Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

13. HGF
10.-13-06.2009. - Zabok, Hrvatska

13. HGF
Zabok, Hrvatska

DOSH LEE pobjednici 13. demo festivala HGF!

Okončano je 13. izdanje HGF-a, festivala za demo-izvođače s područja Hrvatske koje je ove godine bilo obilježeno sa prevelikim organizacijskim kapacitetima. Finale festivala se održavalo puna četiri dana (srijeda, četvrtak, petak i subota) u nedovršenoj novogradnji jednog ogromnog tvorničko - poslovnog prostora u preglomaznim halama koje su se pokazale posve neakustičnim i neprimjerenim za ovakav tip glazbe. Uostalom, sumnjam da bi primjerice i lučonoše industrijske buke poput Einsturzende Neubauten ili Throbbing Gristle mogli u ovakvom prostoru punom čelika, betona i stakla zvučati kvalitetno... S druge strane, izuzev ovog felera s odabirom nesretne hermetički neadekvatne zvučne lokacije, organizacija je bila na visokom nivou. Dvije odvojene pozornice, posebno mjesto za DJ-eve, info-pult, šank, eko-toaleti... i slobodan ulaz.

Odmah moram priznati da sam nakon odgledanog prvog dana zbog neakustičnosti prostora odustao od daljnjeg praćenja festivala (zvuk mi je jednostavno rastrgao uši), no igrom slučaja, baš tog prvog dana nastupili su Dosh Lee koji su na kraju odlukom žirija odnijeli pobjedu. Mogu samo pretpostaviti da je stručni žiri imao mnoštvo muke da ocijenjuje nastupe izvođača jer je zvuk bilo katastrofalni rikošet odbijanja od betona do stakla preko željezarije i unatrag, te ga čak niti Bixijeva vrhunska aparatura nije mogla ukrotiti zbog samih prostornih neakustičnih performansa. Ipak je sve daleko bolje zvučalo na prošlim HGF-ovima koji su bili održavani na Bedexu (2006), u dvorani POU (2007) i u Golubeku (2008). Šteta za zvuk jer je ovaj HGF bio prepun sadržaja i pomno isplanirane infrastrukture sa čak 20 izvođača u konkurenciji i sa 10-tak nastupa gostujućih bandova van natjecateljske kategorije.

Ovog puta ne bih ulazio u cjeloviti raport i opis izvođača koje sam ipak uspio pogledati i odslušati, koliko je to god bilo moguće, jer se zaista nije mogla osjetiti ona prava 'vibra' koju bandovi pružaju. Premještao sam se s pozicije na poziciju, tražio sam po ogromnoj hali odgovarajuće mjesto gdje bi se barem djelomično mogao razabrati zvuk bandova, ali to ništa nije pomoglo. Doduše, bandovi su na pozornici imali kvalitetan zvuk u svojim monitorima, no to publika nije mogla čuti. U nekoliko navrata sam se morao muvati oko pozornice kako bi barem krajićkom uha razabrao djelomičnu zvučnu skulpturu bandova SEGMENTA (Zaprešić), EL CAMINO (Velika Gorica) i VIS PERI DERI (Velika Mlaka), no za sve njih mogu samo pretpostaviti da u nekom akustičnijem prostoru vjerojatno zvuče kao vrlo dobri bandovi. Zaista se teško moglo skontati što uopće bandovi sviraju i pjevaju... Žalim njihov trud, kao i veliki višemjesečni trud organizatora, no sumnjam da je itko mogao pretpostaviti da će zvuk pojesti čitavu draž ovog najdugovječnijeg hrvatskog demo-festivala. Pogotovo ton-majstor Bixi koji sve parametre zvučne tehnike ima u malom prstu, no boriti se sa onim gromadama tona betona i polukružnim plafonom sa visokim betonskim lukovima od nekih 10-ak metara nije se moglo čak niti uz pretpostavku 'kada se okupi publika, sav zvuk će se upiti i biti će okey'. No, nije bilo tako...

Sami pobjednici, DOSH LEE (www.doshlee.com) su zagrebački rock kvartet koji postoji jedno 5-6 godina, svirali su brdo koncerata (između ostalog nastupali su na finalu HGF-a 2005), te su u posljednjih godinu dana strahovito napredovali. Od nekadašnjeg opskurnog rock funky-punk zvuka krenuli su u jednu sasvim novu electro-rock avanturu na razmeđi Van Gogh, Claymore i žešćih Goribor, te su unatoč hendikepu loše akustike odprašili sjajnih 30 minuta. Koliko se moglo razabrati u onim okolnostima 'beton, beton, samo beton', bili su najuvjerljiviji mada je pjevač Marin Koceić bio prestatičan i djelovao je kao da jedva čeka završetak nastupa. Kao pobjednik 13. HGF-a, Dosh Lee je osvojio slijedeće nagrade: 1) nastup na festivalu Rock Otočec 2009, 2) nastup na Rokajfestu 2009, 3) nastup na Velikoj rock eksploziji 2009, 4) dvogodišje članstvo u HGU 5) i pojavljivanje na promocijskom CD singlu Spone.

Stručni žiri je nakon trećeg dana izabrao još dva dodatna sastava u pobjedničku trojku. To su PROPAGHANDA i LUFT. Sve glavne nagrade dakako pripadaju apsolutnom pobjedniku Dosh Lee, no na festivalu Barufi nastupt će Prophaganda, a na Velikoj rock eksploziji Luft. Na promotivnom singlu će se naći sva tri benda.

Iste, prve večeri nastupili su kao gosti DRUGI NAČIN, LOLLOBRIGIDA, NOXIN i GRETTA, te su svi održali dojmljive nastupe (osobito Lollobrigida sa izuzetno raspoloženom i otkačenom Idom Prester na vokalu), no taj katastrofalan zvuk betona je jednostavno odnio svu čar njihove glazbe.

Kao voditelj programa pojavio se Davorin Bogović koji je prokomentirao zvuk rekavši 'ne znam kaj ja uopće tu delam'. A ja ću samo dodati - ne znam kako su zvučali izvođači u preostala tri dana, ali nakon ovakvog audio doživljaja u betonskoj kovačnici znao sam da tu više neću 'nikaj delati'.
Šteta. Ovo nitko nije predvidio.


Autor teksta:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -