Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

SVAČIJE JE PRAVO ŽIVJETI
08.11.2008. - Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb, Hrvatska

Svačije je pravo živjeti
08.11.2008. - Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb, Hrvatska

S početkom točno u podne na krcatom Trgu bana Josipa Jelačića, na ovome prosvjednom koncertu protiv nasilja među mladima povodom Svjetskog dana mladih nastupili su SHANGRI-LA, ADASTRA, GATUZO, PSIHOMODO POP i MAJKE.

Nije potrebno navoditi nasilne događaje koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci zbili ne samo u Zagrebu, već i po velikom dijelu Hrvatske među osnovno i srednjoškolcima gdje je tragično život okončalo mnoštvo mladih ljudi. Svi su oni žrtve tučnjava, nasilja bandi i huligana koje je poprimilo široke razmjere, a jedan od takvih posljednjih i najpoznatijih slučajeva je kobna tragedija koja je zadesila Luku Ritza koji se 30. V 2008. vraćao kući s koncerta Psihomodo Pop kada su ga napali i pretukli mladići koji su nakon što su uhvaćeni poslije nekoliko mjeseci policijske istrage priznali da su to učinili iz čiste dosade.

Stoga je cijeli ovaj dvosatni program bio u znaku burnih prosvjeda koje je vješto s pozornice koordinirao Frano Domitrović voditelj TV emisije "Briljanteen", te je ovom prilikom otvorena izložba radova učenika Grafičke škole koju je pohađao Luka Ritz, na temu nasilja među mladima.

Prvi su nastupili vrlo mladi sedmeročlani sastav SHANGRI-LA u kome su dvije djevojke (klavijature i vokal), te pet mladića (tri gitare, bubnjevi i bas). Nisam ih na žalost uspio poslušati u cijelosti jer sam zbog preopterećenog prometa u gradu stigao na sam završetak njihovog nastupa kada su na kraju odsvirali obradu "Poštar lakog sna", Pips Čips & Videoclips.

Potom je na pozornicu izašao voditelj Frano i zapalio jednu svijeću, a program su nastavili u svojem klasičnom izdanju GATUZO. Oni su izveli samo dvije stvari u svojem standardnom tempu, a onda je nakon njih uslijedio nastup ADASTRE Jerka Marića koji je s Gatuzom upravo i pokrenuo ovaj prosvjed protiv nasilja. Njihova skladba, "Surovi grade", inspirirana je tragedijom Luke Ritza i na ovom koncertu pokazala se kao himna ove generacije koja je zdušno bodrila Adastru i Jerka. Za vrijeme izvedbe skladbe "Ti si sa neba" koju je Jerko posvetio Luki, njihovom basisti Vanji (istovremeno i član sastava Luft) pukla je žica, ali to ništa nije umanjilo doprinos njihovom pozitivističkom protestnom nastupu.

PSIHOMODO POP su izveli svoj standardni mini program s 4 kompozicije - "Volim crtane filmove", "Bože čuvaj Psihomodo", "Osjećam se haj" i "Frida", pri čemu se Gobac dobro našegačio sa Pantovčakom i vlastodršcima animirajući sve prisutne da ruke upere upravo u onaj dio grada gdje se dotični nalaze. Naravno, nije izostalo niti penjanje po konstrukciji...

A onda je ponovno izašao Frano s Jerkom koji je pročitao jedan sastavak djevojčice iz 4. razreda osnovne škole koji govori o nasilju iz njene prizme gledišta. Vrlo potresno...

MAJKE su također bile standardne u svojoj svirci, ali Bare je u 13.45h bio jednako indisponiran kao da je i 3 sata izjutra. Izveli su "Zbunjen i ošamućen", "Budi ponosan", "Iz sve snage" i "Ja sam budućnost", a Bare je na kraju rekao 'Laku noć dragi ljudi'. Eh, njemu niti nasilje, a niti savršeni mir ne može izgleda više pomoći, ali je izveo veoma humanu gestu kada je pobacao nekoliko cvijetova u publiku...

Na kraju su još jednom izašli Adastra i ponovno izveli "Surovi grade", te najavili sličnu turneju ovog protestnog mini-festivalskog prosvijeda širom Hrvatske po svim većim gradovima. Ovo prvo izdanje okupilo je prepuni Jelačić trg s nekoliko tisuća posjetitelja (možda i 10 tisuća). Nije bilo alkohola i nikakvih štandova s pićem već je vladala prava prosvjedna atmosfera za osviješćivanje kojoj se kroz izvjesno vrijeme treba priključiti i veliki dio domaćih glazbenika pod parolom 'reci ne nasilju'.


Autor teksta i fotografija:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -