Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

OVERFLOW + VROOM
02.12.2006. godine - Pauk, Zagreb, Hrvatska


Overflow

Overflow

Overflow + Vroom
02.12.2006. - Brucošijada, Pauk, Zagreb, Hrvatska

Još jedna uobičajena godišnja fešta mladih studenata početnika uz obilje izvođača od kojih su popraćeni nastupi samo dva imena.

Veselica za mlade fazane Filozofskog fakulteta počela je prilično rano (oko 20h), tako da sam propustio nastup prvih izvođača. Da budem iskren, nemam pojma koji su to bili jer je ove godine dvorana Pauk imala dva stagea - onaj glavni u dvorani Pauk i sporedni, u tzv. "društvenoj dvorani" koja se nalazi tik uz nju. Na ovoj sporednoj drndali su nekakvi sastavi koje sam tek na dva ili tri puta pokušavao pogledati u pauzama između glavnih izvođača, a kako sam imao jako malo vremena, uspio sam pokupiti samo nazive izvođača koji su vjerojatno tamo nastupali: Nikad Robom, FF Band, Gatuzo, The Drinkers, Carmina Puttana, Scroll... Uspio sam "pohvatati" dva sastava krajičkom oka - jedni su imali maskirne fantomke na glavama i svirali su nekakvu stvar o "filozofiji života" uz simpatični garažni rock-punk koji me podsjetio na The Stoogese, a drugi su bili prilično mladi sastav s pjevačem u mornarskoj majici, no kako se nazivaju i što točno i pobliže sviraju, te kakav im je nastup, feedback i ostalo, to zaista ne mogu opisati jer sam bio samo prolaznik kroz Društvenu dvoranu.


Vroom

Vroom

Pretpostavljam da su prva dva izvođača na glavnoj pozornici u Pauku bili Four On The Floor i Sick Swing Orchestra, a vrijeme kada sam došao taman je bilo rezervirano za vrlo dobre goste iz Beograda, sastav Vroom! Ovdje su posve nepoznati, no prihvaćeni su vrlo dobro pred još polupraznom dvoranom koja se nije dovoljno usijala. Vroom! su peteročlani (možda i sextet) sastav u kojem sviraju dva momka na bas gitarama (jedan sa pregačom svira 6-žičani el. bas), jedan na gitari, te bubnjar i vrckava pjevačica. Ako sam uspio dobro shvatiti, šesti čovjek im je stajao tik uz bubnjara i puštao samplove... A ako nisam dobro ukapirao, onda su Vroom! sjajni inžinjeri svojeg zanata. Glazba im je opako plesni trendly techno-rock koji se može usporediti sa Neočekivanom Silom, Van Gogh, Goribor, Darkwood Dub... što dovoljno govori da u našem susjedstvu postoje skroz profilirani izvođači koji su korak ispred gotovo svih "suvremenih" cro imena. Uz prilično loš i nerazgovijetan razglas, tek na momente sam shvatio da su tekstovi na engleskom jeziku (a jedan je bio, čini mi se i na srpskom). Kako god, Vroom! su pokazali da se definicija techno dancea može relevantno prenesti u kontekst rocka uz pomoć pedala i mnogobrojnih elektronskih dodataka za gitare gdje ekipa zaista radi fina i neočekivana zvučna čudesa. Žao mi je što zbog opće pomutnje u backstageu gdje zbog prezauzetosti stanovitog organizatora nisam dobio propusnicu, pa tako nisam prozborio dvije-tri sa članovima Vroom!-a koji su se odmah netom nakon nastupa ukrcali u kombi i vratili kući. Šteta.

Uslijedila je kraća pauza u kojoj je DJ Miljenko Car prošarao po tulumu, te zagrijao sve puniji Pauk sa setom Orgazma, Brejkersa, Majki, Hladnog piva... nakon čega izlazi Overflow i otpočinje svoju uobičajenu "raspoljotku". Odmah se ukapiralo da imaju odličan zvuk i sjajan feedback publike koja se doslovno gušila u prvim redovima sa mnogobrojnim fanovima koji su nosili njihove majice i skandirali tekstove. Overflow su bez ikakvih poteškoća podigli adrenalin u dvorani sa "Train", "Una morbida muchacha", "Swallow"... da bi uz "Doru", "Dorothy", "Face" i nizom uobičajeno energičnih izvedbi čitav Pauk pretvorili u vrelinu odlične punk-rock atmosfere koja je specifična za njihove sjajne koncerte. Oni su scenski toliko energični da ih je strahovito teško uhvatiti u kadru za odgovarajuću fotografiju, pa tako na svakom njihovom koncertu trebam "okinuti" najmanje dvjestotinjak fotosa kako bi se dobilo pet-šest razgovjetnije jasnijih.

Sjajna forma i neprekidna energija koju su ispoljili na nastupu jest njihova fantastična priprema koju niti loše zdrastveno i kondicijsko stanje ne može omesti. Prije samog nastupa gitarist Nikica je bio osjetno indisponiran, povraćao je, kapao si je oči i bio je vidljivo lošeg raspoloženja, Žika je bio dosta smanjenog raspoloženja uz izjavu "kak' mu se danas nekak' i ne da", dok su Zoran i bubnjar Dado bili posve smireni i začuđujuće povućeni. Trema? Ne, ne... Preveliki broj odrađenih koncerata ove sezone i svakodnevne obaveze ipak čine svoje, no kada je ova četvorka izašla na scenu jednostavno je "zaboravila" da imaju svojih osobnih briga i poteškoća. Kada će Overflow odraditi koncert u smanjenoj brzini i kada će netko od njih kolapsirati na pozornici onda će zaista biti potrebno upaliti "crveno" svjetlo. A do toga valjda još neće doći...

Što se nakon Overflowa dešavalo na nastavku i završnici Brucošijade ne znam jer sam morao što prije kući (imam i ja svojih obaveza). Najavljeni su bili Kawasaki 3P i Zabranjeno pušenje, no kako su njihovi nastupi bili tek tamo u kasnim i sitnim jutarnjim satima, to mi je uistinu bilo teško i neizvedivo dočekati. Eh, nisam studoš... moj je fax i bezbrižan život pun provoda i tulumarenja ostao tamo negdje u drugoj polovini osamdesetih.


Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -