Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Razni izvođači
"Kamena rapsodija volume 1"
(RG records, Podgorica, 2004.)

U analima urbane subkulture zapisano je da se prvom svjetskom rap (skreč, bas i vokal) grupom smatra "Grandmaster Flash & The Furious Five" iz 1978. godine, a za breakthrough single slovi pjesma "King Tim III" sastava "Fatback Band". Stidljivo, kroz plesne korake iz velikih filmskih hitova "Breakdance" i "Beetstreet", a docnije i osnivanjem grupa "Green Cool Posse" (preteča "Sunshinea"), "Who Is The Best", "Robin Hood", te ustoličavanjem emisije "Geto" na Radio Politici, pelcer hip-hopa primio se i na brdovitom Balkanu. U rap se, ne svojom zaslugom, početkom devedesetih svrstavaju i performeri kojima tu ni po jednoj kategorizaciji nije mjesto - "Giogani Fantastico", "Funky G", "Tapiri", "Dr. Iggy", međutim, cibrenjem kroz filter kvaliteta oni odlaze u rukavac smišljene komercijalizacije i banalnosti, dok na scenu stupa prvi domaći istinski gangsta album - "Da li imaš pravo?" Dače Andonova Grua 1995. godine. Singl "Pravo u raj" je praćen video-spotom koji je ubrzo zabranjen na državnim televizijama, a Gru je ostao sinonim za kvalitetnu produkciju i odlično baratanje riječima u pravilnom tajmingu.

Nedugo zatim, niče prava armija "urbanih recitatora", među kojima je bilo kvalitetnih hip-hopera ("Robin Hood", "Rhythm Attack", "Sunshine" u vrijeme dok nijesu uplovili u hard-core), ali i mnogo više bezvrijednih klonova čija se životna filozofija svodila na (kvazi) pljuvanje establišmenta, veličanje uličnih gangova i nasilja, te detaljno opisivanje muško-ženskih anatomskih razlika. Gotovo da je svaki beogradski kvart, svaki grad u Srbiji i Crnoj Gori, imao svoje predstavnike u ovoj drugoj grupaciji. Bilo je Crnogoraca koji su štampali i albume, ali opskurne diskografske kuće za koje su snimali nijesu stale iza njih, tako da su brzo potonuli u kaljugu prosječnosti iz koje su zakratko izronili.

 

Iako je rap, odnosno hip-hop, nastao još sedamdesetih u Bronksu, trebalo je da prođu decenije da bi Crna Gora publikovala prvu kompilaciju muzike ove provenijencije. I to, naravno, u privatnoj inicijativi Radio Gorice i Boža Bulatovića, država u nas ne stoji ni iza čega što nema odrednicu mainstreama. Na CD-u ne baš originalno nazvanom "Kamena rapsodija" nalazi se 18 izvođača i isto toliko kompozicija različitog kvaliteta. Vidljivo je da nosač zvuka boluje od dječijih bolesti uobičajenih za pionirska izdanja - raspon pjesama kreće se od solidnih, podnošljivih, loših, do vrlo loših, a rapping i vokalno ispjevavanje refrena ponegdje produkcijski kaskaju i do deceniju i po za prekoatlantskim uzorima. Takođe, i vrijeme nastanka ponuđenih muzičkih brojeva pokazuje nevjerovatni interval (od svježine ad hoc sastava "Vescossa & Nadzor & Noney" do vrcavog singlea "Posta per te" barskog trija "H2O" publikovanog na samizdat izdanju još aprila 2002. godine), a što se itekako osjeti i na produkciji, i u tematici koju raperi obrađuju. Osim pomenutih Barana, čast ostatka Crne Gore brane još samo "Monte G" (situiran na Novi Zeland!!!) i beranski "Brutall", što znači da je centralizacija (sub)kulture ponovo uzela svoj danak, jer je glavni grad zastupljen sa čak 15 (!) performera - ruku na srce, ako je i od Podgorice, mnogo je.

I podgorički (+ trojica "ostalih") reperi se zanimaju za iste stvari kao i njihove kolege - sva je ikonografija tu, "ekipe", klubovi, vutra, ponekad "bijelo", simulacija geta i ugroženost od sistema, obraćanje idolu s ulice u drugom i trećem licu, utoke, ribe, vlažni tinejdžerski snovi, eksplicitne "parental advisory" poruke (gdje je obavezna oznaka na albumu?)... Valja istaći svježinu ideja sastava "Shakespearience" i odlično upotrijebljeni govor ulice (sa lokalnom akcentuacijom i slengom, kako i treba, jer je rap unošenje izvornog govora u muziku) u pjesmi "Underground dope", zatim beransku razradu popularne "Super Mario" igrice u istoimenoj numeri, neuobičajene akustične motive benda "M.I.M. Crew", kao i rasturanje "Kafane Grand-parada" ("Gold'n'Green"), te intrigantni (polu)instrumental "Nije lako biti krš (Mrš)" grupe "Kami da mi je kami je", koji zatvara nosač zvuka.

Bez dvojbi da je za svaku pohvalu publikovanje ovog CD-a i agilnost mjerodavnih u "RG records", a oznaka "volume 1" znači da se očekuje i nastavak crnogorskog rap serijala. Ostaje nada da će i ostatak male zemlje biti uključen u isti, te da će na tom disku svoje mjesto naći i bendovi i pojedinci koji su okončali svoje aktivnosti u muzici, ali su utkali sebe u ovdašnju istoriju urbanog rap pokreta. I da, treba pronaći snimke sastava "FBI Shadow".


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -