Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

ALEKSANDAR SANJA ILIĆ
Interviewer: Dragutin Matošević

Aleksandar Sanja Ilić
Razgovarano 03.07.2001. godine

O tome ko je "krivac" što se obreo na polju zabavne muzike:

Nisam kriv, majke mi. Najveći "krivac" je moja majka Zorica koja me je do petog razreda niže muzičke škole vodila na časove klavira i čekala ispred vrata da ne pobjegnem, jer je u blizini bio Manješki park i bilo mi je mnogo interesntnije da se igram sa djecom, nego sa profesorkom klavira. Tako je to trajalo prvih pet godina u nižoj muzičkoj u Beogradu, a onda sam osjetio potrebu ili odgovornost prema klaviru i nastavio sam da idem u muzičku školu. Završio sam nižu, srednju i otišao na studije kompozicije kod profesora Rajčića, ali vrlo brzo upisujem arhitektonski fakultet jer me pristup ozbiljnoj muzici, kako se to tada radilo, zaista nije interesovao. Osnovao sam grupu San i krenuo da se bavim komponovanjem za grupu, ali i za mnoge festivalske pjevače. Završio sam Arhitektonski fakultet u Beogradu, upisao postdiplomske studije kod profesora Mate Bajlona, a onda se desilo ono ...

O tome kako je započela njegova muzička karijera i o tome kako je ubrojan među najbolje kompozitore bivše Jugoslavije:

.. upoznao sam Biseru Velentanlić i još neke poznate pjevače u Beogradu i zauvijek se otisnuo u muzičke vode zaboravivši i na fakultet i na postdiplomske studije. Radio sam skoro za sve najbolje pjevače tadašnje Jugoslavije i osvojio bezbroj nagrada na festivalima. Sada mi se čini da je sve to došlo nekako lako, ali kada počnem da razvijam genezu uspeha, shvatim koliko je vremena, rada i truda bilo potrebno za opus kao moj i onda nije ni čudo što me ubrajaju tu gde sam pomenut.

O formiranju grupe San:

Grupa San je oformljena u gimnaziji od klinaca iz razreda. Članovi su se brzo mijenjali jer su dolazili sve bolji i bolji i na kraju je definitivna podjela bila: Predrag Jovičić - glavni vokal i ritam gitara, Aleksandar Stojić - vokal i bas gitara, Branislav Grujić - bubnjevi, Aleksandar Slaviković - solo gitara i Aleksandar Sanja Ilić - vokal i orgulje. Izdali smo četiri singlice: "Anabela" i "Zvezda Ljubavi" - Produkcija Studio B. "Jedan svet za sve" - PGP RTB. "Papirni Brodovi" - PGP RTB. "Legenda" - PGP RTB. Grupa San se izdvajala od tadašnjih bendova najviše po tome što je veliku pažnju polagala na višeglasno pjevanje. Spremali smo prvi album, završili sve matrice i u pauzi do snimanja vokala otišli smo da odsviramo neke koncerte po Makedoniji i Srbiji. Tada se desila tragedija ... (Predrag Jovičić - Trle je nastradao od strujnog udara na koncertu u Nišu).

O tome šta je bilo nakon te tragedije u Nišu:

Poslije Niša zarekao sam se da više nikada neću imati grupu jer je Predrag Jovičić - Trle bio moj najbolji prijatelj. Svi smo se super družili u grupi, ali smo Trle i ja bili nekako najbliži. Provodili smo se zajedno, jurili ženske zajedno, išli u klubove zajedno i putovali po svijetu zajedno. Poslije koncerta u Nišu vratio sam se studijama arhitekture koje sam pomalo zapostavio zbog grupe. Diplomirao sam, upisao postdiplomske studije u klasi profesora Mate Bajlona, a onda se desilo ono ... dobio sam ponudu da radim pjesme nekim pjevačima i zapostavio sam posdiplomske studije. Tada još nisam bio svjestan da će to biti zauvijek, a da će muzika postati moj posao i moje opredjeljenje za cijeli život.

O sudbini njegove pjesme "Princeza":

"Princeza" je pjesma koja je bila primljena na "Beogradsko proleće" 1983. godine. Trebalo je da je peva Dado Topić. On je vitlao neke ideje oko dueta sa nekom crnkinjom iz Pariza. Meni je to bila sumnjiva varijanta i nisam bio oduševljen. Spasio me tadašnji urednik PGP RTB-a Đorđe Debać koji me je savjetovao da pjesmu povučem sa festivala jer je cijenio da će festival biti očajan, a da je pjesma odlična i da je treba ponuditi iduće godine za Evroviziju. Komisija je uvažila moju molbu i pjesmu izvadila iz konkurencije. Dalje stvari idu svojim tokom. Predložio sam Dadi da duet bude sa Slađanom (Milošević). Oni su se u međuvremenu zaljubili i na takmičenju u Skoplju je otpjevali tako maestralno da niko nije mogao da ih pobjedi osim ... osim tadašnje jugoslovenske muzičke kuhinje! Jednom zagrebačkom kompozitoru je iz Skoplja javljeno da je izraziti favorit "Princeza" i tada kreće kuhinja. Svi centri su u međusobnom dogovoru. Poeni se skidaju "Princezi" i ona na kraju završava čak na 4. ili 5. mjestu, da bi kasnije postala Hit godine 1984. u Jugoslaviji. Na Evroviziju putuju Izolda i Vlado Kalember sa pjesmom čije autorstvo ni do dan danas nije poznato. Značaj "Princeze" je u tome da se pokazalo da je to pjesma koja ima velike muzičke kvalitete, da može biti Hit godine i da se može prodati u rekordnom tiražu.

O tome šta je radio u periodu od 1990. i nakon toga:

Od 1990. i nakon toga sam se bavio muzikom za pozorište. Za predstavu "Plava Ptica" uradio sam jednu od svojih najboljih muzika u životu i sada slušajući je dolazim na ideju da je izdam kao CD. Ta predstava je od početka do kraja bila praćena muzikom. Čak je i naslovna numera bila veliki hit u Srbiji. Pjevali su je glumci JDP-a, a dio teksta glasi: "... moj Bog ima plave oči, moj Bog je protiv kraljeva noči, da letim ko drugi ... tražim pravo, sklopiću ruke i misliti plavo." Režiser je bio Irfan Mensur sa kojim sam uradio još dosta vrlo uspješnih predstava kao što su: "Lakrdijaš","Nizinski", "Bartolomejski vašar", "Klaudije", "Tasana".

O formiranju benda "Balkanika":

Upravo kada smo radili "Tasanu", za niško pozorište, rodila su se ideje za moj rad na polju ethno muzike. Naslovna numera iz predstave je jedna od glavnih melodija na mom albumu "Balkan 2000". Album sam radio oko tri godine ali sam najviše vremena proveo istražujući stare napjeve, vizantijska pojanja i liturgije, čitao o vizantijskom komonveltu, a tek na kraju svu tu atmosferu pretočio u muziku koja je komponovana. Na mom albumu nema obrada starih pjesama. Nema ni citata. Kompletna muzika je nastala u postupku rada. Strahovita inspiracija za mene su bili novi instrumenti sa kojima do tada nisam radio. Za neke čak nikada nisam ni čuo, kao što je na primjer dumbus. Ti instrumenti (kaval, gajde, frula, tapan, zurle, ...) i mladi muzičari koji vrlo iskreno sviraju te instrumente želeći da sačuvaju neku tradiciju ovih naših prostora, natjerali su me da napravim grupu kojoj je ime "Balkanika", koje nam je dao moj brat Dragan Ilić, inače lider grupe "Generacija 5", kojoj sam ja opet bio kum. Tako smo sada - fifti-fifti. "Balkanika" je imala koncerte u mnogim zemljama kao što su: Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mexico, Kina i ko zna gdje još.

O trenutnim planovima:

Mislim da je moja priča u bivšoj Jugoslaviji uglavnom završena i da svu snagu sada usmjeravamo ka inostranstvu jer je ova naša muzika Balkana toliko jaka i dobra da ona mora da se prikaže svijetu. Očekujemo i evropsko izdanje diska "Sanja & Balkanika" mada sve još nije kako bi trebalo biti. Nadam se da će i to biti završeno na način koji će nama odgovarati. Samo ne želimo, jeftino da se prodamo. Zahvaljujući ovom projektu, pozvan sam da budem član "Balkan Horses Band"-a koji je osnovala bugarska agencija Aquastorm. U bendu svira po jedan član iz svake zemlje Balkana. Među onima koje ćete (pre)poznati su Vlatko Stefanovski iz Makedonije, Aleksandar Sanja Ilić iz Srbije, Tamara Obrovac iz Hrvatske, Teodosi Spasov iz Bugarske... Ima još muzičara iz Grčke, Rumunije, Turske ... i na 7 koncerata koje smo do sada imali grupa je napravila pravi pravcati pampas što i nije čudo kad se zna da je sastavljena sve od samih muzičkih velemajstora i virtuoza.

O planovima za budućnost:

Moji najvažniji planovi su vezani za grupu "Balkanika". Trebalo bi uskoro da radim muziku za jedan koprodukcioni film. Radim na novom materijalu za "Balkaniku" i šaljem Aquastormu slobodne termine da bi se uradili koncerti sa "Balkan Horses Band"-om u Grčkoj, Turskoj i Japanu.


Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 260 od 21.11.2007.

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -