Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Dubioza kolektiv
"Open Wide"
("Gramofon", Sarajevo, 2004)

Basheskia
"Postcard from Sunny Neighbourhood"
("Gramofon", Sarajevo, 2004)

NOVI GRAMOFON ZA NOVA POKOLJENJA

Mlada bosanska labela “Gramofon” se od svog nastanka opredijelila za izdavanje nosača zvuka koji imaju sasvim posebit autorski pečat, sa naglaskom na umjetnička ostvarenja koja propagiraju modernu, urbanu, ali u isto vrijeme i autentičnu sliku matične države. Do sada su, u okviru svoja tri ogranka – Gramofon classic (klasična muzika), Ethno Gramofon (tradicionalna i sakralna muzika) i New Gramofon (elektronika, jazz, new age i slobodne forme) publikovali tri izdanja – soundtrack Adija Lukovca iz filma “Remake”, zatim izvorne bošnjačke pjesme uz saz u izvođenju legendarne Emine Zečaj, te prvijenac hard-core / reggae benda socijalističko-samoupravljačkog imena “Dubioza kolektiv”. Smiraj 2004. godine donosi “Gramofonu” dva CD maxi-singlea – “Dubioze kolektiva” i mladog B/H autora Nedima Zlatara.
 
Maxi-single “Open Wide” dolazi u pravo vrijeme za “Dubiozu kolektiv”, koji su nakon odličnog debi albuma počeli sanjariti na lovorikama uspjeha. Grupa nastala fuzijom sarajevskih “Ornamenata” koji su njegovali ambijentalnu muziku, i zeničkog street rap improvisation benda “Gluho Doba Against Deaf Age”, nastavila je tamo gdje je stala – u uniji reggaea, hip-hopa, new agea, duba, njegujući sasvim osobeni stil, prijatan za konzumiranje.
 
Oslobodilačka priča započeta na prvijencu usklikom “Fightin' with the wisdom for Bosnian kingdom” ovdje je evoluirala u naslovni modern-reggae vapaj na kojem gostuje Benjamin Zepheniah. No, iako je zvučna slika smještena u uljuljkujuće koordinate toplih mora, poruka je više nego očigledna i konretna, i ne treba je puno elaborirati - “Some tune is turnin’ fire burning / Bosnia is still divided Jerusalem (Mostar is still divided like Berlin) / The Guns are charging there is no time its urgent...”. Na drugoj od četiri nove pjesme gostuje Mush iz grupe Fun-Da-Mental. Hip-hop kao protivteža melaholičnoj atmosferi koja provijava izdanjem, ali je meta ista, i isto odstojanje. Anđeoski vokal Adise Zvekić dominira pjesmama “Emptiness” i “Prisoner”, smještenim u slow- reggae i trip-hop areal. Uspavljujući ritam, pravilno pulsirajući glas kao dominanta i odlična instrumentalna potka čine ova dva broja draguljima rada “Dubioze kolektiva”.
 
Kao dodatak ovim numerama na disk su uvršteni i remiksi najpoznatijih pjesama benda - “Bring the System Down” i “The Right Moments”. U prvu su utkani, očigledno u Sarajevu još uvijek aktuelni, traktati glede bosanskog rata, a druga je transponovana u dub formu i tako znatno izgubila na jačini, i, čini se da bi bez ovih (iako više nego solidnih) remiksa CD bio znatno cibriji i svrsishodniji.
 

Sluzbena web stranica izd. kuce Gramofon, Sarajevo, BiH.

Sluzbena web stranica izd. kuce Gramofon, Sarajevo, BiH.

 
Drugi maxi-single “Basheskia: Postcard From Sunny Neighbourhood" autorski je materijal Nedima Zlatara, nekada bubnjara sarajevskih grupa “Protest” i “Lezi majmune”, sada u sastavima “Sikter” i “Albedo”. U pet kompozicija njegovog debitantskog ostvarenja dominira pomalo zaboravljeni elektro-pop osamdesetih, nastao na tragu sastava tipa “Orchestral Manoeuvres in the Dark”, “Visage” ili ranih “ABC” i “Ultravox”, a ovo se posebno odnosi na kompozicije koje omeđuju album, “Postcard from Heaven” i “1”. Nosač zvuka nudi nešto siromašniju zvučnu sliku nego kod “Dubioze”, ali je zato izvornost ideja ono što se svakako ne može Zlataru osporiti. Naročito svježe i intrigantno zvuče “a la Portishead” numere “Together alone” i “Blue”, u kojima ženski vokali Jelena Milušić i Imelda Ramović nose trip-hop/jazzy ambijent koji umnogome podsjeća na ostvarenja “Sofine2”, beogradskog pandana za ovakvu muziku.
 
Pjesma na koju autor očigledno najviše tipuje - “Loza” – zanimljiv je, ali i ne baš naročito jasan eksperiment. Ova osmominutna epopeja u koju su utkani zvuci sitara, ksilofona i gitare (Esad Bratović), ali i Džejov sempl “Ej, mala, malena (srce si mi zanela)” kojeg na CD-u vokalizuje Adnan Šaran, zvuči impresivno, ali ostavlja sasvim konfuzan utisak o tome zašto bi neko tri sasvim dobre kompozicije različitih stilova spajao u cjelinu, kad nikakvih dodirnih tačaka, osim nasilno ubačenog lajt-motiva nemaju.
 
Kuriozitet prvog albuma Nedima Zlatara svakako je intrigantni booklet, u kome osim škrtih podataka o performerima koji su realizovali tekst, centralno mjesto (dvije središnje stranice omota) zauzima veoma dopadljiva spot-story “U dolini snova nakon kiša što su trajale skoro vječno” koju potpisuje Selim Kurt, a datovana je u Sarajevo, 2273. godine. Odjavne rečenice ove priče umnogome oslikavaju i umjetnički credo kojim se Zlatar rukovodio pri izradi “Razglednice iz sunčanog susjedstva”: “Vrijeme je nekako lijepo, i zvijezde izgledaju drukčije. Vidim mjesec kako me gleda odozgo, smije mi se... Jednoga dana, tvoje krvave ruke će postati oblaci i onda ćeš se smijati kao ja...”.   


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -