Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

MIRALEM DENJAGIĆ MERLIN
Interviewer: Dragutin Matošević

Foto: Dragutin Matošević
Miralem Denjagić Merlin
Razgovarao: Dragutin Matošević

Miralem Denjagić Merlin - član Moto kluba "Salines", Tuzla (Zvuk motora i rock and rolla)

P: Kako bi ti sam sebe predstavio?
O: Zovem se Miralem Denjagić, a u ovom gradu mnogo sam poznatiji pod nadimkom Merlin. Sebe osjećam kao sasvim običnog čovjeka koji ima svoj životni poziv, imam posao, porodicu (ženu i djecu), ali imam i svoju veliku ljubav, hobby ili se može reći i sport - a to su motori i motociklizam. Tom sportu posvečujem mnogo svog vremena. On čini značajan dio mog života i ne bih ga tek tako mogao ostaviti. Isto tako, jedan sam od osnivača i član Moto kluba "Salines" iz Tuzle. Taj klub je osnovan novembra 2003. godine. Trenutno broji nešto više od 75 aktivnih članova i okuplja većinu motorista ovog grada.

P: Što je bilo presudno da zavoliš baš taj sport?
O: Uvijek su ti korijeni vezani za neko davno vrijeme. To je nešto što se kao ljubav stiče još u djetinjstvu. Moj rahmetli dajdža, Zihnija Mujezinović, vozio je motore i njegovim posredstvom sam i ja došao u dodir sa njima. Zajednički smo popravljali te stare dvotaktne motore, a prve vožnje bile su mi na motorima marke Tomos. To me je privuklo tom sportu i "drži" me i dan danas. U predratnom vremenu moja generacija je vozala Tomose, Jave i MZ-e, a poslije rata su u Bosnu i Hercegovinu došli neki drugi motori.

P: Znači, tuzlanski motoristi su se počeli organizovati u moto klubove?
O: Da. Prvi i jedini pravi moto klub u Tuzli je MK "Salines". Motoristi su se i ranije sporadično družili, ali kada su shvatili da imaju "kritičnu masu", odlučili su da se i klupski organizuju.

P: Što znači biti članom jednog motorističkog kluba? Što klub zahtijeva od svojih članova, a što im pruža?
O: Postoji nekoliko vrsta motorističkih klubova. Moto klubovi se dijele na MC-je i MK-e. MC (motocycle club) je američka vrsta motorističkog kluba i nastala je 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Oni imaju striktnu hijerarhiju koja se bazira na vojničkoj disciplini i sa sistemom nadređenih i podređenih članova. Mi nismo takav klub. Mi smo Udruženje građana MK "Salines" Tuzla, znači, udruženje kakvo imaju vozači, ribolovci, vazduhoplovci i tako dalje. Družimo se i motor nam je lajtmotiv, njega volimo, on nas povezuje i on je glavni razlog našeg druženja. Nemamo stritknu hijerarhiju. Naravno, imamo predsjednika, podpredsjednika, članove upravnog odbora i sve što je potrebno, ali zajednički odlučujemo o našim akcijama. Svi smo jednako važni i svi se jednako poštujemo.

P: Kakva su "pravila igre" među članovima vašeg moto kluba?
O: Pravila su pojednostavljena. Član moto kluba mora imati vozačku dozvolu za motociklo A kategorije i mora imati motocikl. Pored redovnih članova postoje i simpatizeri moto kluba, a to su oni koji nemaju motore. Oni mogu da se učlane u naš moto klub, ali ne mogu biti njegovi punopravni članovi. Simpatizeri su nam bitni jer se nadamo das će jednog dana i oni položiti A kategoriju, imati motor i time postati naši punopravni članovi. Dalje, bitna stvar među članovima moto kluba je njegovanje saobraćajne kulture. Sa našim članovima puno radimo na tome da se poštuju saobraćajni propisi, a i sigurnosni propisi. Svi su obavezni nositi kacige, kožna odijela, da se u saobraćaju ponašaju sukladno uslovima na putu, saobraćajnoj signalizaciji i tako to. Desi se da među više od 70 naših članova neki malo i "iskoči" iz pravila igre, ali ga mi odmah upozorimo da mora korigovati svoje ponašanje. Naravo, ni jedan naš član ne smije imati sukoba sa zakonom. Znači, od naših članova tražimo da imaju jedan visoki moralni nivo.

Foto: Dragutin Matošević

P: Upoznaj nas sa situacijom - ima li moto klubova i izvan Tuzle, recimo, na nivou Tuzlanskog kantona?
O: Svakako da ih ima. Poslije rata je to "krenulo" i danas skoro svaka općina ima jedan ili više moto klubova. Ako bih trebao spomenuti samo neke od moto klubova pomenuo bih u Orašju MK "Posavac" i MK "BMW"; u Srebreniku su MK "Gradina" i "Silver Rider"; u Lukavcu su MK "Pakleni vozači" i MK "Ace Of Spades"; u Živinicama su MK "Indians", MK "Prikaze" i MK "Nitro"; u Banovićima je MK "Black Gold"; u Kladnju postoji MK "Dragons"; u Gračanici ih ima nekoliko i tako dalje.

P: Kakva je saradnja između moto klubova?
O: Saradnja je krajnje prijateljska. Mi nemamo nikakvih interesnih veza u smislu financija ili bilo kakvog poslovnog odnosa. Ovo je za sve nas hobby i mi se na tom nivou i družimo i surađujemo. Svi klubovi organizuju moto susrete i gledamo da se pojavimo na svim tim moto susretima i svi moto klubovi dolaze nama kada mi organizujemo moto susret. Nadalje, mi se pomažemo i na putu. Vi nikada nečete vidjeti pokvarem motocikl, a da kraj njega prođe drugi biker. Obavezno je stajanje, uz nuđenje pomoći. Tu ne igra ulogu činjenica da li je to član našeg moto kluba ili nije.

P: Sami moto susreti - kakvu priliku oni nude?
O: Otprilike, moto sureti oslikavaju neke naše sklonosti u muzičkom pravcu, u zabavnom pravcu, u društvenom pravcu. Po meni, svaki moto susret treba da bude spektakl - motora, rock and rolla, igara, zabave i druženja. Oni su to po našoj definiciji. Oni oslikavaju ono čime se mi ponosimo. Na moto susretima uvijek sviraju dobri rock and roll bendovi, tu je dobra zabava, a trudimo se uvijek ponuditi i nešto novo i interesantno. Na raspolaganju su nam muzički program, neke čudne zabave, takmičenja u ispitima spretnosti, u odmjeravanju snage. Obavezan dio svakog moto susreta je defile svih bikera kroz grad, što mi zovemo panoramska vožnja. Cilj je da naši gosti vide naš grad, da ga bar malo upoznaju.

P: Što znači organizovati jedan moto susret?
O: Svaki moto susret treba organizovati u skladu sa zakonom. Moto klub podnosi sve potrebne zahtjeve (prema MUP-u, prema gradskoj upravi, prema domu zdravlja, vatrogascima i tako dalje), osiguraju se sve potrebne dozvole, zatim se osigura prostor za susretanje motorista, pronađe kvalitetna muzika, osmisle zabavni i takmičarki programi, organizuje hrana i piće za motoriste, defile i tako dalje i tako dalje.

P: Odavno tvrdim da su moto susreti jedina mjesta gdje se može čuti prava i dobra rock and roll muzika.
O: To i jeste tako. U vrijeme poplave šunda za rock bendove nema mjesta gdje bi mogli svirati do na moto susretima.

P: Kako bi ti objasnio spoj rocka i motora? Zašto i bikeri nisu postali turbo folkaši?
O: Ne mogu tvrditi da i među bikerima nema onih koji vole turbo folk, međutim kada se radi o moto susretima, sa takvom muzikom nema čak ni koketiranja. Mi bikeri odabiremo muziku koju volimo, a to je bez dvojbe rock and roll. Ona mala grupa turbo folkaša među nama, odlazi na mjesta u gradu gdje se svira muzika koju oni vole. Motorijada treba i da ostane vezana uz rock and roll muziku. Kada biramo muziku za naše moto susrete trudimo se potencirati naše lokalne bendove, dati im priliku da se predstave pred publikom koja zna što je dobra muzika, da zasviraju na pravoj bini, na pravoj opremi, ispred velikih muzičkih zvijezda.

P: Mislim da smo došli do tačke našeg razgovora kada možemo najaviti moto susrete koje organizuje MK "Salines" Tuzla.
O: Radi se, znači, o drugim moto susretima u organizaciji našeg moto kluba koji se održavaju pod već tradicionalnim nazivom - Bike and Roll, ovaj puta sa rednim brojem 2. Ako bogda, bit ce i Bike and Roll 3, 4, 5 i tako dalje. Ovime stvaramo brend, a tvorci smo još jednog brenda. Naime, možda jedini na svijetu (zadnjeg vikenda decembra) organizujemo Bikersku Novu godinu. Do sada smo ih organizovali četiri. Bike and Roll 2 će se održati na lokaciji Šičkog Broda, plato bivšeg SFOR-ovog kampa. Datum održavanja moto susreta je 13. i 14. juni 2008. godine. Za građanstvo je organizovana autobuska linija na potezu Hotel Tuzla - Šički Brod - Hotel Tuzla. Petak i subota su udarne noći, a u nedjelju je razlaz motorista. Defile je u subotu, 14.06.2008. godine sa početkom u 17:00 sati. Program moto susreta je ovakav - u petak smo predvidjeli cjelovečernju zabavu. Program za petak počinje u 20:00 i obuhvata nastup domaćeg benda Depozit, a oni su uvertira za Igora Vukojevića koji će sa svojim bendom nastupiti sa rock programom. Nakon Igora, iza ponoći, program se nastavlja u šatorima uz DJ program Back Acida i Borga - sve do zore. Naprijed pobrojane pratit će go-do dance, atraktivne plesačice iz Novog Sada. Za subotu smo od 20:30 pripremili nastup rock benda iz Tuzle, Human. Ti momci sviraju odličnu muziku i oni su predgrupa beogradskoj grupi Van Gogh. Tuzlaci ih vole i zato smo ih i ovaj puta pozvali. Oni imaju i novi album, tako da će to biti prilika da se on promovira. I te večeri tu će biti go-go dance. Nakon nastupa grupe Van Gogh slijedi stripteaze ili kako mi to volim reći - erotski ples. Nakon toga, svi se selimo pod šator uz DJ program i go-go igračice, pa opet do zore. Ulaz na motorijadu je u petak besplatan, ali radi pokrivanja troškova koji nisu zanemarivi, ulaz će se plačati u subotu i to u iznosu od KM 10,00. Ako se zna da tu večer uz sav ostali pripremljeni program nastupaju i Balkanske zvijezde - Van Gogh - to nikako nije mnogo.

P: Koliko predstavnika drugih moto klubova očekujete?
O: Na Bike and Roll 1 došli su predstavnicfi iz više od 70 moto klubova. Nema razloga da ih ove godine ne bude i više. Očekujemo da nam dođe između 2,500 i 3,000 motorista plus "civili" kojih će biti najmanje još toliko.

P: Vjerujem da će mnogi čitatelji Tuzlanskog lista kada pročitaju ovu lijepu priču, a motoristi su, poželjeti postati članom vašeg moto kluba. Gdje i kome da se jave?
O: Svaki pravi motorista, svaki ljubitelj motora, bit će rado viđen u našim redovima. Dobrodošli su i simpatizeri. Zainteresovane pozivamo da posjete naš klub koji se nalazi u zgradi Cipelići, Caffe Star. Bilo kome da se obrate, dobit će pravu informaciju.

P: Na kraju...
O: Pozivam Tuzlake da nas posjete na moto susretu u što većem broju. To će biti spektakl za nezaborav.

Foto: Dragutin Matošević
MK "Salines" Tuzla
Club house - Cipelići, Caffe "Star"

Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 429 od 16.06.2008.

Interviewer + photographer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -