Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)





Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SLUŠAJ NAJGLASNIJE
Novosti iz kataloga za 2006 / 2007 godinu

Zdenko Franjić uporno uporan kao i uvijek, opet je priredio cijeli niz novih izdanja. Novi Goribor, sjajne Dub Rebellion, neobičan projekt Tehac, no najnovije i najsjanije iznenađenje dolazi nam iz Knjaževca (Srbija) pod imenom Kodagain koje se krije u imenu pjevača Saša Zorić - Čombe od kojih valja očekivati pravi komercijalni bum... ništ' nije za ne-očekivati, jer Kodagain dolazi iz Novog Sada, najvećeg istočnoevropskog grada gdje se održavaju najveći koncerti na Balkanu... Sve slijedi po abecednom redu...
BABILONCI – Blatnjavi puti (2007, Slušaj najglasnije)
Babilonci su u stvari Zdenkov naziv za njegove skladbe koje se ruše kao kule babilonske koje nitko ne primjećuje. Tako na ovom albumu koji ima 8 kompozicija on obrađuje svoje već otprije objavljene skladbe u nešto izmjenjenijim varijantama ili ih kompilira kao originale - "Blatnjavi puti 1", "Polnoćni vlakovi", "Nikad više", "Tražil sam al' nisam našel"... Podloga od glazbenih uradaka raznih tko-zna-kojih izvođača uz Zdenkove poznate teksture. Vrlo dobro. Šteta samo što nije navedeno koji su to autori instrumentala jer je posljednji broj, "Na kraju", vrlo neobične glazbene minimalističke blues-soul-funky-kraut rock građe. Goribor su mu očito pokazali pravi put. Vrlo dobro.
BARABINO / MERCE - Continuo (2006, Slušaj najglasnije)
Ovaj argentinski duet koji tvore Federico Barabino (akustična i električna gitara) i Sergio Merce (elektronika) stvara vrlo kompleksnu ambijentalnu glazbu koju su u obliku ovog albuma snimili tijekom 2004. godine. Po prvi puta se pojavljuju na Zdenkovoj etiketi i nešto su najmističnije što se do sada može naći u ovom katalogu. Radi se o 6 instrumentalnih naslova koji variraju po duljinama (od 3 do 20 minuta), a istkani su od organskih elemenata uzajamno povezanih psihodelijom, ambijentalnom i akustičnom glazbom. U njima se očitava duboki prostor koji aranžmanski ponekad zamiriše na post-rock, no ovdje je daleko slojevitije izražena sama ambijentalna ekspresija koju oslikavaju vrlo jasne melodijske konture. Prvi dio albuma, skladbe "Espacio", "Vidala" i "Oicapse" su plod suradnje elektronike i akustike, dok preostale 3, naslovi "Composion casi", "Despertando" i "...Sobre una cuerda sola" čisti su radovi uglazbljeni na akustičnoj gitari. Najzanimljiviji dio albuma je 20-to minutna "Vidala" koja uz hipnotičku potku zvuka sintesajzera i minijaturne minimalističke fragmente akustične gitare sadrži brojne šumove i efekte koji posebice obogaćuju njihov specifičan sound. "Continuo" je ležerno, vrlo opuštajuće djelo koje je gotovo oslobođeno bilo kakvih primjetnih utjecaja sa trenutne (a i protekle) glazbene scene. Gotovo unikat.
DINA FRANIN - Raspored stvari (2006, Slušaj najglasnije)
Ovaj album potpisan od strane Dine Franin u stvari je kompilacija nekoliko izvođača (Lou Profa, Neven Duždević i DJ Zdena), uz vrlo loše snimke same Dine Franin sa promotivnih večeri gdje je recitirala svoje stihove. Kompilacijski gledano, album je vrlo dobro zamišljen, te je obogaćen sa vrlo pikantnim glazbenim snimcima. Fino djelce za razmišljanje.
DUB REBELLION – Live And Wicked Dub (2006. Slušaj najglasnije)
Rasta govor (na engleskom jeziku) koji uvodi u ovaj album uz pucketanje vatre asocirarti će na iskonski afro-reggae poriv što je i ovome sastavu osnovna smjernica. Album je snimljen u "Bare Wired" studiju u Zemunu pod produkcijim Milan Barkovića i stanovitih Dub Rebelliona, te donosi 13 odličnih i modernih reggae-dub-dance-ska-rock-hip hop skladbi. Materijal je veoma visokog profila s kojim bi se vrlo rado složili i Dub Syndicate, te je najrastafarijanska preporuka svim uživateljima psihodelično-plesnih sfera reggae-dub formi. Fine strukture melodija, šarene boje duhačkih instrumenata, vrlo jednostavne teksture vokala (na engleskom jeziku) i strasna emancipacija za perfekcijom ka fantazijama u rasponu od Lee Scratch Perrya, Bob Marleya, 2 Tone (Specials, The Beat, Madness...), ali i ne tako daleke novovjekovne produkcije Adrian Sherwooda i inih, vrlo sličnih izvođača odvesti će vas u sjajan psihodelični svijet obogaćen zvukovima konga, melodike, flaute i duhača (u odličnoj naslovnoj skladbi "Live and wicked dub"), ali i u većini naslova gdje se začudno ponekad prepliće i sjajan ska ("Better place"). Dub Rebellion osim pripadnosti ka reggae zajednici, pokazuju i sklonosti prema world-music sceni, te tako vrlo vješto prilagođavaju svoj repertoar u globalnu svjetsku world-music scenu s brojevima poput "Fire", "What you got", "Free" gdje se jasno osjeća njihov veliki doprinos ka poboljšanju iste sa dodatkom jasnih naznaka onoga što su napravili Asian Dub Foundation, Rage Against The Machine, Transglobal Underground. Sve pjesme su otpjevane na engleskom jeziku (osim melodičnog hit-instrumentala "Ina version"), te uopće ne djeluju kao da su došle s Balkana. Vau! Strašan, odličan i fantastičan materijal! Ovo je zbilja trebalo čekati jako, jako dugo!!! Završna skladba "Burnin chant" je odsvirana na usnoj harmonici uz pratnju konga i donosi poseban afro world-music ugođaj s pratnjom afro vokala koji bi se na njihovim koncertima mogao pretvoriti u veliko slavlje komercijalnih aspekata. U svakom slučaju, ovo je miljama daleko bolje od Radikal Dub Kolektiv i Brain Hollidays.
GORIBOR – Stondom do Tokija (2007, Slušaj najglasnije)
Ovo izdanje Goribora ne treba baš uzeti previše ozbiljno za njihov novi album budući da je snimljen, kako je navedeno, na probi "u proleće 2006". Ovdje su se u nešto drugačijim varijantama pronašle kompozicije "Bez", "Dalajlama me se sećaš" sa njihovog sjajnog albuma "Hoću kući", te još 6 naslova koji su odsvirani uz osjetnu primjesu eksperimentalnog pristupa gdje su pokušavali sastaviti novu formu vlastitog zvuka koja im ide vrlo dobro u prilog. Posebno to vrijedi za skladbe - uvodnu, "Bass cunami", "Bolje je izgoreti", odličnom elektronskom tribal "obrednom" rocku "Glupo", trip-hopu "Hoću da živim" i završnoj, "Vreme". Tekstovi su najbolji dio ovog albuma uz dobrodošlu pomoć jednostavnog glazbenog minimalizma, a uostalom, fino piše na ovitku albuma da je "ponekad savim malo dovoljno". Vjerojatno će ove naslove snimiti ponovno uz bolju produkciju jer su neki završetci naglo odrezani.
GRUUTHAAGY – Ranjena zvijer (2007, Slušaj najglasnije)
Opaki i mračni gothic album koji potpisuje KKT3 iz Požege je nešto vrlo nalik na kultne Nail koje je poprilično davno vrtio John Peel u svojim sessionima na BBC Radio 1, a u novije doba ovakav vrlo sličan stil njeguju u nešto dotjeranijim i daleko vedrijim notama Godspeed You Black Emperor i Mars Volta, a također i poredba sa starim radovima Laibach, Dead Can Dance i mračnijim elegijama Tuxedo Moon, pa i Bowievom b-stranom albuma "Heroes" nije bezazlena usporedba. Album sadrži samo tri naslova - "Bezdan", "Lomljenje duha" i "Zvanje drevne aveti" koje odlikuje instrumentalizacija (nema tekstova) pomiješana s elektronikom, bubnjevima, režućim distorzijama gitara i mračnim slutnjama pod utjecajima Janka Polić Kamova kome je ovaj album posvećen. Vrlo dotjerano, no veoma brrrrrrrr... za slušanje.
KODAGAIN – Commercial (2007, Slušaj najglasnije)
Prosto je nevjerojatno da likovi koji su nekad kreirali zvuk YU novog vala i bili nepravedno zaboravljeni tijekom ovih godina (uglavnom zbog kritike i usranih medija), mnoštvo godina provedu posve zapostavljeno baveći se prvenstveno svojom "izabranom" profesijom. Ovo je album kojem bi se trebalo posvetiti mnogo i mnogo vremena... Album je zbirka obrada nekih vrlo poznatih evergreena (a i manje znanih), no glazbeno je posve drugačiji i okrenut u dimenziju vrlo profinjenog new-wave punk-rock / brit-popa kojeg obilježava odlično Rottenovsko-Strummerovsko-Ferryevsko-Jarvisovsko vokaliziranje. Momak Saša Zorić - Čombe je nevjerojatan na vokalu! On je iznenađenje ove sezone! On je novo lice (pretpostavljam) i novi glas za sve nove audicije za nove vokale! Njegov glas će pokoriti sve poklonike Bryan Ferrya, Coldplay, Depeche Mode, David Bowiea, R.E.M (Michael Stipe), The Sisters Of Mercy (Andrew Aldritch), te mnogo vrlo sličnih. Inače Kodagain obrađuje vrlo poznate stare i "čudne" evergreene u posve novoj varijanti (od Bertold Brechta, Paul Anke do Tolkiena) i glazbeno ih sviraju u vrlo modernom "šlihu", dok pjevač Čombe nevjerojatno "skida" sve inozemne fore kao da je s njima rođen, dapače, daje im novu dimenziju, još bolju nego li su to bili sami originali! Grupa odlično svira, sve su vrlo dotjerane, kratke i jednostvane kompozicije na gitari, bubnjevima, basu i klavijaturama uz povremenu pratnju back vokala. Sjajno, sjajno, sjano djelo koje dolazi iz studija "Arči" snimljeno u Knjaževcu 2006. godine! Kad bi Britanci kojim slučajem imali ovo zlato od vokala pretvorili bi ga u tko zna koliko milijuna funti!
SREČNUTI DJ ZDENA - Babilonac (2006, Slušaj najglasnije)
E, ovdje je Zdenko napravio drastican rez... Potpuno je moderan. Krasna interpretacija koja izlazi iz ovog albuma jest ustvari blesavi-pametni (kao u slučaju Labaratorije zvuka) sindrom odličnog povezivanja glazbe i teksta. "Wishfull thinking" koja je odlična stvar za inozemstvo te da je nekim slučajem malčice bolje producirana mogla bi pararati mnogim nanovo probuđenim electro-body strujanjima. Album odličan i samo bi ga gluha osoba mogla smatrati onime što se naziva "nisam čuo". Treba ga poslušati i sve će biti jasno zakaj je Zdenko još uvijek čvrsti oslonac hrvatske alternative.
TEHAC – Edicius.ts XX (2007, Slušaj najglasnije)
Još jedan čudnovati alternativno-avangardni album koji je proizašao iz Zdenkovog arsenala nepresušnih autora koji mu se i zahvalio na omotu albuma. Radi se o posve izoliranoj glazbi kako tvrdi autor koja je lišena bilo kakvih utjecaja današnje trendovske scene. Album je rađen u periodu od 1991. do 1997., dugo je čamio u arhivi autora i jedino ga je Zdenko uspio nagovoriti da se taj rad objavi. Glazba na albumu je napravljena bez pomoći klasičnih instrumenata i uglavnom je zasnivana na najplemenitijem ljudskom instrumentu - vokalu. Povremeno se pojavljuju trenuci kada sporadično neke tonove čujete na klavijaturama ili na posve neobičnim "glazbenim" instrumentima poput stakla, vode, čeličnih lanaca ili na skroz najneobičnijem predmetu. Projekt dolazi iz Đurđevca, te kao jedine uzore navodi Karl Heinz Stockhausena, The Residents, Kraftwerk, Gang Of Four, Igor Stravinsky, Laurie Anderson, Meredith Monk, Einsturzende Neubauten i Sonic Youth. Prije svega vrlo čudnovato, a umjetnicima sasvim razumljivo i posve izolirano. Nije ga bez veze Zdenko uvrstio na "11. bombardiranje New Yorka".
UMETNIKI – Kaj bi šteli ti umetniki (2007, Slušaj najglasnije, 2 CD's)
Odlično djelo kojem su potpisnici Zdenko i Hrc... Koliko li je samo volje, upornosti, vremena, rada (a i talenta) uloženo u ovaj dvostruki album, to znaju samo Zdenko i Hrc koji se nalaze na poleđini omota albuma. Malo tko će priznati da je Zdenko kadar svaki moment života razmišljati o novoj skladbi, novom izrazu, novom pogledu, promijenama, no kako god, ovdje kapa dolje. 22 pjesme koje su nastale kao plod Zdenkovih neprekidnih skidanja tuđih instrumentala i suradnje s Hrcom ovdje su eksplodirale u fantastičan zvučni izraz pun vratolomija i odličnih, uglavnom jednostavnih glazbenih i produkcijskih riješenja. Od naslova vrijedi posebno izdvojiti fantastične i drske plesne distorzirano podebljane, uvrnute i skroz poremećene "Bugi vugi na prugi" (kao da je izašla iz labaratorije elektronskih Tuxedomoon), "Dan kad se je rodil Isus" (skoro pa da je himna!), "37 stupnjeva" (u odličnom maniru prljavog techno Primal Scream zvuka), "Wishful thinking" (elektronski punk-rock a'la D.A.F., The B-52's, Sigue Sigue Sputnik, A.R.E. Weapons, The Fall) i čudnovatu "Zakaj se nebi radije smijal" (na pragu onih smionih radova Cabaret Voltaire, The Pop Group, te Mark Stewarta & Maffie). Također, ima i vrlo interesantnih Hrcovih dubova (skladbe "Ulična pesmica", "Push it"), te sjajnih jednostavnih plesnih funk songova ("Batman"), koloritnih preplitanja produkcije i efekata ("Živa planeta"), čak i gitarističkog new-wavea ("Roadrunner" i "Cssh"), finih melodija synth-popa ("Pokolj leptira"), a i dobrih zajebancija poput šegačenja sa Daft Punk (hmm... da li je zaista?!) u naslovu "Na velikoj staroj cesti" gdje je produkcija posve okrenuta ka lo-fi. Svoj posve studiozni talent za konfiguraciju jedne te iste skladbe ovaj dvojac Zdena - Hrc ispoljavaju odlično u ponovnoj izvedbi "Roadrunner" na posve drugačiji, elektronsko-plesni način. Album također donosi i nekoliko novih verzija starih Zdenkovih pjesama - "Srce na špagici", "Male cice, veliko dupe", "Vožnja", "Biljka koja je mogla spasiti svet"... koje su doživjele strahovito velike, ali ne baš i presretno producirane varijante (kako koja). Tekstovi su odlični, govore o stadiju čovjeka koji je došao u vrijeme dobrih zrelih godina i gleda cijelu post-adolescenciju posve zdravim očima iz fotelje u koju je duboko zavaljen, te sasvim jasno može govoriti o svemu što klince okupira od 14-te do 40-te. Jedino nije jasno uz svu odličnu glazbenu podlogu loše tretiran Zdenkov vokal. Ovo bi mogao biti jedan od dobrih kandidata za najbolji domaći album 2007. godine. Dovoljan mu je samo jedan hit pa da sve eksplodira. Strašno dobro napravljeno.
ZALUTALI DJ ZDENA – U potragi za izgubljenom informacijom (2007, Slušaj najglasnije)
Vrlo kratko nakon objavljivanja prethodnog "Babilonca", Zdenko je uspio sabrati još 10 novih skladbi i objaviti tko zna koji po redu album. Dio albuma su pjesme koje su nastale u vrijeme boravka Goribor u Zagrebu 02.10.2006. gdje mu je ovaj sjajan sastav odsvirao nekoliko skladbi ("Imati i nemati", "Blatnjavi puti", pretpostavljam "37 stupnjeva", "Prema večnomu" i možda još poneku...) koje su i najbolji komad na ovih 50-tak minuta glazbe. Na ove prve dvije spomenute gostovao je i Aleksandar Stojković - ST, pjevač Goribora. Ostatak je već otprije znan način Zdenkovog rada uz podlogu uzetu od instrumentalnih komada uglavnom vrlo slabo poznatih autora gdje se sabire cijela plejada Zdenkovih tekstualnih umotvorina o svemu i svačemu, a uglavnom o preispitivanju vlastitih preokupacija i njihovim odjecima. ("...kaj oće ti umetniki, oni ne bi nikaj teško delali, samo bi se zajebavali..."). Cijeli album je plesan u tempu od brzog prema slow-deep tenzijama i pokazuje ga u vrlo dobrom svjetlu primjerenom u rasponu od elektronskog rocka do dubova i psihodelije. Vrlo lukavo je izbjegao zamku vlastitog lošeg vokala uz pomoć echa, delaya i raznih vokalnih efekata tako da primjerice naslov "Roud rana" uz beskonačno ponavljanje nekoliko istih tekstura zvuči vrlo profinjeno, skoro na nivou Alan Vege i Suicide. Na albumu se pronašla i jedna elektronska twist-r'n'r stvar "Slatka mala stvar" (poznata iz vremena Loših dečki) koja ima dobrih izgleda da postane zgodnim hitićem za plesnjake. Kako vrijeme odmiče, Napuknuti, Lutajući, Uvrnuti, Čudnovati, Očarani, Uroknuti, Srečnuti..., a odnedavno i Zalutali DJ Zdena radi sve bolje albume.


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
m.sinjeri@vipnet.hr






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -