Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

7. MOSTAR BLUES FESTIVAL
MC Pavarotti, Mostar, BiH

7. Mostar Blues Festival
Mostar, BiH

Izvještaj - 7. MOSTAR BLUES FESTIVAL, 20. - 22. VII 2009., MC Pavarotti, Mostar, BiH

U godini svih mogucih kriza i recesija, odrzan je sedmi internacionalni Mostar Blues Festival. Visemjesecni pregovori sa sponzorima i utrka sa vremenom, na momente su dovodili u pitanje odrzavanje ove manifestacije. Festival je, nakon ceremonije otvaranja, na kojoj su se publici obratili predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, Gradske uprave Mostar i organizatora, zapoceo plesom. Mladi plesaci iz nekoliko mostarskih plesnih klubova su izveli koreografije na temu izvornih blues standarda. Krivac za ideju takvog plesa i izvrsne koreografije je plesni instruktor, Amerikanka, Ashley Fargnoli. Nakon plesaca nastupila je mlada mostarska pjevacica Anja Rikalo i izvela odlicnu verziju bluesa Ette James. Interesantno je da je Anja nastupila bez prateceg banda, isticuci tako velike glasovne mogucnosti.

Nestrpljenju publike dosao je kraj izlaskom na scenu americkog gitariste Shermana Robertsona i grupe Blues Move. Sherman je rodjen u Louisiani, a muzicku zrelost je stekao u Texasu, pa smo mogli cuti vrlo interesantnu sintezu tradicionalnog i bluesa Chicago skole. Shermanov repertoar je obuhvatio njegove najznacajnije radove, kao i izvedbe blues standarda, a band Blues Move je savrseno pratio gitaristu. Po pravilu, nastupi americkih umjetnika festivalu ovakve vrste daju posebnu dimenziju.

Drugog festivalskog dana, nakon video projekcije American Folk Blues Festivala, na scenu je izasao Dado Topic. Sam sa gitarom, izveo je nekoliko blues komozicija koje su odusevile prisutne i pokazale zasto je Dado No. 1 kada su u pitanju rock pjevaci u ex-YU. A onda je sa odlicnim bandom Time After Time predstavio ono najvaznije sto je uradila grupa Time, ali i stvari iz perioda samostalne karijere. Organizatori MBF-a su Dadi Topicu na pozornici urucili skulpturu, rad mostarskog umjetnika Esada Brkica, povodom obiljezavanja 45 godina umjetnickog rada. Koncert Dade Topica jednostavno nikada ne treba propustiti.

Trecu festivalsku noc mediji su nazvali "slag na sve", a koliko je to opravdana konotacija pokazao je i interes za taj koncert Majki u unplugged verziji. Na koncert su dosli njihovi poklonici iz cijele regije, pa su ulaznice jednostavno razgrabljene. U uzavreloj atmosferi, publika je doslovno otpjevala svaku rijec sa Baretom, a izuzetno raspolozene Majke su pokazale zasto su trenutno najtrazeniji rock band. Savrseno koristenje slide tehnike na akusticnim gitarama, pazljivo odabrana dinamika i zivotno iskreni Baretovi tekstovi za prisutne su znacili noc koja se ne zaboravlja.

Sedmi Mostar Blues Festival su pomogli: Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, MC Pavarotti, Hotel Ero, Vila Vienna, Radio Dobre vibracije, barikada.com, 24sata.info, bljesak.info, RTV Mostar i Dnevni list. Posebno hvala svim sponzorima! Organizacioni tim Mostar Blues Festivala .


Autor teksta:
Mili Tiro
Mostar, BiH
bluesmili@gmail.com


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -