Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JAZZARELLA
U ZeKaeM-u je odrzan 1. All Women Jazz Festival - Jazzarella


Foto: Davor Hrvoj
Sarah Morrow

Jazzarella
U ZeKaeM-u je odrzan 1. All Women Jazz Festival - Jazzarella
Diane Schuur briljirala na sjajno organiziranom jazz festivalu

Zagrebacki jazz promotor Drazen Kokanovic je u nepunih godinu dana organiziro drugi jazz festival svjetske razine. Kao i jesenski Zagreb Jazz Festival (na kojem se plakalo za kartu vise), i Jezzarellu (na kojoj je zvijeda jazza plakala s publikom), sto je od 19. do 21. svibnja 2006. godine odrzana u ZeKaeM-u predstavljajuci poznate jazzistice, obiljezila je sjajna organizacija. Rezultat je to velikog entuzijazma, ali i profesionalnosti; upornog i marljivog rada, ne samo na postizanju zavidne umjetnicke razine i promidzbe, vec i u angaziranju sponzora koji su prepoznali vrijednost dogadjaja uz koji se treba "zahaklati". Osim sto je u Zagreb doveo glazbenike svjetskoga glasa, organizator je ulozio velik trud u sve detalje koji cine dobru organizaciju; od brige za glazbenike, ali i novinare, preko dobre promocije, do kvalitetnog ozvucenja i osvjetljenja... Sve je bilo na svojem mjestu, upravo onako kako prizeljkujemo nadajuci se ugledu Hrvatske u svijetu.

Foto: Davor Hrvoj
Hal Singer

No, unatoc svim naporima, organizator nije mogao predvidjeti objektivne poteskoce i utjecati na njih. Naime, skupina The American All Stars In Paris trombonistice Sarah Morrow u zadnjem je trenutku pretrpila promjene u postavi sto se odrazilo na dezorganiziranost i neuvjerljivost njihova nastupa. Iako je Sarah Morrow i skladatelica, mudro je zakljucila da je u toj situaciji najbolje izvoditi svima poznate standarde. Bio je to koncert mainstream jazza s dobrim solima, ali nepovezanim izvedbama koji je izvlacila Morrow svojim pozitivnim stavom i dobrim vibracijama. Zvijezda skupine bio je osamdesetsedmogodisnji tenor saksofonist i pjevac, Hal Singer. Iako je "njegov saksofon" vec "umoran" od sedamdesetogodisnjih putovanja diljem svijeta, Singer je odusevio duhom, daskom povijsti jazza, te iskustvom sto ga stjecao svirajuci s velikanima, od Coleman Hawkinsa, preko Charlie Parkera do Earl Hinesa.

Foto: Davor Hrvoj
Lynne Arriale

Foto: Davor Hrvoj
Deborah Brown
Foto: Davor Hrvoj
Lynne Arriale Trio & Deborah Brown

Potpuno drukciji odnos prema nastupu pokazala je klaviristica i skladateljica Lynne Arriale koja vec desetak godina vodi vlastiti trio s kojim razvija osebujan pristup standardima i vlastitim skladbama velike stilske sirine. Suocena s promjenom u postavi svojeg trija u kojem je nastupio stalni clan, bubnjar Steve Davis, te novi kontrabasist, Markus Schieferdecker, a kao gosca pjevacica Deborah Brown, ona je zamolila organizatora da joj omoguci uvjete (dvoranu i ugodjen klavir) nekoliko sati prije tonske probe kako bi s njima sto bolje uvjezbala program. To se osjetilo na nastupu koji je protekao u uigranim izvedbama sto je i publika prepoznala i nagradila. U prvom dijelu nastupila je u triju izvodeci standarde i vlastite skladbe, pokazujuci sklonosti romanticarskom, ali i akademskom pristupu, s mastovitim solima i sjanom komunikacijom s Davisom koji je odusevio raznovsnocu i duhovitoscu u pratnji i improvizacijama. U drugom dijelu pridruzila im se Deborah Brown osvojivsi simpatije publike neposrednoscu i osebujnim pristupom standardima i scat improvizacijama.

Foto: Davor Hrvoj
Diane Schuur

Zvijezda festivala bila je slavna, Grammyjima nagradjena pjevacica i klaviristica Diane Schuur, suradnica B.B. Kinga, Ray Charlesa, Stan Getza, Herbie Hancocka i drugih glazbenih velikana. Uz pratnju svog stalnog, uigranog trija, s kojim je nedugo snimila nastupe u londonskom Ronnie Scott's jazz klubu za novi album, uvjerljivo je pjevala i svirala klavir u izvedbama jazz i pop standarada. Nakon koncerta, najcesci komentar je bio: "Ako tako bravurozno pjeva kad je prehladjena, kako tek pjeva kad je zdrava?!" Uspostavivsi sjajnu komunikaciju s publikom, u potpunosti se prepustila emotivnim izvedbama balada, ali i zadivljujucim scat improvicacijama. Vrhunac koncerta bila je izvedba skladbe "I Just Call To Say I Love You", njezina prijatelja i suradnika Stevie Wondera, u kojoj nije mogla suspregnuti suze. Bio je to jedan od onih carobnih trenuraka koji neke koncerte cine posebnima, drukcijima od ostalih, nezaboravnim, antologijskim.

(Objavljeno u Vjesniku, 23.05.2006.)

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -