Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interview

MILAN B. POPOVIĆ
Interviewer: Tamara Lujak

Intervju: Milan B. Popović - Autorica: Tamara Lujak

MILAN B. POPOVIĆ, 1976., pesnik i kolumnista u više od dvadeset novinskih i Internet redakcija. Prezenter podzemne i nadzemne muzičke scene. U vremenu brutalnih dobronamernika, objavio je pesničku trilogiju (za Narodnu knjigu). Živi i piše u Beogradu. Ove, 2010. godine, izašao je kompilacioni muzički CD sa 18 rok i metal sastava koji su komponovali muziku i odpevali 18 pesama iz njegove knjige "Vreme brutalnih dobronamernika". Više o Milanovom radu možete otkriti u ovom intervjuu, ali i na njegovom sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com .

1. Ko je sve zastupljen na CD kompilaciji Vreme brutalnih dobronamernika?

Na kompilacijskom albumu "Vreme brutalnih dobronamernika" nalazi se 18 grupa i izvođača: legendarna umetnica Aleksandra Slađana Milošević u saradnji sa grupom Alogia, grupe Instant karma, Abonos, Art diler, Backbone, Tales of dark, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Iskaz, Darkshines, Asphalt Chant, Seraphim i Demether. Posebna čast mi je bila saradnja sa našom, već decenijama unazad poznatom i priznatom svestranom umetnicom Aleksandrom Slađanom Milošević i grupom Alogia. Pored te jedinstvene saradnje na zajedničkoj pesmi Izdaja (ja bih da odmorim dušu), zaista je nezaboravno iskustvo i zadovoljstvo bilo raditi i sarađivati sa mnogobrojnim mladim muzičarima i kompozitorima iz Srbije i balkanskog regiona.

2. Kako ste došli na ideju da spojite popularnu muziku i savremenu poeziju u jednu celinu?

Klasičan književni aparat u Srbiji, da tako nazovem zvaničnu književno-trgovačku scenu, je zakržljao, staromodan i nije prilagodljiv novim strujanjima i pesničkim senzibilitetima. Forsiraju se prozni naslovi koji mogu da se koliko-toliko prodaju i unovče. Više nije bitan umetnički domet dela, već koliko novca može da se zaradi na određenoj knjizi, koja je sada postala, proizvod. Na žalost, apsolutno sve se svelo na pare i bukvalnu i metaforičku prodaju. Pošto sam video da je borba sa vetrenjačama i svojevrsnim književnim grupacijama gotovo besmislena, okrenuo sam se supkulturi i rokenrolu, mojoj prvoj životnoj ljubavi. Ideja da spojim svoju poetiku sa modernim gitarskim strujanjima bila je, ispostavilo se, toliko skladna, opravdana i adekvatna, da sam čak i ja bio iznenađen krajnjim kreativnim rezultatom.

3. Odakle dolaze muzičari koji su zajedno sa Vama učestvovali u stvaranju ove neobične kompilacije?

Pri odabiru sastava vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu, aktuelnosti, ali i o ravnopravnoj teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara-učesnika, tako da se na CD kompilaciji, pored nekoliko sastava iz Beograda, nalaze i umetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke i drugih gradova. Kreativan doprinos i lični pečat dalo je sedamdeset muzičara i kompozitora.

4. Likovnu opremu CD-a radio je akademski slikar-grafičar Jaksa Vlahović, Vaš višegodišnji saradnik. Recite nam nešto više o saradnji sa njim...

Jakša Vlahović je tokom petogodišnje saradnje postao moj iskreni prijatelj. On je vanserijski umetnik, poznat u svetskim okvirima, priznat akademski slikar i grafičar. Može da se pohvali brojnim međunarodnim i domaćim nagradama, ali to ne radi jer je više nego skroman. Svaku moju zamisao je znao da adekvatno i efektno vizualizuje. Radio je kompletan omot ove CD kompilacije kao i korice i ilustracije za sve tri moje zbirke poezije, počev od "Molitve tetoviranog srca", preko "Vremena brutalnih dobronamernika", do "Oka da ne ispustim dah".

5. Koliko je vremena prošlo od nastanka prve pesme do poslednje, sedamnaeste pesme sa ove kompilacije?

Od snimanja prve pesme (grupa Abonos, pesma "Urlik"), pa do poslednje numere na disku (grupa Heaven rain, pesma "Dva"), proteklo je tri godine. Ispada da je najlakše i najlepše bilo stvoriti komletnu numeru i kompilaciju-umetničko delo, nego li onaj kasniji, čisto tehnički, štamparski i izdavački čin. Međutim, hrabre i dosledne i sreća prati. Celu CD kompilaciju vaši čitaoci mogu poslušati na sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com ili je skinuti sa sledećeg linka: http://rapidshare.com/files/377407830/Milan_B._Popovic_-_Vreme_Brutalnih_Dobronamernika_-_CD.zip.html .

6. Vi ste prvenstveno pesnik, ali i književni (Blic) i muzički kritičar (Time out). Kakav je tretman poezije i pesnika danas?

Poezija je nepravdeno potcenjena i marginalizovana, verovali ili ne, i od samih književnih institucija, koje bi po svakoj normalnoj logici i definiciji morale da je poštuju i u svakom smislu potenciraju. Ali, one to ne čine. To je zapravo i najstrašnije u celoj priči. Smatram da je poezija elitna duhovna disciplina!

7. Najbolja bi promocija Vaše kompilacije svakako bio muzički spot. Planirate li nešto na tom planu?

Slažem se. Beogradski sastav Abonos je već snimio spot za pesmu "Urlik". Trenutno je u procesu montaže i uskoro će biti dostupan javnosti. Pored ovog spota u narednim je nedeljama planirano snimanje spota Aleksandre Slađane Milošević i grupe Alogia, za pesmu "Izdaja (ja bih da odmorim dušu)". Lično sam prisustvovao snimanju prvog spota (Abonos) i jedva čekam da vidim finalnu verziju. Spotu Aleksandre Slađane Milošević i Alogije se posebno radujem!

8. Šta Vam je dalje u planu? Nova zbirka, novi CD, nešto treće?

Nova zbirka pesama, svakako. Naime, zbirka je već završena i samo čeka moje zeleno svetlo da krene u proces štampanja. Kako stoje stvari, izdavač knjige će biti isti kao i do sada, "Narodna knjiga" iz Beograda. Međutim, odlučio sam da cela ova, 2010. godina i dobar deo naredne godine u potpunosti bude u znaku kompilacije "Vreme brutalnih dobronamernika", te su sve moje misli i iaktivnosti, usmerene samo i isključivo u tom smeru.

Prilog:

Tamara Lujak
Beograd, Srbija
www.art-anima.com/tamaralujak








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -