Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

HARIS ČIZMIĆ
Interviewer: Dragutin Matošević

Haris Čizmić (The Axa)
Razgovarao: Dragutin Matošević

Haris Čizmić je član grupe Axa. Grupu Axa je formirao gitarista i kompozitor Haris Čizmić. Prvobitan naziv te grupe je bilo Therion. Bilo je to u Sarajevu, 1996. godine. Njihovi provokativni video spotovi bili su zabranjivani za emitovanje na nacionalnoj televiziji (zbog toga i mijenjaju ime benda - od Therion ka Axa). 1998. godine osvajaju prvo mjesto na međunarodnom festivalu "Forte '98" sa pjesmom "Stay Sleepless". Ubrzo potom vrhove svih top lista osvaja njihov debitantski album "Therion Confidential" (izdat 1999. godine). Snimili su soundtrack za film "Escaping Otis". Kao jedan od najpopularnijih bendova Bosne i Hercegovine, tog vremena, članovi grupe Axa su nastupili pred predsjednikom Clintonom, tokom njegove posjete Sarajevu, 1999. godine. Nastupili su i na narednom festivalu - "Forte '99". Ljeta 1999. godine Axa su na hit top listama sa pjesmama "Alone" i "Everything". Članovi grupe Axa se 2000. godine sele u Detroit, Sjedinjene Američke Države. Trebalo im je nekoliko godina dok su se snašli u novoj okolini.

Diskografija:
"Therion Confidential" (1999) / "The Other Side" EP (2000) / "AXA - multimedia" (2001) / "Therion Confidential - remastered" (2004) / "Good Girl" EP (2005)

P: Grupa Axa već duže vremena djeluje na američkoj muzičkoj sceni. Da li je ostvarila prijateljske odnose sa nekim tamošnjim bendovima?

Haris Čizmić: Od informacija koje bih sada mogao dati najvažnija je ona da članovi grupe Axa i nadalje žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama, već sedmu godinu. Napokon se povezujemo sa pravim ljudima zahvaljujući kojima smo vrlo angažovani na mnogo polja. Lično smo u vrlo dobrim odnosima i prijatelji sa mnogim američkim bendovima.

P: Kako bi se, ukratko, mogla opisati sadašnja američka muzička scena.

Haris Čizmić: Muzička scena u Americi je mnogo drugačija nego u Bosni i Hercegovini, i to ne spominjući "velike" zvijezde. Ovdje svaki gradić i selo imaju izuzetno dobre bendove kojima bi u Evropi mnogi pozavidjeli – i na talentu i na sposobnostima. Toliko toga ovdje ima, da je jako teško naći put i "isplivati" na površinu. Mnogi tako cijelu svoju karijeru provedu svirajući po klubovima, barovima... Za razliku, u Bosni, ako imaš bend i pjesmu, možeš dobiti prostor čak i na državnoj televiziji i radiju. Mi smatramo uspjehom tih nekoliko novinskih članaka o grupi Axa objavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama i stalno emitovanje naših pjesama na nekoliko njihovih radio stanica, kao i to da se naš stari CD još uvijek prodaje, online, a piratske kopije su raširene i po radnjama. Intervju koji smo napokon - nakon mnogo dogovaranja i odgađanja, dali za TV VH-1 (koji je mnogo veći od MTV), ne možemo smatrati velikim uspjehom, iako smo spomenuti kao grupa Axa iz Bosne i Hercegovine i emitovan je clip našeg video spota "Budi uvijek sam" - jer smo tu bili kao gosti koji su pričali o drugom bendu koji je u jednom periodu imao uticaja na našu muziku, o bendu "Megadeth". No, zahvaljujući tome, sklopili smo poznanstva sa većim "ribama" iz svijeta show businessa, tako da će naš EP CD nakon masteringa ići na adrese na kojima ga već čekaju. Takođe, mijenjamo i izdavača, ali o tome više kad se to i desi.

P: Živite u gradu imenom Warren.

Haris Čizmić: Da, trenutno živimo u gradu Warren, Michigan, Sjedinjene Američke Države, i omiljeno mjesto izlaska nam je lokalni Hot Rock caffe, koji je ovdje gotovo poznat kao muzej, jer je tu jednom prilikom Eminem potegao pištolj na nekog tipa i sada turisti dolaze da vide to "istorijsko mjesto"...

P: Što bi mogao reći o vašim trenutnim aktivnostima?

Haris Čizmić: Bitno je da se spomene, radimo u studiju "557" i novi materijal nam producira Bret Haupt, pjevač, gitarista i vođa grupe SweatySuedeLips, koja je dva puta zaredom osvojila titulu najboljeg benda u Detroitu. Bret Haupt je lični prijatelj sa Marilyn Mansonom i Kid Rockom (s kojim smo se sreli na košarkaškoj utakmici "Pistonsa"), a njegov band radi muziku vrlo sličnu muzici grupe Nine Inch Nails. Sada, nakon povratka sa turneje, posvetio se produciranju našeg materijala. Takođe, vrlo je blizak sa Jack Whiteom iz grupe White Stripes (kojeg smo imali priliku upoznati), a koji je odrastao u gradu u kojem smo mi proveli godinu i po dana nakon dolaska ovdje. Inače, mi snimamo EP koji će imati 4-5 pjesama pjevanih na engleskom jeziku i muzički će biti par svjetlosnih godina daleko od onoga što smo ranije radili. I sada smo, napokon, nakon više od 30 snimaka koje smo uradili u SAD, a koje nikada nismo finalizirali do kraja, konačno zadovoljni zvukom i stilom, mada nemamo toliko vremena da snimamo muziku jer ja intenzivno radim grafički i web dizajn.

P: Glavni vokal u vašem bendu je Adisa, tvoja supruga.

Haris Čizmić: Adisa je naš vokal, a još ima vremena da radi i kao foto-model. Jako često ima revije i fotografisanja, a imala je i ulogu u filmu "Lucky Charm", koji je producirao i režirao Patrick McCartie Adisa je imala ponude i za neke druge filmove, no, fakultet joj je prioritet jer želi da bude arhitekta, ma čime se ubuduće bude "ozbiljno" bavila. Nekako mislim da ćemo se mi uvijek baviti raznim stvarima, onim koje nama oboma najviše odgovaraju.

P: Što bi mogao reći o vašim ostalim aktivnostima?

Haris Čizmić: Mi smo kao bend Axa uradili par grupnih muzičkih projekata sa ovdašnjim ljudima, par multimedijalnih stvari i nekoliko muzika za nezavisne dokumentarne filmove, ali to nije ništa previše veliko. Ja sam učestvovao na grupnoj izložbi slika i crteža održanoj u Detroitu i koja je bila lijepo primljena i posjećena, tako da već sada polako spremam materijal i za neke nove koje bi se trebale održati u budućnosti. Stalno sarađujem sa nekoliko grafičkih izdavačkih kuća i mnogo toga radim za njih.

P: Axa je prvenstveno muzička grupa. Što je sa novom muzikom?

Haris Čizmić: Priznajem da sam malo zapostavio muziku, ali dobra je stvar da sada 80% svake pjesme koju radimo završimo u svom studiju, onda idemo u "veliki" studio da (do)radimo neke gitare, vokale i mix. Mastering radimo u jednom drugom gradu, isto u blizini Detroita. Snimke koje smo skoro završili u Pittsburghu i Louisvilleu, a koji su trebali na post-produkciju u NY, povukli smo prije izdavanja, prvo radi nesuglasica sa izdavačem, a onda, nakon podrobnijeg i kritičkog osvrta na sve što smo uradili, odlučili smo da je sve to previše slično onome što smo već radili u BiH, da u nekom smislu nije bilo dovoljno progresivno i odustali smo.

P: Kakva je budućnost vaše muzike?

Haris Čizmić: Ta pauza nam je trebala, a pomogla nam je da razmišljamo zdravije i sada smo u toj nekoj "minimalistickoj" fazi, gdje nemamo više po 36 kanala svega, od klavira do simfonijskog orkestra, već je sve vrlo jasno, oštro i čisto. Sve u svemu, Axa postoji, radi i novosti o nama možete naći na našoj sasvim novoj, preuređenoj web stranici: www.theaxa.com .


Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 304 od 19./20.01.2008.

 

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -