Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GIRLS AGAINST BOYS + GUTBUCKET
KSET, Zagreb, Hrvatska
22.02.2005.

Kao prvo hvala Pedji i Terapiji ąto su mi omogućili da vidim ovaj koncert. A onda hvala i Matiji ©kugoru ąto je u KSET uspio ponovno dovući legende.

Ova dva benda su dvije potpuno različite priče. Prvi bend koji je nastupio, Gutbucket su sjajan kvartet kojeg čine Paul Chuffo (bubnjevi), Ken Thomson (sax), Ty Citerman (gitara) i Eric Rockwin (freetles electric bass). Sviraju oątri punk-rock-free-jazz, sve stvari su im instrumentalne i daju maksimum od sebe. Oni su čista art ąkola proistekla iz ostavątine Lounge Lizards, a mnoge paralele se mogu povući i sa sjajnim debijem Miladojke Youneed "Ghastly Beyound Belife". Gitarista je nemoguć, svira na nevjerojatan način, udara po gitari kao da je namjerava polupati, klima glavom u transu i svaki moment daje do znanja ekipi u kojem je stadiju. Najupečatljivija osoba u bendu je saksofonist Ken, proćelavi gospodin koji ima četrdeset i koju na plećima, no po njegovom ponaąanju izgleda kao da mu je sedamnaesta tek na vratima. Oboľava skakati i svirati melodije i improvizacije, te se vrlo rijetko upuąta u ritam. Ritam sekcija je skroz ąaąava – bubnjar Paul nema nikakvog predaha, a Eric koji svira električni kontrabas (onaj koji je Sting svirao na "Zenyatta Mondatta"!) paľljivo promatra sve ąto se događa i nevjerojatnom konciznoąću prati ekipu. Njegovi radovi prstiju su snaľni, moćni i povremeno ih pospjeąuje odličnim povremenim potezima gudalom, tako da se melodije i konfiguracije kompozicija smijenjuju, ąto cijelom smislu njihove glazbe daje fantastičnu dimenziju. U njihovoj glazbi, naravno, najviąe je prisutan jazz i osebujna improvizacija, te naglaąeni ekspresionistički motiv. Svi su skroz ąaąavi na pozornici i vriąte kroz svoj duh jazza u 21. stoljeću spajajući u njega i rock, i punk, i funk, a i obilje psihodelije. Uostalom, posluąajte prvi album Miladojke ili jedan od radova nikad preľaljenih Lounge Lizards i sve će vam biti jasno. Gutbucket su pravi umjetnici. Fantastični!

Nakon pola sata pauze doąli su na stage KSET-a zvijezde zbog kojih se skupilo nekih 300 ljudi koji su očekivali neąto "najveće i najbolje" ąto jedni G vs. B mogu dati. Počeli su opako i oątro, kao u najboljim danima i nastavili plejadu svojih izuzetnih sirovih skladbi. Sve ąto su te večeri odsvirali je bilo dobro i odlično, bio je tu i "Sexpayer", i "Tucked-in", i "In like Flynn", i "Let me come back", i "Rockets are red"... no oni su tu večer svirali samo svoj nekakav "best of" kojeg namjeravaju kroz izvjesno vrijeme objaviti. Začudilo me da su onu avanturu sa albumom "Freak On Ice" potpuno zaobiąli jer im se izgleda nije zdopala publika koja bi to mogla (i htjela) sluąati. (Zaąto?) Nema veze, dečki su ostarjeli, ali su ipak ostali zabavan bend koji kroz neke morbidne priče pokuąava zabaviti publiku, a ono ąto je bilo poslije koncerta sa Johnny Templom i ekipom to zna jedan dobar dio publike koja je doąla iz Đurđevca i s njima provela dobar dio noći. A i ja koji sam ih otpratio do hotela u kojem su spavali. Jer drugi dan su morali ići u, zamislite, Istambul... A bilo je svaąta. Pročitajte interwiev sa Templom poslije koncerta.

GIRLS AGAINST BOYS
Interview, Zagreb, Hrvatska, 22.02.2005.

JEL TI DANAS TE©KO NAKON ONOG IZLETA S "GEFFENOM"?
JOHNNY: Ma ne, to su gluposti. Naravno da svaki bend ľeli biti popularan, ja nikada nikome
nisam rekao da mi ne ľelimo biti popularan bend. To ąto smo mi snimali za Adult Swim ili za Touch & Go records ne znači niąta. Mi evo sada u Evropi imamo samo osam koncerata čovječe, i baą mi je drago ąto si ga vidio s ovim ljudima.... Naravno da bih volio da na moje koncerte dođe pet tisuća ljudi. To nema veze s Geffenom i tim velikim tvrtkama. Mi smo samo snimili taj album, to je tako kako jest i ja ne bjeľim od njega. On je moje djelo.

BUBNJAR VA©E VEČERA©NJE PREDGUPE, PAUL CHUFFO IZ GUTBUCKETT MI JE REKAO DA OVAKVIH BENDOVA POPUT TVOJEGA IMA JAKO PUNO I DA VI SVI SAMO SVIRATE I TJERATE OBIČNU ZABAVU...
JOHNNY: Dobro, to on tako misli. Priznajem da kod nas ima jako puno dobrih bendova koji se joą nisu uspjeli promovirati tu kod vas u Evropi. Ali, niąta nije umrlo niti za evropske bendove koji dolaze kod nas u Ameriku. On svira neąto potpuno drukčije, to nije zabava, to je umjetnost i to treba sasvim drukčije shvaćati. Uostalom, bez ikakvih omalovaľavanja, pristao sam da sviramo s njima u Zagrebu zato jer se tog grada sjećam po dobrim stvarima. On danas ide u Belgiju ili Irsku, a mi idemo u Istambul. Zaąto on ne dođe svirati svoju glazbu u Istambul?

'AJD SAD TO, NEGO U VA©OJ GLAZBI SE STALNO OSJEĆA PRISUTNOST NEW WAVE, MARK E. SMITHA I THE FALL...
JOHNNY: Mnogi kritičari su to stalno spominjali. Ja The Fall jesam sluąao i sluąam ih i danas i kaľem da su oni neąto najbolje ąto je britanska scena imala u zadnjih dvadeset godina, ali nitko se ne sjeti fenomenalnih bendova kao ąto su bili Wire ili Gang Of Four koje sam ja volio sluąati kao klinac.

MA NEMOJ? DOBRO, JA VOLIM TE BENDOVE, A TI NISI ONDA SLU©AO SUICIDE, THE BIRTHDAY PARTY I TALKING HEADS?
JOHNNY: Jako dobro ih znam i imam sve njihove albume, a i Pere Ubu, XTC, Teardrop Explodes, to su bili pravi bendovi. I baą mi je drago ąto su se Gang Of Four ponovno skupili...

A THE JESUS LIZARD?
JOHNNY: Ne vjerujem da će oni ikada viąe biti zajedno u istoj postavi. To je bila skroz drukčija ekipa. Volio sam ih, ali oni nisu ostavili takav dojam na mene, dobro jest da su legende, ali ne kao Butthole Surfers, mislim da je kritika malo previąe ih digla. Nije to baą tako. Prije bih pohvalio evropsku scenu koju vi imate, evo Einsturzende Neubauten, to je kod nas ponos na evropsku alternativu.

©TA MISLI© O VEČERA©NJEM KONCERTU?
JOHNNY: Publika je sjajna, ali bilo gdje da dođemo, uvijek prođemo super i zbog toga se volim vraćati u Evropu (nakon toga jedan od članova počinje povraćati). Nemoj, nemoj, daj idemo u hotel! Odspavati ćeą i idemo sutra za Tursku....

IDEMO NEGDJE NE©TO POPITI?
JOHNNY: Već smo dosta toga stavili u sebe. Vidią kakav je on. Povraća u ono ąto popije i stalno to nosi u svojoj čaąi. Čekaj čovječe, pa zaąto nas pratią?

ZATO JER STANUJEM U OVOJ ISTOJ ULICI MALO DALJE....
JOHNNY: Ok, onda mi ga pomogni da ga odnesemo do hotela, vidią da se ruąi i pada....

VI STE DVOJICA, PA MO®ETE GA ODNESTI, ZAR NE?
JOHNNY: Ha, da.... Come on Elly, give me your power, we must take it our frend in hotel... Today is next day. Maybe same. Who knows?

THANX YOU VERY MUCH!
GIRLS AGAINST BOYS: Thanks for what?


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
vladimir.horvat3@kc.htnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -