Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DnD
"Zemlja i so"
(BK, Beograd, 2005)

(D+K) * 2

Izlazak ovog CD-a bi zasigurno sa neskrivenim osmijehom dočekao kakav pasionirani ljubitelj "onostranog", redovni čitalac "Trećeg oka", "Zone sumraka" i ostalih magazina koji se bave zdravom razumu nepojmljivim pojavama. Jer, čime osim usudom neobjaąnjivog objasniti mističnu povezanost između K2 i D2, odnosno sestara Kovač i Karić - oba djevojačka para su djeca slavnih roditelja, oba para imaju po pet slova u prezimenima koja počinju sa slovom K, tako da oba para mogu da se zovu K2, samo s nekom diferencirajućom oznakom tipa K2/01 i K2/02. Oba para su ľivjela ili ľive u Londonu, i jedna od njih je ljepąa a druga ruľnija, s tim da ona ljepąa u svakom paru ima muąku polovinu u muzičkim vodama. Osim toga, a ąto je najbitnije za ovaj tekst, oba para imaju gotovo identičnu zvučnu sliku na albumima, a na njima bar po jednu neshvatljivo prizemnu i loąu "ajmo-sada-svi-u-mrdanje" poskočicu.

Nijesu pare sve u ľivotu, kaľe stara izreka, ali da nije bilo očeva koji su, zahvaljujući svom ekonomsko-političkom uticaju, "izlazili u susret" gdje god i kad god je to bilo potrebno, tamnokosa Danica i plavokosa Danijela Karić vjerovatno ne bi uąle ni u baraľ za popunu prve lige domaće scene, iako su sasvim solidne pjevačice. Ovako, sretna zvijezda je zasjala punim sjajem i pred auditorijumom je treći albumom sestrinskog dueta "DnD" pod nazivom "Zemlja i so", kvalitetan nosač zvuka, odlično produciran, sa lijepim kompozicijama, bez sumnje biće dobro prihvaćen kod onih koji vole ovakvu vrstu muzike.

A na djelu je anglo-američki sweet-soul, koji nerijetko ulazi i u funky / disco / r'n'b vode, opąteprihvaćen trend u svijetu kojim nas u kolopadima zasipaju specijalizovane muzičke stanice. "DnD" su se valjano snaąle u zahtjevnim dionicama, a iako je za prvi skinuti singl izabran funky / hip-hop broj "Detektor laľi" sa gostom Day-Hoo-om, sestre su briljirale u numerama sporijeg tempa, naslovnoj, te "Reč izvini" i "Joą se budim". Kvalitetna je i dľezom protkana laganica "Akvarijum", a nije slabija ni poletna "Zamisli".

Duboko blatnjav u kaljuzi leľi broj "Svi na sto" (u bookletu sugestivno nazvan "Hoćemo"), maligni rudiment "eej-ooo" K2 dovikivanja, ovdje otjelotvoren u stupidnom muąko-ľenskom dijalogu: "Hoćemo svi na sto… Hoćemo! Da čujem ponovo… Hoćemo! Glasno glasnije... Hoćemo!", itd, itd... hoćemo, kako da nećemo, "Kul, kul druątvo je na okupu, gde, gde ćemo večeras.". Samo nema dľangla, jer on je masivan. Ali zato ima narodnjačkih pasaľa, jer tu su "drugarice, noćne krstarice".

Na albumu je samo osam novih pjesama, ostatak popunjavaju suątinski od originala pomjereni remixi "Detektor laľi" i "Reč izvini", kao i suptilno otpjevana tema "Love is around". Zanimljivo je da, iako je najavljeno, nema politički i nacionalno angaľovanih numera poput "Srbijo, zemljo majko" kojom su pratile Karićevu političku kampanju.

Izlazak ovog CD-a bi sa rezigniranom ravnoduąću dočekao kakav pragmatični realista, jer bi na sve dokaze već pomenutog pasioniranog čitaoca magazina koji se bave zdravom razumu nepojmljivim pojavama, odgovorio podrugljivim osmjehom i pokazivanjem posljednje strane omota diska "Zemlja i so", na kome bjelodano stoji da je vokalnu produkciju i aranľmane pratećih vokala uradila upravo Aleksandra Kovač, te da to ąto se sluąaocu učini da prečesto čuje njen kristalno britki glas nije slučajno, jer ona potpisuje i pjevanje (pratećih) vokala na ovom CD-u. Eto ąto biva kad se surova agnostička realnost umijeąa u "onostrano".

Nijesu pare sve u ľivotu, kaľe stara izreka. Neąto je i u zlatu, dragom kamenju, papirima od vrijednosti, nekretninama, akcijama... I u prezimenu Karić, ako ľelią da se bavią estradom u svim njenim pojavnim oblicima.



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -