Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

THE PLANET SMASHERS + DOLIBASIJA
KSET, Zagreb, Hrvatska
10. travanj 2006.



The Planet Smashers

THE PLANET SMASHERS + DOLIBASIJA
10.04.2006. - KSET, Zagreb, Hrvatska

Prava i istinska ska veselica ovih zvrkastih Kanadjana posve je pogodila tocno tamo gdje se i ocekivalo – u centar za plesno-zabavni osjetilni sistem. Pun pogodak!

Moram priznati da sam ponekad "corav", pa tako nisam uocio da je sasvim sitnim slovima na plakatu za vecerasnji koncert bilo otisnuto ime predgrupe – Dolibasija iz Zagreba. Oni su mladjahni punk kvartet (gitara, bas, bubnjevi i vokal) koji je vec u dva navrata pokusavao skrpati nekakva dva nastupa u KSET-u, no oba su neslavno propala, da bi u trecem pokusaju prije nekih 3 mjeseca konacno ostvarili zeljeni cilj i uspjeli odsvirati kompletni koncertni repertoar. Veceras su imali izuzetnu privilegiju da budu predgrupom, pa su se svojski trudili u cetrdesetak minuta izvedbe da sto bolje zagriju pristojno popunjen prostor KSET-a. Njihova glazba se prvenstveno temelji na punk-rocku s povremenim izletima u h/c i ska-punk-reggae, tekstovi su im na hrvatskom jeziku, prvenstveno su veseljaci, a osobitost njihovih aranzmana su vokalna viseglasja i povremene uspjesne solo dionice i gitarski rock riffovi. Jedino mi nije jasno da li su sva ona "nastimavanja" i brojne distorzije u pauzama izmedju kompozicija sastavni dio skladbi ili samo nesuvislo prenemaganje bez ikakvog voznog reda... Kada se kroz izvjesno vrijeme ocvrste u stilu, aranzmanima i konciznijoj svirci, moguce cemo dobiti angazirani zabavljacki punk sastav. A do tada valja pricekati.


The Planet Smashers

The Planet Smashers

The Planet Smashers izlaze na stage u 22,55 h, svi odjeveni u crne kosulje i crne kratke hlace, te odmah od prve bacaju sve svoje adute na trpezu. To je prije svega punokrvni ska koji zvuci i djeluje kao u najboljim danima ovog stila, te su svojom svirkom, energicnim scenskim nastupom i obiljem ciste i zdrave zafrkancije podsjetili na najbolje moguce faze velikih ska legendi Madness, Bad Manners, The Specials, The Selecter, The Beat... Ritam sekcija je cvrsta – melodican bas i tocno odmjeren kronometarski bubnjarski ritam, gitara je posve jednostavna i svira samo uobicajene ska ritmove, dok glavninu cjelokupnog posla obavljaju dva mahnita duhaca – saksofonist i trombonist. Lonestar (sax) izvodi razne vratolomije kako u zvuku, tako i u scenskom nastupu – skace, povremeno pjeva i svira u cudnim, neuobicajenim pozama (s rukama iza ledja, na ramenu, s prekrizenim nogama, na podu...), dok je Andrew Latoni (trombon) pak zivi vrazicak. Njegov trombon ima montirani bezicni mikrofon sto mu omogucuje da nesmiljeno trci po pozornici, skace po monitorima i zvucnicima, a u nekoliko navrata se spustio i medju usijanu i rasplesanu atmosferu na podiju ispred pozornice izvodeci svoje pitoreskne scensko-glazbene minijature. Njih obojica (Lonestar i Latoni) su vrlo vazna karika u cijelom glazbenom aranzmanu The Planet Smashers zbog cijelog spektra efekata, medjusobnih duela, mnogih melodija i harmonija, tako da bi bez njih zvuk bio strasno siromasan i ogranicen.


The Planet Smashers

Dolibasija

Veselica koju su te veceri priredili Smashersi bila je obogacivana mnogim vokalnim zafrkancijama, kao npr. "...ovo je jebena vecer ponedjeljkom, sta mozete raditi ponedjeljkom...", povremenim sitnim izjavama i na hrvatskom jeziku poput "dobro vece... rakija... pizka..." i sl. sto su uspjeli nauciti u nekoliko prethodnih sati uoci koncerta, a najzabavniji dio koncerta priredili su kada su na polovini nastupa zahtjevali od publike da sjedne na pod i skandira u ritmu njihovih taktova, te da se na odredjeni znak svi dignu i nastave plesati ska-pogo nakon cega je nastao pravi urnebes! Bilo je tu svega... neka cura se vjesala za svojeg momka tako da su joj noge bile na njegovim ramenima, a glava skoro klizila po podu, dvojica su pokazivala svoje straznjice, njih nekoliko se bacalo s pozornice i plivalo na rukama publike, a usudio bih se reci, gotovo svi prisutni su plesali, skakali i divljali jer su The Planet Smashers ostvarili sjajan kontakt s publikom i izveli svoj koncert s najvecom mogucom glazbenom formom.

Nakon tocno sat vremena svirke odlaze sa scene i vracaju se na samo jedan bis, te su tom prilikom izveli tri skladbe i svi odreda cugnuli rakiju iz boce koju im je dobacio netko iz publike. Sve se okoncalo u 23.57 h, a da KSET moze raditi i koji sat poslije pola noci, ovi nadasve simpaticni kanadski skakavci sasvim vjerojatno bi svoj nastup jos produljili na izvjesno vrijeme.



Vladimir Horvat Horvi

Tekst:
Vladimir Horvat Horvi
Fotografije:
Marijeta Sinjeri
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr


Marijeta Sinjeri






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -