Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BLOODHOUND GANG
Tvornica, Zagreb, Hrvatska
13. veljaca 2006.


Krvozedni spektakl u Tvornici raskasapio
Britney Spears, Franz Ferdinanda, Nirvanu, U2 i ine velike pop zvijezde

Eto, rijedak je slucaj u Hrvatskoj da koncerti pocinju tocno u zakazano vrijeme. Ovo je vec treci puta da koncert u Tvornici nema nikakvih zakasnjenja, tako da sam ja lijepo opet zakasnio na prvu predgrupu - Rock Hard Power Spray - o kojoj apsolutno nemam nikakav komentar jer je nisam ni vidio, ni cuo. Ali sam zato pogledao drugi sastav - Magic Skool Bus - koji su bili vise nego odlicni. To je rock kvartet (dvije gitare, bas i bubnjevi) koji svira odlican punk - rock na paralelama bliskim Fugazi i ostavstinama garaznog rocka pod utjecajima MC5. O njima bi se u narednom periodu trebalo vise pozabaviti jer su posve nepoznati na ovim prostorima, a sudeci po koncertu, imaju odlican scenski nastup i vrlo dobar glazbeni materijal. Ne mogu reci da je nakon nastupa sastava Magic Skool Bus publika ostala ravnodusna, dapace, glasne ovacije i skandiranja dovoljno su dobar razlog da se zakljuci kako su imali odlican prijem njihovom kvalitetom iznenadjene publike (ukljucujući i mene) - kojoj ove dvije predgrupe nisu bile najavljene na plakatima. Tako nekako, jer barem ja nisam uspio zamijetiti njihova imena...

I onda, naravno, izlazi banda kasapitelja... Bloodhound Gang otvaraju koncert liseni bilo kakvih suvisnih scenskih pomagala. Jedino sto su imali na pozornici, osim vlastitih instrumenata (gitare, bubnjevi i bas), bio je ogromni strip-oblacic za upisivanje teksta u koji su njihovi tehnicari povremeno upisivali neke saljive smicalice. Izmedju ostaloga, negdje na polovini nastupa pojavio se tekst "boys from Karlovac eat dog". Nisam zaista uspio shvatiti smisao i razlog ovog sasavog slogana...

U svojem, ne predugackom nastupu (cirka oko sat i kusur vremena), Bloodhound Gang je prvi dio koncerta posvetio svojim skladbama koje su nabijene vedrom plesnom punk atmosferom i povremenim izletima u malcice sofisticiranije rock obrasce, te su taj dio repertoara kulminacijski okoncali sa hitom "Bad touch", nakon cega je slijedio njihov cover - show. Nakon svake pjesme poceli su zbijati sale o politici, Bushu, muslimanima, socijalnim nepravdama, neurednom zivotu, prezderavanju, opijanju, perverzijama, a dotaknuli su se i balkanskih pitanja o vjecnoj sintezi naroda i narodnosti koje ovdje zive. Naravno, sve na vedar i saljiv nacin.

Tijekom drugog dijela koncerta izveli cijeli niz poznatih obrada i ismijali velike MTV hitove Britney Spears s kojom su se segacili u nekoliko navrata, a nisu bili mimoidjeni ni coveri Franz Ferdinanda ("Take me out"), U2, Depeche Mode, Madonne, Rammsteina, Red Hot Chilli Peppersa, Nirvane, Eminema, Beyonce, Limp Bizkit... U ovakvoj zafrkantskoj atmosferi, sasvim sigurno nikome nije tesko palo sto u repertoar nisu uvrstili svoje zesce hc i nu-metal skladbe s kojima bi samo, moguce, razbili humorom ozracen ambijent.

Bloodhound Gang se u Zagrebu pokazao kao vrstan ironican, zajedljiv, pomalo provokativan, ali nadasve vedar, zabavan i saljiv rock sastav cije je glavno oruzje nepatvoreni humor. Slicne paralele mogu se pronaci i u tuzemnoj estradi - otprilike, bliske cover poteze vrlo cesto rabe Vatrogasci i Rambo Amadeus, tako da su zagrebackoj publici podarili sijaset vedrog humora zamotanog debelim slojem cinizma, ali i odlicne zabave.

Zabavno, vedro i saljivo, Bloodhound Gang su daleko od bilo kakve rock pretencioznosti s kojima obiluju danasnji, uglavnom retro sastavi, a ova banda to definitivno nije i pokusava da se svojim zabavnim konceptom priblizi najboljim majstorima rock humora i ironije. I premda nemaju nekakav znacajan rejting u rock krugovima, oni su pokazali da njima zivot rock'n'roll zvijezde ne predstavlja nista jer ga po prikazanom nastupu uopce ne dozivljavaju kao ozbiljan dio vlastitog svjetonazora. Dakle, nista ozbiljno, samo zabavno i komicno. Vrlo dobro!


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -