Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MATIJA DEDIC
Nastup u Tvornici kulture, Zagreb, Hrvatska
17.02.2006. , Zagreb, HR


Foto: Davor Hrvoj

MATIJA DEDIC
Nastup u zagrebackoj Tvornici kulture

Svecanost Arsenove glazbe
(Promocija albuma "Drugi pogled")

Klavirist Matija Dedic je 17. veljace 2006. godine u zagrebackoj Tvornici kulture predstavio svoj novi kompakt disk, "Drugi pogled", sto ga je krajem 2005. godine objavio Dallas Records. Konecert koji je, kao i album, u cijelosti posvetio glazbi svoga oca, Arsena Dedića, u potpunosti je rasvijetlio dvije znacajne dimenzije njihova plodnog i kreativnog obiteljskog glazbenog stavralastva.

Bila je to promocija Arsenova autorskog djelovanja na podrucju popularne i filmske glazbe, ali i Matijina jazza. Naime, Matija je odabrao one skladbe koje su bliske jazzu - iako Arsen nikada nije pokazivo pretenzije prema jazzistickim iskazom - i donio ih je u posve novom svjetlu. Ocevim skladbama podario je novu dimenziju, vidjenje koje Arsenovoj glazbi nije do sada dao nitko drugi iako ju izvode brojni glazbenici. To je jos jedna potvrda kvalitete njegova skladateljskog djela kao univerzalnog i bezvremenog. Matija je rodbinski, ali i emotivno, vezan uz ta djela. Kako napominje, s njima je odrastao. Primjerice, Arsen je, skladajuci glazbu za televizijsku seriju "U registraturi", Matiju drzao na koljenima. Neke od tih skladbi izvodio je i ranije na koncertima, posebice u suradnji s Massimom i ocem.

U dobro koncipiranom dvo i pol satnom nastupu bez pauze, Matija se predstavio sjajnim klaviristom, svestranim glazbenikom dojmljive tehnike, ali i emicionalne snage, kojem ne nedostaje mastovitosti. U prvom dijelu je sa stalnim suradnicima, pouzdanim kontrabasistom Mladenom Barakovicem i bubnjarom Bornom Sercarom, izveo Arsenove hitove: "Sve te vodilo k meni", "Ne Placi", "Razgovor s konobarom", "Kuca pored mora" i "Ni ti ni ja". Iako instrumentalne, lisene predivnih tekstova punih simbolike i duha, te Arsenove osobnosti, Matijine izvedbe odisu poeticnoscu. U sponatanim izvedbama slusali smo suvremene jazz obrade u rasponu od romanticnih balada do furioznih paljevina najbrzeg tempa, ponekad odsvirane i u free jazz maniri. U glazbenom zanosu, izvedene znatno agresivnije i slobodnije nego na kompakt disku, one su i potrajale znatno duľe, a zahvaljujuci sjajnoj komunikaciji medju glazbenicima cesto su se razvijale u nepredvidjenom smjeru, no nikad ne zaboravljajuci osnovni moto - duh Arsenove glazbe - da bi se na poslijetku uvijek vratile zadanom obrascu.

Na zalost, nije ostvarena i ona druga, za jazziste toliko znacajna komunikacija s publikom koja je te veceri solidno popunila Tvornicu, za tu prigodu primjereno dekoriranu sa sastavom pomaknutim ispred pozornice, stolovima u prednjem dijelu, te scenografijom koja je asocirala na kazalisni ugodjaj. Naime, veci dio publike bio je iznenadjen suvremenim jazz pristupom, pa su sola i izvedbe koje bi poznavatelji i ljubitelji jazza u klupskom ili koncertnom okruzju pozdravljali ovacijama, popratili mlakim reakcijama ili ponekad i bez pljeska. To svakako nije pomoglo glazbenicima naviklim na takve interakcije da se jos vise razmasu u nadahnutim izvedbama.

Razlog tome treba potraziti u cinjenici da je veci dio publike svoja ocekivanja zasnivao na interpretacijama njegovih roditelja: Gabi Novak i Arsenu Dedicu. Vidjelo se to i po reakcijama u stilski posve drukcijem drugom dijelu koncerta kada su se oni pridruzili kao gosti. Iako na albumu pjeva tek skladbu "Kuca za ptice", u kojoj joj se na kocertu pridruzio harmonikas Marko Krizan, Gabi Novak je uz trio Matije Dedica otpjevala i svoj hit "Pusti me da spavam" izmamivsi ovacije publike. Nastavak je u potpunosti pripao Arsenu Dedicu koji je, kao i na CD-u, uz trio otpjevao svoju uspjesnicu "Sve sto znas o meni", a u nastavku je odusevio u solo izvedbama, svirajuci klavir i pjevajuci, u duu s Matijom ("Tvoje njezne godine" i "Moderato Cantabile"), te s Gabi ("Bit ces uvijek moja"), govoreci i stihove. Jos jednom predstavio se osebujnim, duhovitim i kreativnim tekstopiscem, skladateljem, pjevacem i klaviristom.

Da bi zadovoljio sve segmente djelovanja zabiljezene na albumu, osim trija s basistom Renatom Svorinicem i bubnjarom Jadranom Ducicem Cicom, Matija je koncert priveo kraju solo, te trio izvedbama Arsenove glazbe iz serije "U registraturi" i filma "Pakleni otok".


Autor:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -