Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

YU GRUPA
"Dugo se znamo"
(PGP RTS, Beograd, 2005)

NASTAVAK SA OZNAKOM "YU"

Pisanje prikaza svakog novog ostvarenja "YU grupe" uvijek ispred sebe ima pozitivan predznak, jer je pojavljivanje albuma dokaz da je jedna od najdugovječnijih i najpostojanijih institucija SFRJ roka joą uvijek ľiva i aktivna. I uistinu, "YU grupa" je jedna od rijetkih ovdaąnjih konstanti čija vrijednost nikada nije valorizovana na pravi način, iako je ogromna armada balkanskih muzičara, direktno ili indirektno, bila inspirisana njihovim radom, naročito segmentom čija je osnova bila uvođenje balkanskog folklora u rock muziku.

Priča seľe u davnu 1970. godinu, kada su Dragi i ®ika Jelić (na sceni sa sastavom "Albatrosi" joą od 1962.), sa Mivetom Okrugićem i Bokom Bogdanovićem napravili bezimenu grupu kojoj je publika dala ime "YU". Uslijedile su partizanske godine jugo-roka, svirke po hotelima i terasama, ali i demo snimci za britansku kuću CBS i nastupi u prestiľnim londonskim klubovima. Ređali su se singlovi "Nona", "Kosovski boľuri", "Crni leptir", "Čudna ąuma", "Opasno", "Mornar", "Dunavom ąibaju vetrovi", a svoj su neizbrisivi pečat u dvadesetpetogodiąnjem muziciranju sastava ostavili Raąa Đelmaą, Dragoljub Đuričić, te Ulcinjanin Miodrag Bata Kostić, neskriveni uzor Gorana Bregovića pri formiranju tzv. "pastirskog rocka". Druga, reanimirana faza "YU grupe" otpočela je dolaskom Petra Jelića, sina trećeg od braće, Radeta, pa je svjeľa krv uslovila i neąto čvrąću i sloľeniju zvučnu sliku, ali je sve i dalje ostalo u omeđnicama bazičnog "ZZ Top" roka i električnog bluza.

Poslije velika pauze, pred publikom je projekat simboličnog naslova "Dugo se znamo", na kome Jelić-triju pomaľu i Igor Maleąević (bubnjevi) i Saąa Lokner (klavijature). Ponuđenih deset numera imaju prepoznatljiv zvuk "YU grupe", ali zvuče začuđujuće svjeľe i vitalno, kao da se ne radi o preľivjelim dinosaurusima epohe hard-rocka. Neke od kompozicija, naravno, ne mogu pobjeći od kliąeiziranih obrazaca, i to su najslabiji momenti na CD-u, no, zato je tu naslovna numera, pjevljiva i melodična, zatim "Zaąto ljubav navodi na strah", kao i briľljivom harizmom dozirana "Boľe spasi me" čiji je autor Đule iz "Van Gogha". Joą jedna od intrigantnih numera istog autora je "Tango" (paľljiviji hroničari pop-rock subkulture se sjećaju da je na albumu "Opasan ples" naslovna numera Đukića i drugova bila upravo u tom arealu), koji počinje ogoljeno, na pola puta do bluesa igrom klavira i gitare, da bi kreąendo doąao u razradi uvođenjem vriątećih gitara i viąeglasjem u refrenu. Na sound Erika Kleptona naslanja se "Poklanjam" sa Petrom Jelićem u ulozi lead vokala, dok duh flower-power ąezdesetih provijava u odjavnom songu "Poslednja pesma", punom akustičarskih krasuljica.

Zamjerka se moľe uputiti za nesvrsishodnu upotrebu klavijatura, jer je Saąa Lokner, pored osnovne funkcije podrľavanja melodije "tepisima" u pozadini, rad proąirio i na nepotrebno i iritantno soliranje i ubacivanje elektronskih efekata (primjer je inače odlična "Ima samo jedna stvar"). Posebna stavka je uvođenje ritam maąine u rock ovakvog tipa (a ąto bi prije samo desetak godina sami Jelići označili kao svetogrđe), čime je uvodna numera "Zamoliću te" nepovratno upropaątena.

Jelići su pokuąali da na novom albumu unesu nove elemente u svoju svirku, ali se ne čini da su u tome imali puno uspjeha, niti da je to bilo uopąte potrebno. Oni su svoje zvjezdane trenutke stekli upravo plivajući u vodama riff-rocka filovanog etno elementima, a svaka modernizacija donosila je otklon sluąalačke publike navikle na konstantu, ąto svirka "YU grupe" i jeste. Moľda je u pitanju pokuąaj dodvoravanja mlađoj publici, koja njihove hitove zna samo iz self-made kompilacija "Hitovi 80-tih", a moľda je samo potreba da se bude drugačiji nego do sada. Nevolja je samo ąto su naąli loąeg savjetnika za tako neąto, jer sve ąto je novo, nije i dobro. Bajaga je pravi primjer.



Autor:

®eljko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -