Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MENTAL HARAKIRI + HER MESS
28.10.2006. godine - Dom Kulture, Bosanski Novi (Novi Grad), BiH


Her Mess, Banja Luka, BiH

Mental Harakiri + Her Mess
28.10.2006. - Dom Kulture, Bosanski Novi (Novi Grad), BiH

Nastup jednog od trenutno ponajboljih hrvatskih metalaca, Mental Harakiri, doveo je na koncert kao predgrupu Her Mess iz Banja Luke. Dojmovi slijede...

Koncert u organizaciji Muzičke omladinske organizacije Novog (MONO), bio je zamišljen kao svojevrsni pokušaj da se prikupe sredstva za registraciju same Udruge MONO. U sklopu ovog istog programa, Udruga je uključila i promociju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, te dva dana kasnije i samu Osnivačku skupštinu povodom registriranja Udruge. Da li im je to u potpunosti uspjelo, stvar je posve materijalne prirode u koju nisam dovoljno upućen...

Večer su otvorili domaći susjedi, kvartet Her Mess iz Banja Luke, koji su više iznenadili sa svojim scenskim nastupom, nego li sa glazbenim materijalom. U potpunosti se baziraju na ritmici i energičnom nastupu vokalista, ali im je glazbeni dio dosta "tanak" i stilski poprilično razjedinjen. Uglavnom, repertoar im je sastavljen od kombinacija vlastitih i cover materijala, a sama izvedba dosta nezgrapna, tako da je za dobar dio ponuđenog menia bilo teško dokučiti radi li se o obradama poput, primjerice, "Fras u šupi" (Električni orgazam), "Rock'n'roll" (Led Zeppelin), ili nekim trećim, četvrtim, petim itd. obradama ili, pak, pokušajima da iste sintagme tekstova, sličnih riffova i glazbeno neujednačenih stilova pretoče u sklop vlastitih aranžmana pod paskom autorskih kompozicija. Zbog toga se u cijeloj njihovoj atmosferi osjetila karika koja nedostaje, a to je prije svega vrlo dobro poznata manifestacija kod većine mladih rock sastava da uobliče osobeni glazbeni aranžman u temeljitosti bez obzira bio on njihov autorski ili "gažerski", "tezgaroški" pristup. S podosta zvučne kakofonije i stilskog nesklada, koncert su gotovo nepotrebno završili zastranivši u nemuštom punk-rocku ostavivši iza sebe nekih 40 minuta svirke prelistavajući hard rock, new wave, garažni rock i alternativne stilove u čudnim oblicima koji su se ne pretjerano osobito dojmili vrlo malenom broju posjetitelja koji su nakon njihova nastupa tek počeli pristizati u dvoranu.


Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Nakon Her Mess, dolazi istinski pravo uzbuđenje - Mental Harakiri. Ovaj, jedan od trenutno ponajboljih metal orijentiranih hrvatskih sastava dolazi iz Zagreba, te su ovim koncertom potvrdili sve one pohvale nakon ovogodišnjeg HGF-a da velikim koracima grabe prema samom vrhu ovoprostornog undergrounda (a možda i šire). Što zbog dosta slabog odaziva publike na samu predgrupu koja je ostavila dosta blijed dojam, a što i zbog činjenice da je veliki dio posjetitelja počeo ulaziti u dvoranu samo zbog lokalnog DJ Lema koji je nastupao nakon koncerta, Mental Harakiri se pošteno istrošio u prvih pola sata. Njihov glavni adut i ovaj puta bila je iznimno energična svirka podebljana repetativnim bubnjarskim taktovima prožetim plesnim h/c utjecajima, melodičan bas, uravnotežena gitara (od prostorne i rasplinute kroz vidljivu energiju, sve do bučne i riffovima omeđene), te izuzetni frontman Marko koji s podjednakim adrenalinom izvodi i one (ako se to tako u njegovom slučaju može reći) tiše i ciktavije, gotovo krvavo obojene glasovne dionice.

Tek nakon dobrih pola sata uspjeli su impresionirati nadolazeću publiku, pa su ostatak koncerta sami vodili "vodu na svoj mlin" time što su u nekih 3-4 navrata izbacivali mnoštvo vlastitih CD-ova u publiku nakon čega je nastala prava pomutnja i gotovo savršen "feedback" kojem su u stvari težili od samog početka nastupa. Sa zvučne strane, daleko bolje su funkcionirali na ovogodišnjem HGF-u gdje im je ton majstor Bixi odlično producirao zvuk odstranivši neželjeni nesrazmjer monitora, pojačala, zvučnih boksova i mikrofonije što ovdašnji tonac, Damir iz POP-a (Partnerski omladinski program iz Banja Luke), očito nije znao, a vjerojatno je smatrao i da takva redukcija zvuka jednom metal sastavu nije ni potrebna.


Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Ipak, unatoč ne prekvalitetnom zvuku, Mental Harakiri se pokazao kao vrlo vrijedan i trenutno važan predstavnik tuzemne metal scene. Moderni su, ne koketiraju sa kolažima zvukova i različitih stilova, a ako to rade, onda rade vrlo vješto i gotovo aranžmanski neprimjetno. Sva četvorka je u principu vrlo samozatajnog karaktera, no na sceni su odmjereno opaki i nadasve puni energije. Naravno, kada se ovako stvari poslože, tada to i vrlo dobro osjeti publika koja i ovaj puta u Novome nije ostala nimalo hladna i sasvim je sigurno da će prisutni posjetitelji na najbolji mogući način urezati njihov koncert u sjećanje.


Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Mental Harakiri, Zagreb, Hrvatska

Pred ovim sastavom je trenutno podosta dugačka turneja (čak je i Grčka u igri), pa im predstoji dobro sakupljanje kondicije za predstojeće nastupe. Nakon koncerta Her Mess i Mental Harakiri, usljedila je prava fešta koju je priredio lokalni as, mlađahni DJ Lema, ali u jednom posve drugom i za ovu priliku neshvatljivom stilu - technu. Svaka čast DJ Lemi, ali fakat nije jasno čemu nakon metala večer okončati sa plesnom elektronikom... Ah, da. Trebalo je malo pokupiti materijalnih sredstava za prijavu Udruge MONO. S uspjehom!


Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -