Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

5. NEBO FESTIVAL
Teatar &TD, Kino SC, Klub Pauk, Klub Močvara - Zagreb, Hrvatska
17. - 21.11.2006.


Afion + Kries



Stella Chiweshe

5. Nebo Festival
17. - 21.11.2006., Zagreb, Hrvatska

PRVI DAN 17.11.2006 - Teatar &TD, Kino SC

Prvog dana Festivala, 17. studenog 2006. godine, glazba se svirala u Kinu SC-a i Teatru &TD. Tamo su nastupili Pedro Luis Ferrer (čiji sam nastup, nažalost, propustila), Inti Raimi koji njeguju arhaičnu izumrlu glazbu nastalu stapanjem pretkolumbovske obredne glazbe Indijanaca u područjima bivše države Inka (Peru / Ekvador / Bolivija), te svjetovne i duhovne glazbe Europe. U istom prostoru, Teatra &TD u 21:30, na stage je stupila Stella Chiweshe, zimbabveska kraljica Mbire, uz pratnju klasičnog instrumenta kojega koriste u religijske i svjetovne prilike u državi Zimbabvea. Objasnila je kako Mbiru koriste da bi glazbu slušali uhom, i osjećali srcem... jer u tekstovima priča o osjećajima, o životu, svemu onome što okružuje svakog čovjeka. U jednom trenutku je pokrenula publiku da imitira glasanje ptica, a Mbirom je skladala melodiju, a u nekim trenucima i zaplesala.


Inti Raimi

Inti Raimi

DRUGI DAN 18.11.2006 - Klub Pauk

Rhythm Tribe je nastupom 18. studenog 2006. godine u Klubu Pauk, započeo drugi dan festivala NEBO. Energičnim scenskim nastupom zagrijali su atmosferu cijele dvorane. Koriste raznolike udaraljke (djembe, table, udu pot, zvona, buffalo bubanj itd.) i od početka 2001. godine, od kada se promijenila početna postava, originalnim ritmičkim izrazom krče sebi put . Trenutno, sastav čine: Krešimir Oreški - djembe, dunun, frame drum, vokal; Boris Beštak - dunun, conge, bongosi, vokal; Nenad Kovačić - djembe, dunun, tarabuka, vokal; Miljenko Bublić - djembe, shekers, vokal; Ivana Đula - djembe, dunun, vokal i Tihomir Đurđević - hrvatski tradicijski instrumenti, vokal.


Afion

Kries

Afion je napravio uvertiru u svoj koncert pjesmom "Duni mi, duni". To je band koji miješa glazbu prostora Mediterana, Panonije i Srednje Europe, s Balkanom. Dobio je vrlo vjernu publiku koja iskreno reagira na raznolikost osjećaja u koje su nas uvele Lidija i Marijela pjevanjem, Danijel gitarom, Tatjana na flauti, Nenad na udaraljkama i Dario na kontrabasu. Svi u publici oduševljeno su klicali i "bodrili" Lidiju i Marijelu u stankama. Afion odlično funkcionira kao cjelina, te njihovo vrijeme uz najpoznatije "etno" izvođače na našim prostorima, definitivno dolazi, i samo mi preostaje da im poželim gomile koncerata sa materijalom sa nedavno objavljenog debi albuma! Izveli su između ostalih skladbe "Slavuj ptico mala", "Devojče, devojče" i "Ciciri miciri", u kojima publika i nadalje nije prestajala oduševljeno "skakutati" na sve ritmove koje su izvodili, uz jednostavnu nepretencioznost i prirodnost.


Kries

Kries

Nakon Afiona, kroz oblak magle, na stage uz Pala Tana, pojavio se Mojmir, Krešimir Oreški na udaraljkama i po zadnji puta, u ovoj postavi grupe Kries, na lijerici, Ivo Letunić, koji zbog obiteljskih obaveza prestaje svirati sa grupom.... Uveli su nas u niz skladbi: "Kolende", "Konji vrani", "Lero", "Rasti zeleni bore", uz koje nitko od prisutnih nije ostao miran. Mojmir ima karizmu kojom je te večeri u Klubu Pauk pokrenuo nevjerojatnu energiju i kao da su svi pali u trans. U jednoj skladbi u "pomoć" im je došao Nenad iz Afiona, na bubnjevima, a kao preteći vokali Lidija i Marijela. Kries je na bis izveo skladbe "Gea", te "Zumba" od legendarnog Legena i sa riječima Mojmira: "Ako ne za godinu, onda za mjesec dana," oprostio se za ovaj puta i stavio točku na ovogodišnji festival NEBO.

TREĆI DAN 21.11.2006. - Močvara

Posljednji dan festivala donekle je "popravio" krvnu sliku zahvaljujući osvježenju kojeg su u duetu priredili Dunja Knebl i Afion. Prije njih u prekrcatoj, prezagušljivoj i dimom obavijenoj Močvari, poput pušnice za sušenje mesa (barem je bila prava domaća folk atmosfera), nastupili su Cinkuši koji su prvo emitirali svoj nagrađeni film (video spot) "Ciganjska", te potom održali vrlo kratak nastup sa svega 6 do 7 kompozicija. Njihov nastup je i ovaj puta bio prošaran nizom varijacija na teme "Raca", "Domesticus vulgaris", "Grad se beli", "Trava detela", "Oj krapinske vuske staze"... koje gotovo svaki puta odsviraju u drugačijim aranžmanima što njihovom nastupu daje vrlo privlačnu draž.


Cinkuši

Cinkuši

Cinkuši

Cinkuši

Nakon gotovo pola sata nepotrebne pauze u kojoj ekipa iz Močvare nije niti kadra da upalibar neko malo jače svijetlo ili da uključi air-condition kako bi se donekle rastjerao dim i prozračila nesnosna vrelina, na pozornicu izlazi Dunja Knebl, te sa dijelom članova Afiona izvodi svoj, također vrlo kratak, koncert od svega 5 do 6 uglavnom novih kompozicija. Sve skladbe su joj bile vrlo laganog tempa, uobičajeno otpjevane na kajkavskom (međimurskom), a poseban čar njenom nastupu dali su njeni gosti: Danijel Maoduš (akustična gitara), Nenad Kovačić (bubnjevi, udaraljke) i Tatjana Bijelić (frula), koji su svojim ležernim i specifičnim načinom oblikovali Dunjine nove skladbe. Oni su Dunji možda udahnuli i noviji glazbeni profil uz puno melodičnih sintagmi odsviranih na posve jednostavan, "unplugged" način, koji je u dobrom dijelu "provjetrio" sav onaj dim i vrelinu pretovarenog Kluba Močvara.

Nešto kasnije pridružile su im se Lidija Dokuzović i Marijela Bagarić na vokalima, te su potom bez Dunje odsvirali odličan koncert i još jednom potvrdili da je Afion bez ikakve sumnje najbolji novi ethno izvođač na ovim prostorima. Oni su u svega jednoj sedmici održali tri nastupa, te su pokazali da se tek ono pravo priprema za 16.12.2006. godine, kada priređuju veliku promociju svojeg debi albuma u maloj dvorani Lisinski.

Posljednji je nastupio Miroslav Evačić koji je sa svojim standardnim sastavom izveo svoje vizije podravskog čardaš - blues - etno rocka, no već do tada je dobar dio publike napustio Močvaru budući da je sutra ipak radni dan, tako da je izostao do tada vrlo dobar "feedback" s publikom.

Uz prilično loš razglas, cijeli ovaj posljednji dan 5. Nebo Festivala ne može dobiti sjajne pohvale. Sve je kasnilo, pauze su bile predugačke, zvuk očajan, Močvara zadimljena, izvođači rutineri... Ipak, neka bude bar jedna pohvala - ulaz na koncert je bio besplatan. A opet, sve je pokvario još jedan besplatni koncert koji se istovremeno održavao na Jelačić placu gdje su povodom 10. godišnjice prosvjeda za dobivanje koncesije Radija 101 svirali Hladno pivo, Psihomodo pop, Gustafi i ostali. Cijele godine u Zagrebu možeš - na - prste - prebrojati besplatne koncerte i onda u jednom danu dobiješ dva. Čemu to?




Dunja Knebl i Afion




Marijeta Sinjeri

Tekst:
Marijeta Sinjeri
Fotografije:
Marijeta Sinjeri
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr


Marijeta Sinjeri






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -