Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Oliver Dragojević
"Oliver Box"
(Croatia Records / HRT / Orfej, Zagreb, 2005)

Mi
"16 originala 1967 - 71t"
(Croatia Records, Zagreb, 2005)


DISKOGRAFSKI PODUHVATI “CROATIA RECORDSA”

Nakon prigodnog Gibonnijevog CD paketa, rukovodstvo "Croatia Recordsa" odlučilo se da novi spektakularni poduhvat bude opseľni boks-set Olivera Dragojevića. Riječ je o dva DVD i dva CD izdanja, na kome se nalaze koncerti koje je ovaj velolučki performer priredio u saradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT, u zagrebačkom Domu sportova 7. februara 2004. i u ljubljanskoj hali “Tivoli” 22. februara 2004. godine.

Iako je to sa ove distance teąko zamisliti, ovaj ąkolovani muzičar (zavrąio je muzičku ąkolu za klavir, klarinet i gitaru) bio je u prvoj polovini ąezdesetih nadaleko čuveni hipi orguljaą kultnog splitskog banda "Batali", zbog čijih su izvođenja svjetskih rock i pop standarda pod Marjan dolazili i oni kilometrima udaljeni. Prva muzička nagrada uslijedila je na takmičenju hrvatskih amatera pjevača, sa beatlesovskim brojem "Yesterday", a na festivalima je debitovao joą 1967. godine, u Splitu, izvodeći pjesmu "Picaferaj" Zdenka Runjića. Zanimljivo je da ova izvanredna numera tada nije uąla ni na zavrąno festivalsko veče, da bi kasnije postala jedan od najsjajnijih dragulja iz Oliverove riznice. Uslijedile su odiseje po klubovima Zapadne Evrope, pa epizode sa etno-ąlager-pop sastavom "Dubrovački trubaduri", grupom "More" Sloba Kovačevića, te starim jatom - "Batalima". Na veliku scenu se vraća trijumfalno, pobijedivąi na Splitu 1974. ultra-hitom "Ča će mi Copacabana", a već narednog ljeta pjeva Runjićevu ąansonu "Galeb i ja", te započinje najplodonosnija muzička saradnja ovih prostora.

I nije slučajno da je najveći broj Dragojevićevih hitova na novom 2+2 izdanju upravo iz radionice nedavno preminulog Zdenka Runjića. Oliver je zapanjujućom lakoćom interpretirao Runjićeve numere kao da su njegove sopstvene i, nevezano za aranľman u koji su upakovane - disko-fanki kao sredinom sedamdesetih, dľezirane kao na koncertu u Lisinskom početkom devedesetih, ili kao na ovom izdanju u izvođenju simfonijskog orkestra – one odiąu nevjerovatnom svjeľinom i efektnom jednostavnoąću.

Prvi, “zagrebački”, dio DVD segmenta otvara epopejni ąestominutni "Diąperadun", a ređaju se mediteranski evergreeni "Dobro jutro tugo", "Ključ ľivota", "Brod u boci", "Romanca", "Stine", "Molitva za Magdalenu", "Nedostajeą mi ti", "Galeb i ja"... Na DVD-u su dvije verzije pjesme "Morski vuk", a nijesu zaboravljeni ni Stipiąićevi biseri "Cesarica" i "U ljubav vjere nemam". Oliver je u repertoar uvrstio i jednu od najljepąih (ali potpuno zapostavljenih) pjesama iz svoga asortimana – "Zelenu granu s tugom ľuta voća" nastalu na stihove Tina Ujevića. Bonus prvom DVD izdanju su snimci događanja sa generalne probe, kao i izvođenja pjesama "Moj lipi anđele", "Dva put san umra" i "Lijepa bez duąe". Na drugom DVD izdanju nalazi se ljubljanski koncert sa simfonijskim orkestrom. Započinje ga "Trag u beskraju", a specifičnom izvođenju pripodobljene su numere "Pred tvojim vratima", "Kad mi dođeą ti", "Oprosti mi pape", "Moj lipi anđele", "Sve bi da za nju", "Neka se drugi raduju", "Tko sam ja da ti sudim", "Dva put san umra", "Bez tebe". Tu su i "U ljubav vjere nemam", te nakalemljene "Morski vuk" i "©to učinila si ti" sa introm u vidu Pete simfonije. DVD zaključuje neizbjeľni "Galeb" i odjavna na svim Oliverovim nastupima "Vjeruj u ljubav". Kao bonus dodan je segment "Oliver pred koncert", te niz spotova popularnog pjevača. Na nosačima zvuka nalaze se mahom istovjetni audio zapisi kao na DVD izdanjima.

Ne treba puno troąiti riječi oko kvaliteta ovog boks-seta, a svim Oliverovim poklonicima, kojih nije mali broj, biće izuzetno zanimljivo vidjeti kako dobro poznate numere impozantno izgledaju u sazvučju simfonijskog orkestra. Cijena seta je - ąto bi rekao Sir Oliver – prava sitnica – 249 kuna, odnosno oko 33 eura.


Joą jedno zanimljivo izdanje u ponudi “Croatia Recordsa” je kompilacija ąibenske grupe “Mi”, na kojoj je 16 autentičnih snimaka iz razdoblja od 1967. do 1971. godine. U početku su svirali beat muziku, a ključni članovi petočlane ekipe bili su basista Siniąa ©karica (kasnije najznačajniji urednik Odsjeka za domaću muziku u “Jugotonu”, direktno odgovoran za izlaľenje ključnih ploča jugoslovenskog "novog talasa") i vokal i klavijaturista Neven Mijat. Upravo je njegov glas ľanrovski odredio repertoar grupe "Mi" ka soulu i rhythm ’n’ bluesu, od Ray Charlesa do Jamesa Browna i Otis Reddinga. Prvi uspjeh imali su autorskim kompozicijama "Ljubav je izmiąljena za nas" i "Jedan svet", ali su najpoznatiji hitovi bili "Bam-bam-ba-ba-lu-bam" i "La la la". Imali su status omiljene zagrebačke grupe naglaąenog dalmatinskog i američkog juľnjačkog akcenta, a 1972. godine su prestali sa aktivnim radom, ostavivąi za sobom samo tri singlice. Jedini "reunion" nastup imali su u avgustu 2001, kada su ispred ©ibenske vjećnice ponovo zasvirali na skupnom koncertu "Poziv na ples".



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -