Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Azra - B. Dugme - Z. Čolić - Đ. Balašević
Specijalizovani box-setovi
("City Records", Beograd, 2004)

O AZRI, DUGMETU I JOŠ PONEČEMU

Galopirajuća jugonostalgija u muzičkoj industriji umnogome ima svoje merkantilno otjelotvorenje - tržišta bivših SFRJ republika preplavljena su reprint izdanjima grupa i pojedinaca koji su bile trademark estrade "od Vardara pa do Triglava". Konzumenti istih su podijeljeni u dvije grupe - u prvoj su pripadnici starije generacije kojima su navedena djela bila dijelom odrastanja, a u drugoj je instant "generacija koja raste", a nije upamtila Primoža Ulagu i Ivicu Šurjaka. Za potonje je publikovanje ovih specijalizovanih box-setova prava prilika za upoznavanjem repertoara zvijezdi za koje su čuli "iz treće ruke", preko self-made kompilacija ili novih nosača zvuka.
 
Kao i u mnogo čemu drugom, i u ovoj je tržišnoj utakmici glavni igrač je "City records". Najprije su objavili komplet od 7 albuma na 9 diskova najboljeg jugoslovenskog rock benda, zagrebačke "Azre", u kome se, za razliku od "Komuninog" kompleta iz devedesetih, nalaze i dva CD-a sa single-pločama. Niz Džonijevih albuma ("Azra", "Sunčana strana ulice", "Ravno do dna", "Filigranski pločnici", "Single ploče 1979-1982", "Krivo srastanje", "Kao i jučer - single ploče 83-86") hronološki se prekida njegovim prvim odlaskom u Holandiju, te tako za kompletiranje "Azrine" diskografije nedostaju "It Ain’t Like In The Movies At All", "Između krajnosti", te "Zadovoljština" uživo, kao i Štulićevi solo projekti "Balkanska rapsodija", "Balegari ne vjeruju sreći", "Sevdah za Paulu Horvat", "Anali" i nejasni "Blase".
 
Uslijedilo je gotovo nevjerovatno izdanje od 11 nosača zvuka "Bijelog dugmeta", i to odrađenih na način uobičajen u diskografijama zemalja koje drže do sebe, sa restauriranim originalnim bookletima kakvi su bili na pločama, uz tekstove pjesama. Šest CD-a su zvanični albumi ovog sarajevskog benda u vrijeme dok je vokal bio Željko Bebek ("Šta bi dao da si na mom mjestu", "Kad bi bio bijelo dugme", "Eto baš hoću", "Doživjeti stotu", "Bitanga i princeza" i "Uspavanka za Radmilu M"), na tri su zvanične kompilacije i albumi uživo ("Velike rock balade", "Koncert kod Hajdučke česme", "5. april 1981."), a na dva single ploče publikovane u periodu 1974-80. Kao bonus, pridodata su i dva singlea koja samostalno potpisuju Bebek ("Milovan / Goodbye Amerika") i Ipe Ivandić ("Džambo / Vatra”).
 
Ono što je nedostajalo ogranku "ružičaste" izdavačke kuće, imala je na lageru labela "Music Star" - tri posljednja studijska albuma "Bijelog dumeta" i trostruki živi, svima izdavač u vrijeme SFRJ sarajevski "Diskoton". Prvi je CD sa LP-jem iz 1984. nazvan imenom grupe, na coveru je "Kosovka devojka", a vokal je bio Mladen Vojičić Tifa. Naredna dva nose izdanja iz 1986. ("Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo") i 1988. godine ("Ćiribiribela") sa Alijom Alenom Islamovićem kao solistom, a krug zatvara dvostruki live CD "Mramor, kamen i željezo". Svi albumi, i u slučaju "Music Stara", imaju prvobitni dizajn, a na omotu box-seta nalazi se fotografija Josipa Broza dok svira klavir. Ovim je izdanjima zbirka nanovo objavljenih Dugmetovih pjesama gotovo kompletna - nedostaju jedino dvije opskurne singlice objavljene u časopisima ("Playing the part" i "Himna lista Zdravo").
 

 
Nakon velikog uspjeha ovih kompleta, logičan potez bilo je zahvatanje u ostavštinu dvije najveće solo zvijezde Jugoslavije - Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića. I dok je u Čolićevom slučaju procedura hronološkog praćenja diskografije gotovo ispoštovana, sa "Panonskim mornarom" to nije bio slučaj. Sarajevska pop ikona predstavljena je sedmostrukim box-setom na kome je isto toliko albuma – "Ti i ja" (1975), "Ako priđeš bliže" (1978), "Zbog tebe" (1980), "Malo pojačaj radio" (1981), "Šta mi radiš" (1983), "Da ti kažem šta mi je" (1990), "Kad bi moja bila" (1997). U zbirku nije uvršten zamašan broj single ploča koje je Čolić publikovao u zemlji i inostranstvu, od "Pod lumbrelon" do "I’m not a robot man", kao i albumi "Ti si mi u krvi", "Okano" i onaj nazvan pjevačevim imenom iz 1987. godine.
 
Balaševićev komplet sadrži samo tri CD-a, publikovana na vinilu u drugoj polovini osamdesetih - "Bezdan", "Panta Rei" i "Tri posleratna druga". Razloge treba tražiti u činjenici da su različita lica vlasnici autorskih prava za pojedina izdanja, te da sam Balašević izričito tvrdi da su, osim izdanja u produkciji "Hard rock Shop & Balašević", sve ostalo piratska ili polupiratska izdanja. U on-line prodavnicama koje distribuiraju nosače zvuka širom svijeta, kao izdavač ranijih albuma Balaševića i njegovog pratećeg sastava "Rani mraz", potpisuje se firma "Taped pictures". 


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -