Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

10. N.O. JAZZ FESTIVAL
10.11.2009. - Teatar &TD, Zagreb, Hrvatska


Heroina

Fall Out Trio
10. N.O. Jazz Festival
Heroina + Fall Out Trio

Izvještaj - HEROINA + FALL OUT TRIO, N.O. Jazz Festival 10. XI 2009., Teatar &TD, Zagreb

Čast da otvore jubilarni, 10. N.O. Jazz Festival pripala je zagrebačkom alternativnom blues-rock kvartetu HEROINA (www.myspace.com/heroinamusic), u prvoj večeri kojoj je glavna zvijezda bila Lydia Lunch.

Dakle, ova prva večer festivala bila je obavijena mračnjaštvom i morbidnošću rocka, reklo bi se. Prije samog nastupa susreo sam se sa već stalnim posjetiteljem N.O. Jazz Festa, našim bugarskim kolegom Cvetan Cvetanovim sa Radio Sofije koji je došao popratiti sva zbivanja pritom me pitajući za Heroinu. Rekao sam mu samo 'sada ćeš vidjeti ako ne jedan, ono dva odlična hrvatska demo-banda', na što je on nevoljko slegnuo ramenima, 'pa zar baš demo bandovi za početak...?'. No, kada smo ušli u sasvim solidno popunjenu veliku dvoranu Teatra &TD, već nakon prve, vrlo žestoke skladbe, čini mi se "Skinny and sick", u arahaično prljavo razaračkom stilu, na tragovima Caveovih The Birthday Party i The Bad Seeds, Cvetan je samo rekao da uopće ne djeluju kao demo-band. Pjevač Hrvoje uz svoje poznato rušenje mikrofonskih stalaka i scenskoj destrukciji sada se posvećuje i klavijaturama s kojima dodaje finu dozu naboja refrenima, tako da je ova novina u njihovom zvuku svakako dobrodošla.

Predstavili su kompletno svoj EP prvijenac "Scar That Blues" izvedbom svih 6 kompozicija, a uz spomenutu "Skinny and sick", tu su još bile laganija "Devil she is", rockabillyem nabijene "Pounding at your door blues" i "Chanson orange", te atmosferičniji surf / r'n'r komadi "Celeste excerpt" i "126 to bloodville". U jednoj od njih bubnjar Tomo je glavnu ritmičku dionicu izveo na indijaneru što je zvuku Heroine doneslo čistoću i kompaktnost u zvuku, a čitav polusatni nastup je bio vrlo autoritativan i upečatljiv nakon čega su odmah sklopljeni pred-dogovori za eventualan nastup u Sofiji. Nema šta, zdopali su se Cvetanu koji bi ih rado doveo na jedan sličan festival kojeg radi kao live session u prostorima Radio Sofije što je dokaz da je Heroina posve pogodila stil i sugestivan način izvedbe koji ima itekakve velike predispozicije za izlazak sa hrvatske demo-scene.

Drugi band večeri, FALL OUT TRIO (www.myspace.com/fallouttrio) iz Čakovca, onaj sjajan sastav koji je svirao za samo jednog 'čovjeka u kafani' na Novom Zvuku 12. V 2009. nastupili su u maloj polukružnoj dvorani Teatra &TD. Za ovu priliku postavljene su stolice, te se mirno moglo uživati u majstorijama ovog nevjerojatnog trojca čiju glazbu nije baš samo tako lako opisati. To što sviraju jest rock, no tu zaista ima svega u instrumentalnim fusion izvedbama; od psihodelije, sympho-prog / space rocka, do žestokih metal dionica, natruha jazza, bluesa, folka i krajnje neočekivanih, skoro Frank Zappovskih / kraut-rock aranžmanskih obrata. Ovi vremešni stari momci čija djeca već pomalo okupljaju svoje prve rock / metal bandove su prije svega vrlo živahni na sceni, te premda sviraju isključivo instrumentale (čak ne koriste niti mikrofon), održali su više nego dobar kontakt s publikom ne izdvajajući se kao samodopadni majstori zanata, već su svoj rad, odnosno izvedbu stavili u prvi plan. Harmonije, melodije, solo dionice, nagli breakovi i vratolomni obrati njihovog eklektičnog stila koji je obogaćen zaista nadahnutim i dorađenim aranžmanima jednostavno su ostavili publiku bez daha. Band su koji ima neko vragolasto mentalno ludilo kada ih se pažljivo sluša, te su pobornici tvrdnje da 'ništa nije dobro kao izvedba uživo'. Nemaju nikakav adekvatan demo-materijal, tek nekoliko snimaka koje su napravili na probama i gotovo da preziru od snimke jer je vjerojatnost da sa svakom novom izvedbom dodaju još poneki začin i novu ideju u njihovim ekspresivnim improvizacijama. Ideja je bila da nakon nastupa Lydie Lunch odsviraju još jedan set, no zašto do njega nije došlo, zbilja mi nije poznato.


Autor priloga:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -