Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Diskografija - ex YU prostor

NO RULES
Homesick Blues
(2010, Front Rock - Subkulturni azil, Maribor)

Recenzija - NO RULES - Homesick Blues 2010, Front Rock - Subkulturni azil, Maribor
Recenzent: Brane Škerjanc, Radio student, Ljubljana

Sa svojom trećom pločom bosanski rock'n'rolleri, No Rules, pridružuju se kultnim bendovima balkanske rock'n'roll scene. Potpuno se slažem sa izjavom kolege Igora Bašina, koji je u aprilu 2008. prvu turneju No Rules po Sloveniji popratio sa izjavom: "Ako Srbi imaju Partibrejkers, Hrvati Majke i Slovenci Res Nullius, onda u Bosni i Hercegovini imaju No Rules".

Partibrejkers još uvijek nastupaju uživo i na svako toliko vremena snime solidan album. Majke na momente djeluju umoreno, iako potom opet eksplodiraju i iznenade cjelokupnu glazbenu javnost. Res Nullius su se povukli u privatnost, možda i zato, što ih slovenska javnost nikad nije dovoljno cijenila. Predvidljivo? Zar se to ne događa svim rockerskim grupama u Sloveniji? Problem slovenskog rocka ostaje neriješen. Imali smo nekoliko odličnih bendova, istina, ne puno, ali ipak dovoljno, da su mogli pokrenuti razvoj slovenskog rocka u pravom smjeru. To, na žalost, nije uspjelo. Razloga za to ima puno, ali sada nije primjeren trenutak za diskusiju o tome. U ovom momentu je važno, da se poslednjih godina na slovenskim binama redovno pojavljuju No Rules, koji paze na uzgoj i glazbeno opismenjavanje zakompleksane slovenske popularno orijentirane glazbene javnosti. Kad su 2008. godine nastupali po Sloveniji, bili su prihvaćeni kao vrlo perspektivan bend. Već je tada bilo jasno da iza sebe imaju bogatu istoriju. Zajedno su od 1999. godine i za to vrijeme uspijeli su si izboriti ugledno mjesto među balkanskim rock grupama. Njihov prvi album, "Pasje vrijeme", izašao je već 2003. godine i najavio bosanski rockovski vulkan. Drugi album, "Probaj me", iz 2007. godine, samo je potvrdio da dolazi odličan bend, koji zna, kako se svira bazični rock'n'roll.

Njihov treći album prava je škola suvremenog rocka, koja se spretno baca na put istraživanja tradicionalnog rock'n'roll zvuka. Za "Homesick Blues" značajno je nenametljivo kombiniranje stilova - od rhythm & bluesa, preko bazičnog rock'n'rolla i posamičnih hard rockovskih uložaka, do countryja i britanskog pub rocka. Taj slikoviti glazbeni put nadgrađuju sa tekstovima na bosanskom jeziku, kojim cjelovito zahvataju smisao rock'n'rolla kao način života. Izraz No Rulesa u sebi nosi punu vreću ekspresije, koji je temeljni uslov za pravi rockovski izražaj, pozitivnu energiju i želje. Crvena nit njihovog rada je sloboda, idealistični krik, sa kojim uhvate smisao svog rockovskog rada. Njihova glazba na novoj je ploči potpuno eksplodirala.

U usporedbi sa prvima pločama, No Rules su nadgradili melodiku, ritmiku i aranžmane pjesama, koji su začinjeni sa odličnom produkcijom. Za nju je odgovoran gitarist Dražen Mulaosmanović, koji je kontrolirao proces snimanja i produkcije. Dečki su album snimali prošlog ljeta u "Bullfrog Blues" studiju u Tuzli i rezultat je stvarno odličan. Većinu pjesama je napisao frontmen Goran Čampara, osim dvije, koje je potpisao već pomenuti, Dražen Mulaosmanović.

"Homesick Blues" nije nadgrađen samo u produkcijskom smislu, nego i u izvođačkom. Bubnjar Bojan Divković i basista Danijel Stuhli uspjeli su ostvariti super temelje za gitarske kombinacije Gorana Čampare i Dražena Mulaosmanovića, koje su spretno nadgrađene sa usnom harmonikom, lap slide gitarom i mandolinom, čak.

Uticaji Johna Lee Hookera, Chucka Berrya, Dr. Feelgood, Roryja Gallaghera, Stonesa i uzornika sa Balkana, nadgrađeni su u prisnom boogie zvučnom ambijentu, koji izbacuje jedanaest pjesama. Hit ploče je vesela pub rock boogie pjesma "Preko neba". Ova me je pjesma već u prvom slušanju podsjetila na neke pjesme Dr. Feelgood. Ne zaostaje ni bluesovska rokačina "Sirovi i bijesni", koja na momente podsjeti na kultne Partibrejkers, ali sa uvjerljivim No Rules pečatom. Ta je popunjena i zbog grubog Čampijevog vokala, koji ni za trenutak ne podliježe hedonističnoj težini cjelokupne grupe. "Homesick blues" je čisti rock'n'roll užitak, primjeren za svaki trenutak, na svakom mjestu. Ali ne za svakoga.

Brane Škerjanc, Radio student, Ljubljana.

Naslovi: 1. Uzmi moje srce, 2. Hladan dan, 3. Ne reci da me voliš, 4. Homesick blues, 5. Sirovi i bijesni, 6. Ne okreći leđa sreći, 7. Pjevajući blues, 8. Preko neba, 9. Umrli su u čizmama, 10. El pussy, 11. San
Web: www.norules.ba i www.myspace.com/norulestz
Diskografija: Pasje vrijeme (2003) / Probaj me (2007) / Homesick Blues (2010)

NO RULES - Ne reci da me voliš (CD "Homesick Blues")

Autor:
Brane Škerjanc
Radio student, Ljubljana, SLO








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -