Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

EROGENE ZONE
"Mistični znaci"
(APA Music - 2002.) CD

 


Tokom poslednje dekade na teritoriji BIH, Erogene Zone su uspele da vlastitim delovanjem steknu respektabilan status i karijeru. Koliko mi je poznato, njihova diskografija je u ovim našim Balkanskim uslovima takođe išla nekakvim kontinuiranim tokom. Nažalost, kao što je to slučaj i preko mnogih drugih primera, i njihov rad je manje poznat ili gotovo potpuno nepoznat na drugim ex-YU teritorijama. Na primer, u Srbiji, Erogene Zone "terminološki" kao grupa iz BIH postoje u nekakvoj "novijoj" svesti ljudi koji su nekako na ovaj ili onaj način uključeni u pop-rock kulturni milje, ali kada bi ih pitali šta zapravo muzički predstavlja taj bend, mislim da bi izuzetno mali broj njih znao da pruži precizniji odgovor.

Erogene Zone sam imao prilike da gledam nedavno na njihovom nastupu u Tuzli, a ljubaznošću članova grupe, dobio sam i promo primerak njihovog još uvek aktuelnog ostvarenja. Moja prva reakcija na muziku grupe je ta da su studijski znatno intersantniji, uzbudljiviji, melodičniji, lepršaviji, raskošniji
nego što je to slučaj u koncertnoj formi. Možda bi i oni sami voleli da je to drugačije, ali moj utisak je takav.

"Mistični znaci" nude nekakvu nepatvorenu, ali nikako vulgarizovanu, estradizovanu ili banalizovanu varijantu pop-rocka kakva, iskren da budem, ne egzistira baš u punoj meri u ovdašnjim krajevima. Ako je pop u pitanju, tu je uglavnom neka vrsta klišeiziranog glamoura sa ritam mašinama i patetičnim pesmama, a kada mu se dodaju rock elementi, tu je onda "nabudžena" produkcija i odlazi se ka nekoj vrsti pogrešnog usmerenja.

Erogene Zone uspevaju da budu melodični na jedan sentimentalan, ali nikako klišeiziran način, te njihova prirodnost, čini se, ima više smisla i samim tim pesme dobijaju na elementu poruke. Moja mala zamerka upućena je jednim delom na blagu pretencioznost u pojedinim tekstualnim sklopovima i to je, čini se, "ostatak" delovanja patetičnih istupa tkzv. Sarajevske škole iz 80-tih godina. Ali, te zamerke su upućene samo na određene primere, nikako ne na kompletan albumski materijal. Grupe kao što je ovaj sarajevski sastav nije lako producirati, ali zamka je izbegnuta, i može se reći da je sa svoje strane bend uspešno prebrodio moguću prepreku.

Na albumu se kao bonus nalazi i interesantna obrada Štulić - Azrinog hita "Poziv na ples", kojemu je udahnut novi energetski i emotivni naboj - moram priznati, daleko interesantniji putem studijske forme, nego u čutoj koncertnoj verziji. "Mistični znaci" je izdanje sa kojim bend, pretpostavljam, može biti sasvim zadovoljan. Nadajmo se da će i plasman ovog materijala prevazići državne okvire BiH.

Ocena: 7,5 / 10
www.erogenezone.ba


Zainteresovani za muzičke recenzije mogu poslati svoja izdanja -
oficijalna, demo, promo, live... na adresu:

Branimir Lokner
Bežanijska 33, 11080 Zemun
Serbia & Montenegro

e-mail: lokbis@eunet.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -