Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - BB Lokner - ex YU prostor - 2007
YU GRUPA
"Live"
(PGP RTS, Beograd) 2007. CD
Rock - SERBIA

Jedan od najdugovecnijih sastava srpskog i ex YU rocka svakako je i YU Grupa, brace Jelic. 37 godina karijere nije mala stvar. Bilo je, istina, vremenskih prekida, jedan na prelazu 70-tih u 80-te, koji je nesto duze trajao, ali se moze reci da su makar u koncertnom smislu tokom svih ovih godina bili aktivni. Polovina "live" CD-a snimljena je u beogradskom "Domu Omladine", na proslavi 35-godisnjice postojanja grupe, a druga polovina sastoji se od snimaka realizovanih 1996. godine, u novosadskom "Studiu M", na ondasnjim "unplugged" serijalima, koji su pored Yu Grupe ukljicivali i sastave S Vremena Na Vreme, Kerber, te Dejana Cukica i njegov band Spori Ritam.

Snimke u "Domu Omladine", pored Dragog, Zike i sestrica Pere, upotpunili su bubnjar Igor Malesevic, te kao gosti na delu materijala i Kornelije Kovac, zaduzen za klavijature, i pevacice - Goca Svilarevic i Minja. U Novom Sadu, pored familije Jelic, za bubnjevima je bio njihov dugogodisnji saradnik - Rasa Djelmas, a i veca ekipa pratecih muzicara pod nadzorom pomenutog K. Kovaca. Svi oni dali su doprinosa potpunijoj slici njihovog unplugged nastupa. Nisam siguran koliko je zapravo dobro resenje da se ovakav CD podeli na 2 dela, komotno su mogla biti objavljena kao posebna izdanja, ali to je bio bendov izbor, kojem se to moze zameriti, ali se ne moze protivureciti.

YU Grupa je oduvek vazila za jak koncertni sastav i godine nisu nista uticale na promenu takve slike. Kao prisutan posmatrac nastupa u "Domu Omladine", mogu reci da je bilo i boljih i ubedljivijih koje je grupa priredjivala, takodje, i izbor pesama koje su se nasle na CD-u mogao je biti drugaciji. Recimo da je u vecem obimu bio prisutan prvi period, ali opet, bend je odlucio sta ce se na izdanju naci. Tehnicko -sviracka dimenzija je takodje potisnuta na ustrb melodije i aranzmana koji su prisutni na njihovim novijim materijalima. Slicna postavka bila je realizovana na koncertu u Novom Sadu iz '96-te godine, s tim da su aranzmanska resenja dobila na nesto slobodnijoj formi, sto je zbog broja ucesnika na stageu donekle i logicno.

Na "live" album YU Grupe se dugo cekalo, cini mi se da je jedno ovakvo izdanje bend trebao upriliciti mnogo godina ranije. Ovako, sa ponudjenom pola-pola varijantom, mnogi die-hard fanovi mozda nece biti u potpunosti zadovoljni. YU Grupa i dalje predstavlja ubedljiv i jak koncertni sastav, koji na svoj nacin pokusava da dobije trku sa vremenom i sadasnjim trenutkom. Nekada su vise, nekada manje uspesni, no odredjeni standardi koje su postavili prvih godina karijere i dalje su njihovo vazno oruzje.

Ocena: 7 / 10
www.pgp-rts.co.yu


Zainteresovani za muzicku recenziju sva svoja
oficijalna, demo, promo, live... izdanja mogu poslati na adresu:
Branimir Bane Lokner, Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -