Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ET'NO FESTIVAL - 2. dan
KSET, Zagreb, Hrvatska
08. ozujak 2006.



Kaldrma (MK)

Kaldrma (MK)

ET'NO FESTIVAL - 2. dan
08.03.2006. - KSET, Zagreb, Hrvatska
Nastupili: Kaldrma (MK) i String Forces (MK)

Druga vecer Et'no Festa pripala je gostima iz Makedonije. Prvi - vrlo tuzni, sjetni, melankolicni, tihi i lagani, a drugi - vedri, poletni, moderni i nabijeni plesnim suvremenim beatovima.

Prvi na scenu izlaze Kaldrma u sastavu od osam clanova (klarinet, 2 violine, djembe, talking drum, urd i 2 zenska vokala) koji su izveli svoj repertoar u trajanju od nesto manje od sat vremena. Citav nastup posvetili su iskljucivo tradicionalnoj makedonskoj calgiji, specificnoj nacionalnoj autohtonoj glazbi koju danas u Makedoniji izvodi svega nekoliko izvodjaca. To je glazba koja ima vrlo duboke korijene iz razlicitih vremenskih perioda - od turskog i orijentalnog melosa, preko elemenata zidovske i srednjevjekovne glazbe koja se obicno izvodila na mandolini i dulcimeru, do bosanskog sevdaha i naravno nezaobilaznog tradicionalnog makedonskog folklora koji je najocitiji u isprekidanim i 3 taktovima, te arhaicnim vokalnim dionicama otpjevanih na makedonskom jeziku. Svi clanovi sastava, osim dva zenska vokala, sjede na stolicama prilikom muziciranja tako da se meditativnost i stalozenost njihove izvedbe dozivljava kroz gotovo obredni liturgijski ritual. Izveli su nekih desetak skladbi od kojih su tri bile instrumentalne. Njihova glazba je posve jednostavna i linearna, a jedino po cemu se razlikuju kompozicija od kompozicije jesu melodije i sitna ispreplitanja harmonija i efekata za koje su uglavnom zaduzeni klarinetist i momak na urdu (zicano glazbalo slicno mandolini). Tempo glazbe je vrlo lagan, atmosfera prilicno tuzna, a jedina nesto drugacija skladba bila je posljednja koja je prezentirana u posve drugacijem aranzmanu koji je ukljucio lagane glazbene dionice isprepletene s izmjenama muskog i zenskih vokala sa isprekidanim, arhaicnim ritmom, kracom solo dionicom na klarinetu i usporenoj down-tempo zavrsnici.


String Forces (MK)

String Forces (MK)

Nakon prilicno sjetnog i tuznog nastupa Kaldrme, izlaze String Forces u postavi sastavljenoj od elektronskih bubnjeva, el. gitare, violoncela, 12-zicane kombinirane gitare (gitara i bas istovremeno), te zenskog frontmena na flauti i vokalu (Alfrida Tozieva). Momak na 12-zicanom instrumentu povremeno svira klavijature i koristi sampler koji njihovom zvuku dodaje predznak electro i techno. Nastup otvaraju instrumentalom "Sensi", te nastavljaju sa pjevanom i plesnom "Laleto" s kojom potpuno mijenjaju usnulu atmosferu u vedru i leprsavu veselicu. Jedan od najsjajnih trenutaka njihovog nastupa uslijedio je u skladbi "Prolog" gdje se u prvi plan izdvojio sjajan bubnjar koji izuzetno dobro barata sa elektronskim procesorom koji mu omogucuje stvaranje razlicitih tonova bubnjarskog seta. Kroz petnaestak izvedenih kompozicija, String Forces su se prikazali kao sjajan moderan etno-electro-dance sastav koji osim utjecaja makedonske narodne bastine sadrzi sve finese najsuvremenijih glazbenih pop tokova (trip-hop, world music, techno, trance, dance, pop, lagana psihodelija...). Primjetni utjecaji izvodjaca poput Badmarsh & Shri, Talvin Sing, Transglobal Underground, Fun-Da-Mental, The Young Gods, Japan (iz doba "Tin Drum" albuma), David Sylviana, Peter Gabriela, Afro Celt Sound System, pa na momente cak i Asian Dub Foundation, ovaj sjajan sastav okrece u svoju korist stvarajuci vlastiti i prepoznatljiv izraz. Nekoliko posljednjih skladbi (cini mi se "Skriena ubavino", "Sub" i "Kade begas") prikazalo je sastav kao komercijalniji pop-band koji se potpuno udaljuje od pojma etno cime su u dobroj mjeri umrtvili atmosferu da bi je potpuno preokrenuli u posljednjoj skladbi, "Vodi me", koja je okoncana sa sjajnim d'n'b finalom u kojoj se istaknuo vrhunski majstor na bubnjevima.


String Forces (MK)

String Forces (MK)

String Forces se ovom prilikom predstavio u odlicnom izdanju pred ugodno popunjenim KSET-om, a oni sami su na kraju izjavili da im je neopisivo zadovoljstvo sto su pozvani na festival i sto su primljeni izuzetno srdacno, te ostvarili vrlo dobar feedback kako od publike, tako i od medija.


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -