Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

EMBRYO + TENA NOVAK
Mocvara, Zagreb, Hrvatska
11. travanj 2006.





Tena Novak (Hrvatska)


EMBRYO + TENA NOVAK
11.04.2006. - Mocvara, Zagreb, Hrvatska

Kraut rock vecer u zagrebackoj Mocvari. No, ne samo to. Bilo je i psihodelije, eksperimenata, orijentalne i africke glazbe, te mnogo slobodne improvizacije i specijalnih vizualnih efekata.

Posto nisam uspio dobiti akreditaciju za najavljene neobicne africke inovatore - Konono No. 1 u Aquariusu - put me naveo u Mocvaru gdje se odrzao nista manje neobican i inovantan koncert dva izuzetna glazbena sastava – domaceg Tena Novak i njemackih Embryo, o kojem apsolutno nista nisam znao sve do ove veceri.


Tena Novak (Hrvatska)

Tena Novak (Hrvatska)

Cudno je i podosta neobicno govoriti o sastavu Tena Novak kao o demo bandu, no cinjenica da jos uvijek nemaju zvanicni nosac zvuka neminivno ih svrstava u kategoriju "novih demo sastava". Jos k tome da spomenemo podatak da klavijature svira Hrvoje Niksic (ex - Kukuriku Street), violinu iznimno nadarena i talentirana Tena Novak, a za specijalne efekte je zaduzen cuveni reziser Mario Kovac, dolazi se do jos veceg paradoksa koji govori da, niti nakon tko zna koliko godina bavljenja glazbom i boravka na estradi, doticni i njihovi partneri nisu uspjeli nigdje ugledati "otvorena vrata" diskografije.

Njihov vecerasnji nastup poceo je oko 21,30 h, koji se sveo na konciznu i discipliniranu svirku u kojoj su svi instrumenti (i ostala pomagala) gotovo jednako vazni i dominantni kako bi docarali njihov osebujan zvuk sastavljen od mnogobrojnih glazbenih kolaza. Prije svega, njihova glazba je instrumentalna i slijepljena je od raznoraznih inacica kraut-rocka, progressive scene 70-tih, elektronike, trip-hopa, post-rock aranzmana, te je podebljana s mnostvo duboke i fine psihodelije, te avangardnog pristupa s mnogo zvucnih eksperimenata za koje je uglavnom zaduzen Mario Kovac (theremin, sumovi, samplovi, plasticne cijevi, zeljezna pila, vatrogasna sirena, megafon...). Pozornica Mocvare doimala se stoga premalenom za njihov mnogobrojni instrumentarij (tri seta klavijatura, mnostvo elektronskih pomagala, bubnjevi, bas, violina, gitara i mnogobrojne eksperimentalne vragolije Maria Kovaca), tako da su koncert izveli u gotovo skucenom prostoru koji je samim akterima jedva dozvolio pola koraka slobodnog hoda. No, zato su svoj nastup odradili maksimalno profesionalno, u trajanju od punih 80 minuta, kroz koje su prodefilirale i znamenite skladbe "Slijepa ulica", "Setnja" i "Potjera". Kroz citav njihov nastup, na velikom platnenom ekranu projicirani su efekti kompjutorske grafike koji su jos bolje pospjesili vizualnu stranu njihove glazbe. Vrlo dobro, stovise, za razliku od mnogih demo-bandova, previse dotjerano i profesionalno. Stoga od Tene Novak valja ocekivati konacni medijski proboj, barem sto se tice dugoocekivanog nosaca zvuka.


Embryo, Njemacka

Embryo, Njemacka

Nakon krace pauze od desetak minuta u kojima su izmjenjeni svi instrumenti na pozornici, na velikom ekranu se pojavljuje dokumentarni film o glavnim akterima veceri - sastavu Embryo iz Njemacke. Vodja sastava, vec ostarijeli multiinstrumentalist Christian Burchard ovaj band okupio je 1969. godine s kojim je do sada objavio vise od 30 albuma, te je dobar dio vremena proveo putujuci po Africi, Bliskom istoku i srednjoj Aziji gdje je uglavnom i snimljen citav dokumentarni video materijal koji se emitirao. Radi se o zapisima koji datiraju iz ranih sedamdesetih godina i prikazuju mladoliki sastav koji se bavi sviranjem autohtone glazbene bastine zemalja gdje su boravili. Posto je od njihovog osnutka do danas kroz sastav vjerojatno prohujalo podosta glazbenika, a informacije o njihovom radu su mi potpuno nepoznate, mogu samo reci da sam doslovce ostao iznenadjen cinjenicom da Embryo cine tri mlada adolescenta od nekih 13-14-15 godina (dva djecaka i jedna djevojcica) i dva vremesena glazbenika koji se doimaju poput njihovih roditelja.


Embryo, Njemacka

Embryo, Njemacka

Svi zajedno su odsvirali svega nekoliko kompozicija koje traju poprilicno dugo (cak i po 30-tak minuta), a poceli su u formaciji azijsko cimbalo, ksilofon, orijentalna gitara (nesto slicno urdu sa zakrivljenim vratom), te sa dva egzoticna bubnja koji se sviraju dlanovima. U toj postavi izveli su dugacku skladbu u kojoj su izmjesali orijentalni i africki melos uz dodatak jazz improvizacija na ksilofonu i cimbalu, da bi nakon toga djevojcica sjela za bubnjeve, a djecaci se prihvatili elektricne i bas gitare. Tu se vec donekle osjetio odjek dalekog vremena kraut-rocka, ovaj puta u vrlo egzoticnoj varijanti, a nakon toga i sam ksilofonist preuzima bubnjarski zadatak, dok djevojcica sjeda za klavijature, a potom se prihvaca i trombona. Kako je koncert odmicao i kao su stalno izmjenjivali instrumentarij, njihov zvuk je bivao sve suvremeniji, da bi koncert zavrsili urnebesnim i neobicnim jazz-kraut-rock-ethno eksperimentima za koje je vrlo tesko pronaci adekvatan opis. Samo preporuka - pokusati pronaci, nabaviti i poslusati ukoliko imate dovoljno strpljenja za minimalisticke glazbene gradacije i neobicne improvizacijske eskapade.


Embryo, Njemacka


Vladimir Horvat Horvi

Tekst:
Vladimir Horvat Horvi
Fotografije:
Marijeta Sinjeri
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr


Marijeta Sinjeri






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -