kao student glume postiže izvanredne uspjehe kako u teatru, tako i u svijetu filma i show businessa. Osvaja prve značajne autorske i interpretatorske nagrade na svim tadašnjim jugo - festivalima: Beograd, Zagreb, Opatija, Split, Skoplje, ali i na internacionalnim festivalima u Sopotu - Poljska i Varaderu - Kuba.

Zafir Hadžimanov igra glavne uloge u filmovima Ž. Mitrovića - "Nož" i T. Popova - "Krvava makedonska svadba". Poslije završenih studija, igra u  još nekoliko filmova i na pozorišnim scenama u Beogradu ("Pozorište na Terazijama", "Atelje 212"), Skoplju ("Dramski teatar"), Novom Sadu ("SNP") i Bostonu, USA ("Forum Theatre"). Dobitnik je godišnje glumačke nagrade "Srpskog narodnog pozorista" i specijalne povelje "Udruženja pozorišnih umetnika Srbije", za visoki domet u svijetu glume.

U narodu je Zafir Hadžimanov poznatiji kao kantautor dominantan u svijetu šansona. Dakle, pjevane poezije, kako svoje, tako i mnogih drugih vrhunskih poeta. Kao niko drugi u Makedoniji, komponovao je desetine šansona  i balada na stihove antologijskih makedonskih pjesnika od Konstantina Miladinova, Koste Racina, Blažeta Koneskog i Ace Šopova do Ganeta Todorovskog, Petra M. Andreevskog i Radovana Pavlovskog… Jednako je bio aktivan i uspješan u komponovanju na stihove velikih pjesnika sa bivših jugoslovenskih prostora, ali i cijelog svijeta, pa njegove vitrine krase brojne nagrade i priznanja sa festivala poezije i muzike od "Struških večeri poezije", 1975. godine, do "Internacionalnog festivala šansone" odrzanog u Zagrebu, 2003. godine. Takođe, kao niko drugi iz njegove branše, s posebnim poštovanjem je njegovao staru makedonsku narodnu  pjesmu.

Sam, ili u tandemu sa svojom suprugom Senkom Veletanlić - Hadžimanov, snimio je na desetine tonskih nosača, TV programa i obišao je svijet pjevajuci na koncertima u SSSR, SAD, Canadi, Cubi, Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Čekoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj…

Nastupao je i raskošno sijao ljepotu svoje i ovdasnje muzike i poezije na scenama poput "Olimpija" - Pariz, "Opera house" - Sidnej, "Baljšoj teatar" - Moskva… Dobitnik je Jugoslovenske estradne nagrade i istaknuti umjetnik Srbije.

Paralelno sa scenskim I muzičkim radom, Zafir Hadžimanov piše i objavljuje poeziju na dva jezika - srpskom i makedonskom: "Šansone na papiru", "Pas pevačica" (Povelja Stražilovo za najbolju knjigu poezije 1984. godine), "Azil", "Naroden pejač", "Brat", kao i knjigu kratkih priča "Kiselo-veselo". U pripremi je njegov prvi roman - "Belezi". Autor je teksta, stihova i muzike prvog makedonskog mjuzikla - "Halo, buđenje" (Dramski teatar Skopje, 1989.-1993. godine). 

Zafir Hadžimanov živi u Beogradu i upravo obiljležava 40 godina umjetničkog rada i 60 godina života. Predsednik je Jugoslovensko-makedonskog drustva "Šar planina" jer je oduvijek bio ambasador kulture, tradicije i umjetnosti ovih dviju zemalja. U februaru 2002. godine dobio je Nagradu za životno djelo skopskog Radija Buba Mara. U Novom Sadu mu je predata Nagradu za životno djelo po glasovima  gledalaca "TV Jesenjin". Vrijedno piše, komponuje, glumi, pjeva i putuje po svijetu kao i na početku svoje karijere.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -