Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

ANARHOFEMFEST
Petak, 13.04.2007. - KSET, Zagreb, Hrvatska



Evazija


AnarhoFemFest
Petak, 13.04.2007. - KSET, Zagreb, Hrvatska

U sklopu ľenskog punk-anarho festa koji je trajao tri dana (13., 14. i 15. IV 2007. godine), posjetili smo centralni događaj - koncert koji je umjesto najavljena tri izvođača, barem na flyerima i plakatima, donio samo nastup Evazije. Na samom ulazu dočekao nas je natpis: Thyria (Italija) - otkazali zbog sranja na granici, a kada sam upitao momka koji mi je prodao kartu da li su barem gosti iz BiH, Unutraąnja generacija stigli, rekao je da nema problema. Ajde dobro...

A unutra, na petak 13., umjesto zvukova punka i pogo plesaljke, dočekalo me iznenađenje u obliku elektronskog-popa koji se vrtio uoči, te između svakog nastupajućeg banda. Tako sam fino gledao angaľiranu punk masu kako prodaje majice, bedľeve, CD-e i slične artikle, te cupka na Denis & Denis, Yazoo, Kraftwerk (koji se vrtio barem 5-6 puta), Ultravox... i s nevjericom se pitao nisam li doąao na krivo mjesto. Usput mi jedan punker dobacio "...evo, sad nam i ąovinisti dolaze na koncerte".

Prvi na binu izlaze Evazija, mladi kvartet iz Zagreba koji uz tri vrlo mlade djevojke (bas, vokal i gitara) u postavi ima i jednog muąkog člana na bubnjevima. Ne znam ąta je to s angaľiranim punk bandovima, no isti slučaj kao i na nedavnom PYAF festivalu u Bosanskom Novom, i ove punkerice su poput Rapa Nui viąe pričale nego li svirale. Tako su, najavivąi sam festival, pričale paralelno na dva jezika - engleskom i hrvatskom, ističući da je to zbog njihovih gostiju iz Rumunjske, Njemačke i joą ponekih zemalja, te da im je glavni pokretač rada globalizacija engleskog jezika koji prijeti mnogim jezicima, te zbog toga one svoje skladbe pjevaju na hrvatskom, ukrajinskom, makedonskom, poljskom, rumunjskom i joą nekim jezicima. Sviraju tipični punk/hc s povremenim ulascima u brutalniji glazbeni tijek. Skladbe su im, po običaju, vrlo kratke, angaľirane (o svemu i svačemu) i od svega prikazanog večeras imale su najbolji feedback.



Kajla


Nakon pauze u kojoj se neprestano okretao Kraftwerk i isključivo electro-pop, dolazi Kajla, također mlađahni ľenski kvartet sa samo jednim muąkim članom - bubnjarem Dolibasije. Oni su također iz Zagreba, te su neąto mekąeg i puno "slađeg" zvuka koji ustvari i nije tipični punk, već plesni new-wave koji djeluje kao kombinacija ranih Pretendersa, Filma, Blondie, The Police..., te su me nesumnjivo podsjetile na sve one ex-YU sastave iz zlatne ere novog vala, a osobito na izvođače s legendarne kompilacije "Artistička radna akcija". Djevojke su imale veliku tremu, ali su nesumnjivo uľivale, posebno plavokosa gitaristica i mala simpatična crkokosa djevojka na bas gitari. Imaju solidne sekvence i vrlo dobar komercijalni potencijal pri čemu izmjenjuju tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku. Za razliku od Evazije, Kajla je bila nenajavljeni sastav i tijekom dotadaąnje svirke čitavo vrijeme sam zujao po KSET-u neću li negdje ugledati ekipu iz BiH sastava Unutraąnje emigracije. No, njih nigdje...

Gotovo cijelo vrijeme čekajući Unutraąnju emigraciju i u međuvremenu sluąajući electro-pop, nisam niti obraćao paľnju na izvjeąenu zastavu na pozornici na kojoj je pisalo Zluradi Paradi. Bio je to treći sastav večeri i mogu reći da su pravo iznenađenje. Imaju čak četiri vokala (dva muąka i dva ľenska!!!), te prateću ekipu u kojoj su momci na basu, bubnjevima i gitari. Vrlo su otkačeni, neprestano se zabavljaju, veseli su i kad bi joą malčice poradili na vlastitoj glazbi imali bi vrlo dobrih atributa i za moľda ąiri medijski uspjeh. Inače, vrlo su uvjerljivi, te sam tek nakon koncerta saznao da dolaze iz Beograda. Viąe o njima na www.zluradi-paradi.anarhija.org (nadam se da je adresa OK zbog brzine kojom mi ju je ispisao jedan od članova sastava).

A onda, već je bila skoro ponoć i shvatih da niąta od Unutraąnje emigracije. KSET se zatvara, te sretoh bubnjara Kajle i Dolibasije (inače i suradnik Terapije) koji mi je rekao da je joą prije doąlo do promijena u samom programu, no one nisu na vrijeme objavljene u popratnim medijima. Valjda je to tako i trebalo izgledati na petak 13.!



Zluradi Paradi



Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -