Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TROBEZOVE KRUSNE PECI - VIVA GLORIO + ZENPOP
Klub SC, Zagreb, Hrvatska
10. svibanj 2006.



Zenpop

TROBEZOVE KRUSNE PECI - VIVA GLORIO + ZENPOP
10.05.2006. - Klub SC, Zagreb, Hrvatska

U sklopu festivala "Zedno uho" sto se odrzava od 05. do 18.05.2006. godine, peti dan je pripao domacim adutima koji su na ovom happeningu zastupljeni sa nekih petnaestak izvodjaca. (inozemnih imena takodjer ima u otprilike istom broju). Inace, citav festival je smjesten na nekoliko lokacija – u dvoranu Pauk, Galeriju SC, Teatar &TD i ovaj prostor, Klub SC, koji se nalazi na prvome katu zagrebacko Studentskog centra, odmah iznad studentskog restorana. Mozda zbog toga sto je ovaj koncert odrzan u srijedu, mozda zbog toga sto ovaj prostor i nije toliko koncertno razvikan, a mozda i zbog toga sto ova dva imena jos uvijek nisu stekla priznati renome u sirim medijskim oblicima, na koncertu je bilo prisutno jedva stotinjak ljudi, no to nije omelo aktere na pozornici da daju sve od sebe i predstave se u najboljem izdanju.

Vecer su otvorili posve nepoznati Zenpop, trio koji svira moderni brit-pop/rock po uzoru na mnoge znamenite izvodjace danasnjice (primjerice Coldplay, Interpol, Beta Band, Notwist...), te shodno tome i koriste otprilike slicne kompozitorsko - aranzmanske sheme za oblikovanje svojeg izricaja. Prepustaju kompozicijama da ih nosi hipnoticki minimalizam kojeg nadogradjuju sa bogatim gitarskim solo dionicama, te su ovaj koncert vjerojatno iskoristili za promociju svojeg imena koje ce u narednom periodu sasvim lako dospjeti u blisku konkurenciju sa Ramirezima, te mnogim sastavima koji se jos uvijek probijaju unatoc visegodisnjem prisustvu na sceni, poput Man Zero, Marinada, srpskim Goribor ili bosanskom Machinom.


Viva Glorio

Viva Glorio

Centralni dio veceri bio je nastup Trobeza iliti Viva Glorio koji postepeno zele otkloniti staru slavu, reputaciju i naziv Trobezove krukne peci, a kao jasan dokaz ovoj tezi lezi u tome da ne izvode niti jednu staru kompoziciju od prije dvadesetak i vise godina. Njihov citav repertoar se sastoji iskljucivo od novih skladbi koje su pripremali unazad godinu dana i po rijecima gitariste Damira i pjevaca Bege nastale su gotovo u izolaciji od trenutnih glazbenih trendova koji momentalno vladaju u rock svijetu. Ovo im je bio treci, "povratnicki", koncert na kome se pomalo pocinju uocavati nove naznake i smjernice sastava. Prva dva nastupa su odradili s tenzijom da podsjete svoju staru publiku da su jos uvijek zivi i zeljni prave rock svirke u novom aranzmanu, dok je ovaj koncert po mnogo cemu pokazao nove specifikacije prema konceptu njihovog samog scenskog performancea. Repertoar je gotovo isti kao i sa prva dva nastupa u KSET-u i Krivom putu, no ove veceri su bili daleko otvoreniji, direktniji i slobodniji. Bega je u svoje tekstualne aranzmane povremeno ubacivao raznorazne "dodatke" i pikanterije, a citav sastav je takoreci odvrnuo svoja pojacala do daske sto je gotovo granicilo do pucanja bubnih opni. Kada ce objaviti album sa ovim novim materijalima tada ce postati jasna njihova kompozitorska i glazbena snaga koja je na ovome koncertu bila suvise mocna za betonsko-keramicki prostor Kluba SC.

Viva Glorio su jos jednom dokazali da su odlican koncertni sastav koji strahovito dobro barata sa instrumentarijem, te da su posve zreli za nastupe u daleko vecim prostorima jer je njihov zvuk vrlo sirokog raspona s kojim bi se sasvim lako mogli kandidirati za velike dvorane, stadione i open-air festivale. Oni su sjajni glazbenici, nadahnuti kreativci i opako mocni tekstopisci. Nemaju respekta prema proslosti, sadasnjosti i buducnosti, oni su svoji i to sto rade je momentalno bez premca broj 1 u hrvatskom modernom rocku bez obzira nazvao ga netko noise-rock, alternativa ili nekako sasvim drugacije.


Tekst i fotografije:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -