Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

"X-CENTAR"
Restart
(Multimedia rec, Beograd, 2004)

RESTARTUJTE KOMPJUTER

Najmla?a beogradska disko-kuća, "Multimedia records", izbacila je na tržište, pored novog albuma grupe "Block Out", i nosače zvuka dva nova opskurna srbijanska sastava - "Mistake Mistake" i "X-centar". Ovaj potonji projekat nastao je kao produkt aktivnosti najsvježije u nizu ovdašnjih, uslovno rečeno, "super-grupa". Ovaj je termin uvriježen u pop-rock novinarstvu još od vremešnog trija "Cream", a označava bend nastao od istaknutih nekadašnjih (ili aktivnih, što je rje?e) članova priznatih sastava. Načelno, pelcer "super grupa" u domaćoj muzici se baš i nije primao pretjerano uspješno, a svi napori da se jaki autorski likovi smjeste u jednu cjelinu i da ona funkcioniše, razbijali su se o stijene beskrajne samozadovoljnosti i muzičke introvertnosti ili, pak, stalnim trzavicama unutar benda. U novijoj rock istoriji "super-grupa" vrijedan pomena je jedino rad "Baba" u prvoj postavi ("Instruktori" + "Električni orgazam" + "Riblja čorba") , te trupe "Familija" ("U škripcu" + "Vampiri") i kultnih sastava "Neočekivana sila..." ("Klajberi" + "Džambasovi" + "Jarboli" + "Kanda, Kodža i Nebojša") i "Anastazija" ("Mizar" + "Lola V. Stain").

"X centar" su još prije tri godine stvorili Stanimir Staća Lukić ("Sunshine") i Zoran Kokanović ("Overdose"), sa očiglednom namjerom da na elektronsku techno podlogu nakaleme heavy zvuk na "alternativni" način, veoma popularan u prekookeanskim zemljama. Otvaranje velikog broja kućnih studija omogućilo je relativno lako i jeftino snimanje osnovnog materijala, no za nešto više bio je potreban bend, te su se ovom dvojcu pridružili Vladan Cvetković ("Van Gogh", "Zabranjeno pušenje") i Mirko Arsenijević Roki ("Switch"). Ekipa je kompletirana avgusta 2002. godine, kada iz grupe "Block Out" dolazi klavijaturista (potpisan i kao snimatelj ovog CD-a) Dragoljub Marković Bleki, a iz "Negativa" basista Milen Zlatanović. Zavidan spisak imena i još zavidniji spisak grupa iz kojih su došli obećavao je valjan materijal, pogotovo kad se ima u vidu da se snimanje oteglo gotovo godinu dana. Me?utim...

Album "Restart" je donio 10 kompozicija, nemuštih, neodre?enih, neubjedljivo produciranih, nedefinisanih. Naoko, sve je tu - vrišteće heavy metal gitare, sasvim solidno hip-hop ispjevavanje tekstova, britanski pop u elektronskoj verziji, agresivni rifovi, snažna ritam sekcija, pasaži na klavijaturama, loopovi, semplovi... ali nema osnovne ideje, nema ničega za šta bi se eventualni pobornik lika i djela dotičnih mogao uhvatiti. Sve je to na "o-ruk", nategnuto sa namjerom približavanja ciljnoj grupi koja baštini ovakav stil, ali čak ni njima ovo nije intrigantno. Previše je ispolirano da bi bilo sirovo, a na drugoj strani previše nekomunikativno i brljavo da bi ga konzumenti sa istaneanijim ukusom mogli prihvatiti.

Za radijsko emitovanje prihvatljive su numere "Kao tu", "Tragovi" i "Spreman za let", vjerovatno nastale kao čistokrvne pop pjesme da bi im tek u finalnoj verziji bio dat "alternativni" prizvuk. Najbolja numera na CD-u, "Čagalj" (zanimljivo, posljednja Arsenova autorska knjiga se isto tako zove) je ujedno i prvi skinuti single, propraćen video-klipom, a zanimljivo je i melodijsko rješenje pjesme "Sunca sin" (naravno, i "Partibrejkersi" su imali muzički broj sa ovim nazivom) koja bi mogla biti adut na duže staze. Ako grupa opstane, naravno.

Tekstovi "X centra" su pripodobljeni muzici. I mada članovi benda u propratnom materijalu s ponosom ističu da pjevaju o "suštinskim pitanjima života - religija, politika, ljubav, budućnost", stihovi su već odavno izvrćeni, sa svima dobro poznatim rimama tipa "pojavom svojom u isti mah / on pogledom svojim oduzima dah" i tek ponekim stihovnim bljeskom ("dižem se visoko bez osećaja straha / kao amona sin, sina sunca sin"), ipak nedovoljnim za album čija je hip - hop potka nezamisliva bez jezgrovitih, maštovitih i konkretnih slika.

Riječju, pred nama je izdanje koje neće imati dug rok trajanja, prije svega zbog činjenice da nema identiteta i da će se najvjerovatnije, nakon samo nekoliko mjeseci, izgubiti u moru ovakvih ili sličnih bezličnih ostvarenja na balkanskoj sceni. Ideja vodilja "X-centra" nije valjano sprovedena u praksu, a uravnilovka šurovanje sa dijametralno suprotnim muzičkim stranama nije im donijelo ništa dobro. Naprotiv. Beogradsko - šabačkom sekstetu ostaje da vidi da li će razraditi projekat prvijenac i na narednom izdanju beskompromisno ponuditi ili pravu neopeglanu alternativu, ili pravi ulickani pop,  ili će nastaviti svako svojim putem, kao što je to bio slučaj mnogo puta do sada u slučaju "super grupa". Jedno je sigurno, pravo im je vrijeme za restartovanje kompjutera.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -