Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BEZ SMIJANJA, MOLIM!!!
Crtice iz lista Front Slobode

Bez smijanja, molim!!!
Crtice iz lista "Front Slobode"

U naivnoj nadi da bih iz štampe mogao saznati vrijedne informacije o dešavanjima na zabavno muzickoj sceni grada Tuzle, od 60-tih naovamo, danima sjedim u Arhivu Tuzlanskog kantona i listam stare brojeve Fronta Slobode, najstarijeg tjednika u ovom gradu.

Kažem "u naivnoj nadi", jer taj isti list ni sada (dok je izlazio) ne pridaje važnosti zabavno muzickim dešavanjima u ovom kraju, a kamo li u ono vrijeme kada su se ti dogadaji nazivali "podvalom trulog zapada kojim se truje naša omladina", a akteri zabavno muzickog života su bili šikanirani. Vrijeme je pokazalo u koliko velikoj zabludi su bili svi ti naši vrli dušebrižnici.

Ipak, naide se tu i tamo na po neki prilog vezan za temu koja me zanima. Ton kojim su ti prilozi pisani, nerijetko je omalovažavajuci, a razloge za to ne bih htio objašnjavati. Na ovom mjestu citirat cu neke od njih... i bez smijanja, molim!!!

Front Slobode br. 1024 od 30.09.1966.
U Tuzli je 24.09.1966. godine na rukometnom stadionu "2. oktobar" održan koncert bit muzike. Nastupili su Tomi Sovilj i njegove Siluete, a koncert je najavljen kao elektro šok show. Show je priveden kraju uz bacanje kestena, zviždanje i skidanje perika izvodacima od strane nezadovoljne publike. Mnogi su doista i doživjeli šok jer od obecane ugodne zabave i kvaliteta nije bilo nicega. (B. Š.)

Front Slobode br. 1048 od 13.03.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Cupavci
Desetak tuzlanskih cupavaca, iliti bitlsa, prinudeni su da ošišaju kosu. Razlog: u Sekretarijatu unutrašnjih poslova su donijeli odluku da nijednom od njih ne izdaju novu licnu kartu ako priloži fotografiju na kojoj se vidi u stanju - sadašnjem. Ipak im se doskocilo (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1049 od 24.03.1967.
Rubrika: Ogledalo
Gradanin L. M. tražio je gramofonsku plocu na kojoj su pjesme o narodnim herojima. U Tuzli je nije pronašao, pa je pisao Beogradskoj Radio Televiziji i od nje je dobio (traženu plocu - op. MBB urednika) i to zajedno s pismom u kojem porucuju da takvih snimaka imaju dosta, pa bi, eventualno, mogli da ih pošalju i tuzlanskoj trgovini. S pismom u ruci, L. M. je pošao do knjižare trgovackog preduzeca "Univerzal" i tamo od jedne prodavacice cuo ovakvu primjedbu: E, Vi ste baš smiješni. Sad su u modi bitlsi, a Vi udarili po narodnim herojima.

Front Slobode br. 1052 od 14.04.1967.
Naslov: Deset sati muzike na 220 volti
Aplaudiralo se, zviždalo i pjevalo - punih deset sati. Cetiri sata muzike u subotu, a šest u nedjelju popodne - bilo je to sasvim dovoljno da se i oni najvatreniji pobornici "bita" umore i da kažu - sada je stvarno dosta. VIS ansambl Sanjalice iz Beograda prezentirao je dosta kvalitetnu "bit" muziku. Na Gitarijadama 1966. i 1967. godine ovaj ansambl je u konkurenciji ženskih ansambala osvojio prvo mjesto, pa je dobio epitet najboljeg ženskog ansambla u zemlji. ... U organizaciji Doma "Moša Pijade" u Kreki, one su u subotu i ndjelju, 08. i 09.04.1967. godine, izvele program koji je uglavnom bio sastavljen od "hitova" koje su lansirale grupe Beatles, Rolling Stones, Beach Boys i drugi. Sanjalice su predstavile i nekoliko vlastitih kompozicija koje je publika veoma srdacno primila. Treba pohvaliti i VIS ansambl Juniori iz Tuzle koji je upotpunio ovaj spektakl. Ovih deset sati muzike na 220 volti dugo ce se pamtiti jer su na kraju svi bili zadovoljni. (B. Š.)

Front Slobode br. 1052 od 14.04.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Decibeli
Orkestar Hotela "Bristol" u vrijeme svakovecernjeg sviranja "proizvodi" oko 150 decibela. - Upravo dovoljno da se ogluši, - kaže ljekar otorinolaringolog jednom od rukovodilaca hotela. - Molim, nisam Vas cuo, - bio je odgovor.

Front Slobode br. 1056 od 12.05.1967.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Potvrda
Pisali smo nedavno o tome da orkestar Hotela "Bristol" ozbiljno atakuje na sluh onih koji su prinudeni da ga slušaju. Toliko smo imali pravo da smo dobili potvrdu: u utorak, oko 23 sata, izbio je kratak spoj na elektro-instalaciji ozvucenja. Cak ni osiguraci nisu mogli da izdrže (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1064 od 07.07.1967.
Naslov: Aplauzi koji ce se pamtiti
Manifestacija muzickog karaktera ucinila je ovo ljeto posebno zanimljivim: "Muzicki karavan" gostovao je 01.07.1967. godine u Tuzli. Cinili su ga: Ðorde Marjanovic, Zlatko Golubovic, Radmila Mikic, Tamara Šaric, Dragan Stojnic i drugi. Gosti veceri bili su: Safet Isovic i Lepa Lukic. U programu su bile uvrštene i baletske tacke. Konferansu je vodila Helga Vlahovic. Pobjedu je odnio Ðorde Marjanovic, a nagrada je bila 50,000 din. za interpretaciju pjesama protesta na temu rata u Vijetnamu. Druga nagrada (30,000 din.) pripala je Draganu Stojnicu, a treca (20,000 din.) Radmili Mikic. Nagrade je dao organizator - Dom Moša Pijade, te Univerzal i Buducnost. (B. Š.).

Front Slobode br. 1088 od 21.12.1967.
Naslov: Dosta zabave za najmlade
... U Hotelu Bristol novogodišnja noc ce stajati od 40 do 60 novih dinara. Tuzlake ce zabavljati: Tamara Šaric, pobjednica dvije uzastopne priredbe "Beogradskog proleca", estradni umjetnik Milan Lukovic, Poljakinja Dana Sparadovska i pjevac narodnih pjesama Vehid Omerovic. Uprava hotela je, takode, angažovala i VIS ansambl Terusi.

Front Slobode br. 1095 od 09.02.1968.
Naslov: All stars show
Prvo mjesto u organizovanju kulturno-zabavnih manifestacija u Tuzli svakako zauzima Dom Moša Pijade u Kreki. Upravnik Doma, Sadik Babovic, najavljuje šest velikih zabavno-muzickih revija pod zajednickim nazivom - All stars show. U njima cemo imati prilike vidjeti estradne soliste i ansamble iz zemlje i inostranstva. Prva priredba je održana 26.01.1968. godine, a gosti su bili: Stjepan Džimi Stanic, Melita Poljanec, Baletski studio i ansambl The Crips.

Front Slobode br. 1143 od 08.01.1969.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Odmazda
Prema informacijama kolega iz Vecernjih Novosti, beogradskog pjevaca Nikolu Karovica nepoznati kradljivci su pokrali u vrijeme njegovog odsustva iz beogradskog stana. Poznato je da je pjevac Karovic nastupao u Tuzli i da je animirao novogodišnje goste Hotela Bristol. Maliciozno konstatujemo: Nikola je svojim honorarom u dobroj mjeri ispraznio blagajnu Bristola, pa mu je samo vraceno - milo za drago (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1144 od 15.01.1969.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Poruka
Pošto od buke koju sami proizvode nikako nisu u stanju da CUJU svakovecernje molbe da sviraju tiše, grupa posjetilaca Hotela Bristol umoljava clanove "kapele" iz ovog objekta pisanim slovom za istu uslugu. Poruka se može ispisati i na notama koje drugovi muzicari, valja, poznaju (komentar je nepotpisanog dušebrižnika. - op. MBB urednika).

Front Slobode br. 1171 od 23.07.1969.
Naslov: Sustreti - Tuzlanski Mik Džeger
Djevojkama i mladicima iz Tuzle, Živinica, Lukavca i Gracanice dobro je poznato ime Zvonimira Culica. - vokalnog soliste VIS-a Duge iz Kreke. Ovaj 24. godišnjak stekao je mnogo obožavalaca interpretirajuci bit muziku koju mladi tako vole...
- Koje melodije uvrštavaš u svoj repertoar?
- Uglavnom one koje izvode popularni Roling Stonsi.
- Da li imaš uzora?
- Da, to je Mik Džeger - vokalni solista Roling Stonsa.
- Koje melodije najradije pjevaš?
- Mnoge melodije su mi drage, pa ipak, Dijete Mjeseca, Skakutavi Džek i Kip On su mi najdraže.
- Dokle ce bit muzika egzistirati?
- Mladi ce uvijek imati svoju muziku koja ce biti u njihovom duhu. Naravno, ta muzika vremenom doživljava metamorfozu. (Ð. K.)

Front Slobode br. 1191 od 10.12.1969.
Naslov: Burduš u Tuzli
U ponedjeljak je zajedno sa Lolom Jovanovic (kasnije Novakovic - op. MBB urednika) i Borisom Drljacom u Domu Moša Pijade gostovao popularni Burduš - Jovan Janicijevic Janicko. Gosti iz Beograda izveli su uspjeli program za tuzlansku publiku.

Front Slobode br. 1201 od 18.02.1970.
Naslov: Uspjeh tuzlanskih pjesnika
Klub mladih pisaca iz Tuzle prisustvovao je Maratonu bosanskohercegovacke poezije koji je održan u Sarajevu. Gost Maratona bio je i Zagrepcanin Ivica Percl koji je izrazio želju da nastupi i u Tuzli. Svi su izgledi da cemo ga uskoro vidjeti i cuti.

Front Slobode br. 1208 od 08.04.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Slažemo se
Jedan gradanin stavio nam je ozbiljnu zamjerku na Ogledalo. On tvrdi da ova rubrika nije ni smiješna ni duhovita. Samokriticno smo se osvrnuli na naš rad i konstatovali da je gradanin u pravu. Zaista, ovo o cemu pišemo u Ogledalu nije ni smiješno ni duhovito - vec žalosno.

Front Slobode br. 1220 od 01.07.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Pjesma
Narodna poslovica kaže: Ko pjeva, zlo ne misli. Vraga je tako. Eto, na primjer, onaj samozvani pjevac u Hotelu Bristol, ciji se izraziti antitalenat za pjesmu potvrduje svake veceri, sve najgore misli o gostima. Da nije tako, ne bi atakovao na njihov sluh. A ko zna, možda on uopšte i ne misli.?!

Front Slobode br. 1233 od 23.09.1970.
Rubrika: Ogledalo Naslov: Kontriranje
Uputstvo napisano muzicarima koji sviraju u Društvenoj ishrani Kreka, Restoran Moluhe, glasi: Cim pocne intenzivno lumpovanje i razbijanje caša, umjesto narodne muzike svirati zabavnu muziku. Zlu ne trebalo, muzikanti sada na vrat na nos uce i klasiku, jer nije iskljuceno da ce im jednog dana zatrebati i Betoven.



Autor:

Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -