Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SEVEN THAT SPELLS
"My Mommy Wants To Kiss Your Momma"
(R.A.I.G.) 2005. CD
Psychodelic / space rock - CROATIA

Jedan holandski web zine proglasio je zagrebacki akt Seven That Spells kao najbolji bend koji u muzickom smislu deluje na teritoriji progressive / psychedelic forme. Nisam toliko dobro upoznat sa novijom hrvatskom scenom u kojoj participiraju bendovi sa pomenutom zanrovskom opcijom i ne znam da li su u "igri" samo pojedinacni slucajevi ili je rec o ozbiljnijoj sceni, no bice da je u pitanju, ipak, ovo prvo. Seven That Spells je u svakom smislu veoma ozbiljan bend koji je nastao 2003. godine na inicijativu gitariste Nika Potocnjaka i basiste Tomislava Kalouseka. Prvo su koristili ritam masinu, da bi se nesto kasnije grupi pridruzio bubnjar Stjepan Jurekovic. U postavi im je, takodje, keyboarder Hrvoje Niksic, i prvo su se "javili" objavljivanjem mini albuma "The Blowout", a zatim su uradili i koncertni DVD.

Njihov izraz mogao bi se tretirati kao varijanta psychedelic / space rocka, u potpunosti instrumentalnog pristupa. Tacno je da su pod uticajem kasnih 60-tih i pocetka 70-tih godina, i pojedini analiticari, na neki nacin, porede njihov pristup sa influencama pridoslim iz najranije faze Pink Floyda. Nisam siguran koliko je to bas precizno. Mislim da su, mozda, izrazeniji uticaji koje bend apsorbuje oni koji poticu iz tkzv. space price, kao i oni koji dolaze iz nemacke kraut rock skole. Ali, takodje, evidentno je da su Seven That Spells, na neki nacin, prihvatili stoner rock psihologiju, i veoma bih pohvalio tretiranje gitarskih pedal efekata od strane pomenutog Nika Potocnjaka. Ono sto bih, takodje, pohvalio u njihovom slucaju, je evidentna zelja za improvizovanjem i istrazivanjem. Pretpostavljam da su im nastupi zato od slucaja do slucaja razliciti, i da svaki predstavlja posebno iskustvo. Improvizatorski elemenat kod benda bih posebno jos jednom podvukao jer na danasnjoj space / psychodelic trznici, noviji sastavi se uglavnom samo u odredjenim (minimalnim) okvirima odlucuju za improvizatorski eksperiment. Kod starijih aktova situacija je, naravno, drugacija. Bilo kako bilo, 7 ponudjenih tema pokazuju da hrvatski sastav zna sta zeli, kao i da se dobro snalazi u zadatoj ponudi.

Ocena: 8 / 10
www.raig.ru
www.7thatspells.comZainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija i Crna Gora
e-mail: lokbis@sezampro.yu


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -