Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - exYUprostor

ABONOS
Urlik

Abonos
Urlik
CD - Porodična manufaktura & Milan B. Popović, 2007

Unazad gotovo čitavu dekadu, Abonos jeste predstavljao, i to još uvek čini, prvu, udarnu liniju u okvirima ovdašnje gotik / opera / metal sekcije čija era jeste nastala nakon maga uspeha čuvenih Nightwish sa početka devedesetih godina i ona, kako u svetu, tako i u nas, sa doduše, retkim a kvalitetnim izdancima, poput novosadskih Tales of dark ili ovde pomenutih Abonos, ima šta i dan danas na ponudu dati.

Imajući u vidu, a i nipošto ne zaboravivši činjenicu da je sastav svojevremeno pretrpeo značajne promene, otišla su čak tri člana, sada i ovde imamo preostalu, ali i ključnu idejno kompozitorsku trojku koju čine - Jakša Vlahović zadužen za gitare, Marija Dokmanović - klavijature i svi vokali, kao i Milan Janković - za setom bubnjeva. Ne bi trebalo zaboraviti nekadašnji, gotovo nezapamćen u nas - vokalni dualitet, tj. dvoglasje, Marije i Marte kakvom se kod nas, ali ne samo kod nas, teško moglo, gotovo nikako, naći adekvatno upoređenje, uprkos saradnji koja nije potrajala niti opstala - koji je krasio njihovo predhodno zvanično dugosvirajuće ostvarenje.

Nekoliko godina nakon studijskog zatišja, a u odnosu na njihovo istoimeno debitantsko i albumsko ostvarenje koje jeste pomerilo granice u domaćoj muzičkoj industriji, a u okvirima u prvoj rečenici pomenutog žanra (zapravo spojivši elemente više njih u jedan jedinstven), oni, Abonos, se odlučuju na objavljivanje singla za pesmu i tekst "Urlik", koja i koji, opet, tekstualno, nije nastala direktno iz njihovog autorskog, spisateljskog pera, ali se oni sledstveno i očigledno jesu pronašli u njoj, njemu, numeri, koja se u svojoj celovitoj verziji, tekstualno i originalno nalazi u knjizi pesama "Vreme brutalnih dobronamernika" (objavljenoj 2006. u izdanju beogradske Narodne knjige), a kao poseban, specijalan bonus i deo multimedijalnog paketa, zajedno sa ovogodišnjom novom knjigom pesama naslova "Oka da ne ispustim dah" (Narodna knjiga, Beograd, 2007.) pesnika, autora i potpisnika, upravo teksta koji čitate trenutno.

Muzički i samo u tom smislu, singl "Urlik", započet, jednoipominutnim netipičnim za njih ili upravo da (ostaje veliko pitanje, a za poznavaoce njihovog rada i dela i laka odgonetka) mistikom obojenim uvodom, koji sa namerom i smislom, potseća na, i odslikava / zvučno dočarava srpsko selo u gluvo doba (noći), na koje se nadovezuju moćni gitarski riff useci, osvežena i moderno producirana, gotovo pitka i prijemčiva bubnjarska kanonada u zaleđini, vešto je u celoj ritam sekciji nadograđena vokalna dominantnost i specifična raskošnost (sada same, usamljene ali sebi i satavu dovoljne) Marije Dokmanović.

Energetski sabijeni i nabijeni eruptivnim emocionalnim bitom, Abonos u novon singlu "Urlik", stilizovano vriskaju u turbulentnim nanosima, kako vokalnim tako i muzičkim, negde na tragu Panterinim gitarskim ujedima sa jedne i starim trash bendovima u njihovim najboljim momentima sa druge strane ovog singl diska, uz neizbežen a osoben lični pečat i upornost koja se i u skladu sa godinama ovih muzičara i ove zemlje kao i žanra koji se forsira-dešava uprkos svemu, mora posebno uzeti u obzir i respektovati, (Abonos) postavljaju sami sebi ali i drugima, nov nivo svog autorskog kreativnog delovanja. U krajnjoj instanci i finalizaciji, rad Urlik, se razlikuje od svega što je sastav Abonos do sada u karijeri uradio i, možda, predstavlja, jasno trasiran muzički put kojim će bend u budućnost i u budućnosti ići. Singl "Urlik", stilizovano urbopoetizovano urliče svojom iskrenošću. Na žalost i na sreću.

Abonos
Srbija
www.abonosband.com
Recenzent:
Milan B. Popović, Beograd, Srbija
www.MolitvaTetoviranogSrca.com
kulturaurbanih@yahoo.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -