Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Eric Clapton
Me And Mr. Johnson
2004.

Clapton je godinama pričao priču o svom idolu Robert Johnsonu i o tome kakav je on uticaj imao na razvoj glazbe i na njega samoga. Dovoljno se dokazao još u samim Yardbirdsima, a s godinama sve bolji Clapton je pobrao titulu i epitet jedanog od najboljih gitarista svijeta. Njega se ne može zaobići u slušalačkom nastojanju da se dođe do najboljih faca i onih koji su gitaru shvatili kao intrument koji može da diše i ima dušu. "Slow hand" je izraz koji, kada se spomene, on odmah asocira na Eric Claptona koji je solaže upravo svirao na taj način. Ruka mu se jedva pomjerala na vratu gitare, a tonovi bi sipali kao iz bureta - opojno, otrovno i hipnotizirajuće. Kako je naučio tako svirati? Mnoge stvari kaže da to zahvaljuje upravo Robertu Johnsonu. Možda je i jedna od tih način sviranja, i valjda je Clapton osjetio da je krajnje vrijeme da album posveti ovom velikanu bluesa.

Clapton je u jednoj od mnogih priča i hvala o Johnsonu govorio kako ga ne može kopirati i kako nedolično zvuči kada svira njegove pjesme. Claptonovo poštovanje prema Johnsonu je izraženo i rečenicama da muzika starog bluesera zvuči božanski, da  Johnsonov glas i gitara bez ikakve pratnje u sebi sadrže nešto božansko. Možda je u pravu.

No, riječ dvije o Robertu Johnsonu. Njegov period stvaranja su dvadesete i tridesete godine dvadesetog vijeka, dakle, u ono zlatno doba bluesa. Poznat i cijenjen u blueserskim vodama, on je trebao predstaviti blues bijelcima. Ali prije nego što se to dogodilo, tragično je preminuo. Dogodilo se to u jednoj od kafana gdje je običavao piti whiskey. Tada je sjedio s svojim dobrim prijateljem Sonny Boy Williamsonom - najpoznatijim sviračem usne harmonike u svijetu. Neko je iz osvete, u bocu whiskeya ubacio otrov. Robert Johnson je važio za romantičnog zavodnika, pa je jedan od prevarenih muževa dao isposlovati osvetu Johnsonu. Ortak Williamson, primjetivši kako nešto nije u redu, nije htio piti iz iste boce, pa je ostao na životu. Tako je Johnson tragično završio svoju životnu priču ne prešavši ni tridesetu godinu života, a iza sebe je imao nešto manje od pedesetak snimljenih kompozicija.

Sad se vratimo na sam album. Clapton je na svoj način pokušao oživjeti pjesme neponovljivog Johnsona i staviti ih na memorijalni album. Da ne bi tako suho zvučale kao sami originali, Clapton je dodao klavirsku pratnju, dobru ritam sekciju i vrlo dobro odradio gitarsku podlogu. Na svoj način je otpjevao ono što tako božanski zvuči. I da, zapravo je uspio u tom komercijalnom smislu odraditi solidan blues album, prihvatljiv mlađim generacijama koje se i ne sjećaju Johnsona. Za pokušaj tog neponovljivog, božanskog, kako i sam kaže, Clapton se potrudio i u tome je djelomično uspio. Obrade zvuče vjerodostojno ali neponovljivo se ne ponavlja. To su rekli i za Hendrixa. Zato će ovaj album imati više značaja i koristi kod onih koji, ipak, malo više i bolje poznaju blues muziku, nego kod onih koji su tek čuli za Johnsona.

Ovaj album u sebi nosi i određenu intimu i pokazuje Claptonov doživljaj i odnos prema Johnsonu.  On će možda imati nešto manji krug obožavatelja, ili će se možda desiti suprotno - on bi moga navesti sve one koji obožavaju Claptona da se na jedan osobit način upoznaju i s gospodinom Johnsonom. O ocjeni je suvišno govoriti jer me je Clapton oduševio ovim potezom, pa bih mu dao najvišu ocjenu za hrabri pokušaj u obrađivanju jednog od velikana bluesa. I normalno, time da ovaj album nije baš za svakoga, nego samo za odabrane štovatelje blues nota.

Playlista albuma:

1. When you got a good friend (3:20)
2. Little queen of spades (4:58)
3. They re red hot (3:25)
4. Me and the devil blues (2:56)
5. Traveling riverside blues (4:31)
6. Last fair deal gone down (2:35)
7. Stop breakin down blues (2:30)
8. Milkcows mealf blues (3:18)
9. Kind hearted woman (4:07)
10. Come on in my kitchen (3:35)
11. If i had possession over judgement day (3:27)
12. Love in my vain (4:02)
13. 32-20 blues (2:59)
14. Hell hound on my trail (3:51)




Autor:

Tomica Račić
solimozak@hotmail.com
Ismeta Mujezinovića 33
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -