Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GUTBUCKET
Galerija SC, Zagreb, Hrvatska
04. travanj 2006.


GUTBUCKET
04.04.2006. - Galerija SC, Zagreb, Hrvatska

Sjajan koncert ovih nevjerojatnih avangardnih eksperimentalaca free-jazz-rocka pokazao je da je interes za nepoznata (i nedovoljno istrazena) glazbena podrucja kod publike u Zagrebu sramotno mizeran.

Prije otprilike nesto vise od godinu dana ovaj americki kvartet bio je predgrupom Girls Against Boys u dupke krcatom KSET-u, te je stoga organizator, Mate Skugor (koji je u medjuvremenu poceo organizirati koncerte u Galeriji SC-a), smatrao da je to dovoljna reputacija da im ponovno pruzi priliku, ovaj puta za solisticki nastup. Na zalost, njegova predvidjanja nisu urodila plodom jer se na koncertu pojavilo nesto manje od pedesetak ljudi. No, to nikako nije zasmetalo samu ekipu Gutbucket, koji su odmah cim su stupili na pozornicu shvatili da je dvorana prevelika, a publike premalo, te su u roku od svega 5-6 minuta sve instrumente, aparaturu, pa cak i tepih ispod bubnjarskog seta spustili podno pozornice, te osigurali fantastican intimni koncert.

Njihov nastup je savrseno dobro uigran, a bazira se na strasnoj povezanosti cetvorice vrsnih glazbenika sa zanatom oslikavanja razlicitih varijanti zvucnih sfera. Glazbeno balansiraju izmedju raznih zanrova free-jazza i rocka, sve skladbe su im instrumentalnog karaktera i sadrzavaju potpunu umjetnicku kontrolu izraza u kojem nema niti najmanje oscilacije ili banaliziranja temeljnih nacela glazbenih obrazaca. Stilski su posve slobodni, te kroz aranzmane povezuju mnostvo ritmova, harmonija, efekata, ali i neocekivanih izleta u neistrazeni glazbeni prostor gdje malo tko u danasnje vrijeme zeli zaviriti. Neke sekvence su im potpuno avangardnog pristupa sa mnostvom neocekivanih glazbenih poteza, u nekima opet pribjeguju ka posve slobodnim modernim formama jazza, dok u opet nekim momentima povezuju fuzijsku spregu alternativnog americkog rock naslijedja i jazza sa elementima post-rock moderne.

Centralna figura Gutbucketa je sjajan i neurotican saksofonist ciji se scenski nastup potpuno pretvara u vrsnog gitaristickog lidera; on skace, vristi, plese... jednostavno, vodi ljubav sa saksofonom ciji orgazam prenosi na publiku. U nekoliko navrata uletio je i medju publiku, te zajedno sa kontrabasistom izveo glazbeni dvoboj medju malobrojnim posjetiteljima koji prema cijelokupnom glazbeno-scenskom nastupu Gutbucketa nisu nikako ostali ravnodusni. Vrlo tesko je odrediti, ili poblize docarati utjecaje i karakter njihove glazbe. U njoj, doduse, ima svega (od klasicnog be-bop i modern jazza, preko rocka i jazz avangarde, do posve neuroticnih eksperimentalnih elemenata John Zorna ili Lounge Lizards), no Gutbucket su potpuno liseni bilo kakvih odredjenih utjecaja buduci da je njihova glazba prije svega originalna i jedinstvena.

Ovaj brilijantan koncert potrajao je nesto manje od sat i pol vremena, a da je bilo jos barem pedesetak ljudi vise, sasvim moguce da bi i svoj repertoar ponesto produljili jer je bilo sasvim jasno da Gutbucket najvise iznad svega zele svoju ljubav prema glazbi i njenu moc podijeliti sa svojim najblizima.

I bez obzira na vrlo los odaziv publike, ovo je bio sjajan koncert koji je pokazao da jos uvijek postoje glazbenici koji su kadra ponuditi nesto posve novo, svjeze i originalno, te da ne treba cekati "velika" imena i razvikane umjetnike po velikim i otmjenim dvoranama za elitu kako bi se dozivjela "ekstaza" iskonske glazbene umjetnosti. Gutbucket su potpuni umjetnici svoje umjetnosti bez obzira kako je bilo tko nazvao.



Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -