Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JUGOSLOVENI
"Igraliste"
(PGP RTS) 2006. CD
Pop / rock / folk - SERBIA

Tokom druge polovine 80-tih godina zemunsko-beogradski bend Jugosloveni u jednom periodu uspeo je da uzburka duhove na tadasnjoj domacoj sceni, najvise zbog zapazenog komercijalnog uspeha njihovog debi albuma, svojevremeno objavljenog za sarajevski "Diskoton". Jugosloveni su kasnije realizovali jos 2 LP izdanja, koja su prosla znatno slabije, a tokom 90-tih godina, vec uveliko nepostojeci bend objavio je kompilacijski CD za "Komunu". Godinama posle, Zoran Paunovic - vokal, autor i glavna figura, u medjuvremenu uspesan poslovni covek, odlucuje da po njemu najuspesniji materijal kojeg je grupa snimila, ponovo bude "obradjen", ali uz drugaciju aranzmansko-producentsko-realizatorsku prizmu i uz drugaciji tonalni miks.

Tako je, nedavno, svetlo dana ugledao CD naziva "Igraliste", koji uz drugaciji "remake", makar na kratko, ponovo "ozivljava" pricu o pomenutim Jugoslovenima i on sluzi za podsecanje, ali i kao informacija novijim generacijama koje ranije nisu uspele da se sretnu sa muzikom grupe. Paunovicev sastav je na ovdasnjoj sceni predstavljao neku svoju verziju muzicke skole koja je svoje korene imala u nasledju ostavstine Bijelog Dugmeta. Stilske asocijacije sa jos nekim drugim sarajevskim grupama kao sto je primerice Merlin, takodje su se nametale, i nesto od "zajednickog kolaca", ili da budem precizniji, zajednicke publike koja je to prihvatala, uzimao je i ovaj bend. Jugosloveni su uglavnom bili kriticki nipodastavani od strane onih ozbiljnijih recenzenata, ali oni se na to uglavnom nisu obazirali.

"Igraliste", uz drugaciji remix i pomenuti aranzmanski pristup, materijal benda jos vise stavlja u okvire neo-folka, pribliznijeg onoj psihologiji koja je danas vidljiva kod "splav" sastava ili grupa koje kroz tkzv. prizmu kvazi jugonostalgije rabe los pop i jos gori folk. Sa druge strane, ne moze se reci da se sam Paunovic, sa svoje strane, nije potrudio da kroz licni angazman postavi stvari tako da same pesme zvuce stilisticki sto obogacenije. Takav efekat je i uspeo da postigne, i sami songovi od pocetka do kraja uspevaju da drze slusalacku paznju. Produkcija, takodje, nije jednosmerno postavljena i ona je isla u korak sa danasnjim trendovima masovne popularnosti novih generacija u Srbiji. Koliko je sve to dobro, sasvim je drugo pitanje. No, ovo i ovakvo izdanje zahteva sasvim drugaciji marketing (masovnije rabljenje medija), i sasvim drugaciji prolaz kod potencijalnog konzumenta, koji uglavnom nista ili vrlo malo zna o ovoj grupi.

"Igraliste" zvuci vise folki, ali i daleko neobaveznije nego sto je to bio slucaj kada je sastav pocinjao. Koliko sve to ima smisla, pokazace vreme, ali marketinska neangazovanost aktera, vise govori da je sama realizacija albuma predstavljala hir ili neku vrstu testa, a ne potencijalno novi pocetak.

Ocena: 5 / 10
www.pgp-rts.co.yu



Zainteresovani za muzicke recenzije mogu svoja izdanja - oficijalna, demo, promo, live... poslati na adresu:

Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -