Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

16. PROLJETNA REVIJA JAZZA
KD Vatroslav Lisinski Zagreb - od 24. do 27. travnja 2006.

Foto: Davor Hrvoj

16. Proljetna revija jazza
KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, Hrvatska

Zvijezda vokalnog jazza Kevin Mahogany odusevio malobrojnu publiku.

U organizaciji Jazz kluba Zagreb Hrvatskog drustva skladatelja i KD V. Lisinski u maloj je dvorani Vatroslav Lisinski od 24. do 27. travnja 2006. godine odrzana 16. Proljetna revija jazza. Iako je predstavio stilski raznolik program visoke razine izvedbi glazbenika i skupina iz Hrvatske, Svedske, Austrije i SAD-a, i ovogodisnji je festival pokazao nezainteresiranost, ali i neinformiranost publike za vrhunske jazz dogadjaje. Naime, kako objasniti potpunu nezainteresiranost medija, posebice tiskovnih - iako je ovo bila prva Revija koju nije snimala televizija - za nastup svjetske zvijezde jazza Kevin Mahoganyja, u referentnom casopisu DownBeatu vise puta biranim za najboljeg svjetskog jazz pjevaca? Zasto vodeci pjevac jazza, kojeg za suradnika u svojim projektima biraju velicine poput Clint Eastwooda i Robert Altmana, ne moze napuniti MALI Lisinski? Iako se izgovaraju na ekskuzivnost jazza kao glazbe za uzi krug publike, odgovor lezi u drugim, posve jednostavnim razlozima: podilazenju trendovima i najsirim strastima u trci za profitom.

Ne razmisljajuci o tome kada ce u novinama ponovno moci citati o istinskim vrijednostima razlicitih vidova hrvatske i svjetske kulture, dvjestotinjak je sretnika istinski uzivalo u ”ekskluzivnom” nastupu istinske jazz velicine. Uz pratnju sjajnog HGM jazz orkestra Zagreb pod vordsvom Sigija Feigla, sto ga je sa zadovoljstvom pohvalio, Mahogany je briljirao u uvjerljivim izvedbama standarda i jedne vlastite skladbe, s lakocom i razumijevanjem improvizirajuci i u najslozenijim skladbama poput Parkerove "Yardbird Suite", kakve se ne usude izvoditi niti mnogo poznatiji pjevaci.

Americki Elmhurst College Jazz Band pod vodstvom Douga Beacha, iako sastavljen od studenata, svirao je uigrano i dinamicno, na razini profesionalnih orkestara, ali sa skromnijim solistima. Zapazenim interpretacijama predstavila se njihova pjevacica Melody Alvarado, sjajna i kao alt saksofonistica i flautistica. Ne toliko atraktivno, ali zanimljivo svirao je austrijsko-americki kvartet Endgrad koji njeguje komorniji jazz pristup.

Osim HGM JOZ-a zapazene su nastupe odrzali i drugi hrvatski sastavi. Ugodno su iznenadili sudionici tradicionalnih Novih nada jazza Marjan Marjanovic: duo Gitarismo Virtuso sto ga cine Bruno Crnecki i Ivan Prsa, rijecki gitarist Bruno Micetic, te posebice pjevacica Danijela Macesic koja vec ima izgradjenu osobnosti i vjestinu zrele jazz glazbenice.

Nakon duo nastupa prije nekoliko godina sa svojim ocem, proslavljenim klaviristom Davorom Kajfesom koji vec godinama zivi i djeluje u Svedskoj, trubac Goran Kajfes je nastupio sa svojim svedskim sastavom Headspin. Bio je to jos jedan primjer neinformirnosti publike, ali i predrasuda prema predodredjenju koncertnih prostora za glazbu odredjena karaktera. Naime, glazba koju na vrlo visokoj razini, s intenzitetom i dramatikom izvodi Goran Kajfes - nastavak fusiona sto ga je u zadnjem razdoblju karijere svirao slavni Miles Davis s obilnim koristenjem elektronike i klupskih ritomova, ali i koristenja elemenata istocnoeuropske glazbe sto je hit medju suvremenim svjetskim jazzistima - redovito puni klubove koji drze do trendova, primjerice Aquariusov program Kontrapunkt. Kretaivan doprinos njihovu nastupu dao je Davor Kajfes koji je u dvije izvedbe kao gost svirao klavir, ali i harmoniku.

Posve drukciji bio je nastup kojim je sjajni klavirist Drazen Boic proslavio 75. rodjendan. U nostalgicnim duo izvedbama hrvatskih i svjetskih evergreena, bez opterecenja jazz pristupom, uz njega su kao gosti nastupili suradnici i prijatelji. Osim sina, klavirista Fedora Boica (svirali su cetverorucno) bili su to Gabi Novak, Zdenka Kovacicek, Josipa Lisac, Jelena Balent, Arsen Dedic, Drago Diklic, Krunoslav Slabinac i Davor Stern.

Reviju je svojim nastupom zakljucio Black Coffee koji je u programu "Glasovi Dalmacije" uz Klapu Mendula predstavio osebujan jazzisticki spoj s dalmatinskom tradicijskom glazbom. Kao gost u obradi Gibonnijeve "Tempere" pridruzio im se klavirist Matija Dedic.

(Preuzeto iz Novog lista od 29. travnja 2006.)

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -