Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

RAZNI IZVOĐAČI
"NAJDRA®E MOJE (SVI PEVAJU NOVE FOSILE)"
(CITY REC., Beograd, 2004)

Kopao sam po dokumentaciji časopisa i fanzina, i pokuąavao da pronađem podatke o publikovanim tribute albumima na jugoslovenskoj sceni, ali uzalud. Iako veoma popularna svuda u svijetu, katkad i sa izdanjima koja po svom dometu dostiľu razinu konceptualnih ostvarenja ("Tribute to Woody Guthrie and Leadbelly", npr), kod nas ova praksa nikada nije zaľivjela. U SFRJ pop-rock diskografiji nema registrovanih izdanja - posveta, na kojima odabrani izvode kompozicije jednog autora ili grupe, a po raspadu zemlje dvije su prerane smrti uzrokovale nastanak ovakvih kompilacija. U Zagrebu je razbaruąena skupina performera, od sastava "Psihomodo Pop" do Zdenke Kovačiček, snimila tribute Karlu Metikoąu, alias Matt Collinsu, a prva liga beogradskog rocka obradila je kompozicije "Ekaterine velike" i tako odala poątu legendarnom pjesniku i gitaristi Milanu Mladenoviću. Nosač zvuka nazvan "Najdraľe moje - svi p(j)evaju Nove fosile" posvećen je radu jedne od najtiraľnijih institucija jugoslovenske scene, grupi koja je po tvrdnjama "Jugotona", samo do 1990. godine prodala oko osam miliona ploča.

Malo je poznato da je "Fosile" joą 1966. godine osnovao bubnjar Slobodan Moka Momčilović, a da je prefiks "Novi" ustoličen na prijedlog Arsena Dedića. U prvim godinama osnovna djelatnost im je bila da prate jugo pjevače na turnejama po Rusiji, a u to vrijeme biljeľe i prvi dobro prihvaćen singl - "Kad naą brod plovi (i ribu lovi)". Prekretnica nastaje 1976. godine, kada u bend dolazi dugokosi klavijaturista Rajko Dujmić koji ubrzo postaje, uz Đorđa Novkovića, najveći hitmejker kojeg je bivąa drľava imala. Gotovo da nema osobe koja ne zna bar za jedan njegov veliki hit, a kompozicije koje je potpisivao, a koje su izvodile Đurđica Barlović i Sanja Doleľal (u okviru "Novih fosila"), te Neda Ukraden, Doris Dragović, "Srebrna krila", "Poslednja igra leptira", Jasna Zlokić... spadaju u sam vrh ovdaąnjih pop evergeena.

Voljeli ili ne voljeli Rajka Dujmića, ne moľete osporiti nesumnjivi kvalitet i nadasve melodičnost jednostavnih, komunikativnih pjesama "Novih fosila", pečata djetinjstva slatkih osamdesetih, nezaobilaznih kota prvih teen-age ľurki uz budnu pashu očeva i majki. I baą zbog toga, ovaj album nije smio da se dogodi. Jer, na njemu je do krajnosti obesmiąljeno trajanje popularne grupe i do neprepoznatljivosti unakaľene pjesme koje su generacije pjevuąile. 

"Najdraľe moje" je svakako najgori tribute projekt koji je potpisnik ovih redova čuo, a "kvalitet" modernog kvazi-dance aranľmana nije uspio da preskoči čak ni elementarni nivo mentalne higijene koji onemogućava skrnavljenje bez trunke poątovanja prema autoru. Svoje učeąće na CD-u biljeľi 10 izvođača, sa deset pjesama, i ne zna se čija je cover varijanta tuľnija i jadnija, hladnija i besmislenija. Nije u pitanju loą odabir - naprotiv, ima tu odličnih vokala, od Vanne do Graąa ili Olivera, ali su instrumentalne podloge tako banalizovane i prizemne da će svaki iole usviraniji orkestar ąto muzicira na ljetnjim baątama na crnogorskom primorju sa viąe inventivnosti proizvesti vlastitu posvetu poznatim hitovima.

Čak ni barąunasti glas Olivera Dragojevića nije mogao pokriti jeftinu ritam maąinu u pjesmi "Tonka", Vannine pokuąaje da od ničeg napravi neąto ąto bi trebao biti funky obesmislili su back-vocali tipa "Shake it" i "Drop the Ball", a Giulianova "Moja Milena" ima plagijatorski preslikanu muzičku sliku velikog hita grupe "Toto" - "Rosanna", samo sa ritam maąinama umjesto ľivim bubnjem, dakako. U dubokoj ąumi nečasnih namjera da numeru "Najdraľe moje" prearanľira za disko podijume izgubila se Nina Badrić, nategnuto glumatanje tinejdľerke i ovdje je nastavila Danijela Martinović pjesmom "Joą te volim", a kap u moru besmislenih modernistički orijentisanih stupidarija predstavljaju, ni krive, ni duľne, odlične "Divasice" i numera "Dijete sreće". Međutim, pravi zločin dolazi na kraju - da ima muzičkih sudova, obrade hitova "©uti moj dječače plavi" od strane grupe "Karma" i "Za dobra stara vremena" Ire i njene "Colonie" dovele bi izvođače i aranľere ravno u Hag, da u miru okajavaju grijehe i razmiąljaju o učinjenim muzičkim (ne)djelima. Jedinu prelaznu ocjenu, ali i to zbog činjenice da se nije puno pomakao od originala i da ponuđena verzija odgovara njegovim glasovnim referencama i do sada ponuđenom dalmatinskom melosu, zasluľuje Petar Graąo pjesmom "Ako se rastanemo". 

Na kraju, da parafraziram omiljenog kolegu Petra Lukovića - ovo nije rock, ovo nije pop, ovo nije turbo, ovo nije dance, ovo nije niąta - ovo je album koji nije smio da se pojavi.


Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -